Vegrad gradi povsod

Datum zadnje objave praktično sovpada z za mene prelomnim dogokom. Preselil sem se :D in to v lastno stanovanje, sicer je bil vzet tudi kredit a vseeno – zadeva je moja (oziroma najina ;) ).

Stanovanje

Od tedaj je minilo že pet mesecev in vsak dan posebej uživam v najinem stanovanju.

hja in seveda ni vse lepo in svetlo …

Od tedaj je minilo že pet mesecev, vendar imam na bančnem računu še vedno 5% vrednosti stanovanja, ker mi pač še niso uspeli odpraviti vseh napak ugotovljenih na samem prevzemu. Pač napake niso kritične in se ne sekiram preveč ;) .
Me pa začenja skrbeti druga zadeva – napake so ostale neodpravljene tudi ostalim lastnikom in kar je še huje – neodpravljene so tudi na skupnih prostorih.
In ko me že malo skrbi se začnejo pojavljati problemi z NOVIMI! napakami. Mojemu stanovanju recimo zamaka v steno pri terasi, verjetno zaradi tega, ker na terasi ob večjem dežju poplavlja.

Poplavljena loža

Slika lože, v ozadju je terasa, ki je v celoti pod vodo. V loži se vidi, do kam prileze voda – skoraj do vrat!
In sedaj pridemo do problema – napake se ne odpravljajo (v resnici se odpravljajo manjše, tiste kritične in finančno večje pa ne), pojavljajo se nove in tudi teh ne odpravlja nihče ???

Stanovanja je “zgradil” Stanovanjski sklad Republike Slovenije (SSRS), dejansko gradil jih je pa Vegrad.
In ravno taisti Vegrad sedaj ne odpravlja napak, taisti Vegrad je dobil uporabno dovoljenje, kljub nespoštovanju pravilnikov. In nič se ne zgodi, pravilniki se ne upoštevajo, Vegrad ne odpravlja napak, še več – Vegrad se laže, da jih je odpravil.
Ti problemi so bili predstavljeni minstru za okolje in prostor g. Podobniku (SLS), vpričo direktorja SSRS g. Pirca in predstavnika Vegrada (sem pozabil kdo je bil) – odgovor g. ministra je bil skomig z rameni. Skoraj nisem mogel verjeti reakciji, pa sem se kljub temu ugriznil v jezik saj sem se zavedal, da sem neka brezvezna ribica, ki kvari praznično vzdušje prisotnih, novinarjev pa ni bilo nobenih (ravno na njihovo pomoč, da se o nepravilnostih kaj objavi sem računal!)

Na drugi strani Vegrad gradi povsod, kamorkoli se obrnem Vegradov znak. Spraševal sem se, kaj je tako prekleto dobrega v gradnjah Vegrada. Dobil sem tudi informacije, da je Vegrad eden slabših gredbenikov pri nas. Pa kljub temu gradi povsod.

No pa me je pred časom z macolo po glavi udari informacija – seveda politika je tista. V trenutku se zložijo skupaj informacije in vse postane kristalno jasno – zakaj ignoranca, zakaj gradijo povsod.
Povezava, ki to zagotavlja je g. Janez Podobnik – SLS na eni strani in ga. Hilda Tovšak – nekoč visoko v SLS, sedaj podjetnica in direktorica Vegrada.

Seveda, preveliki denarji so v gradnji, da bi se to prepuščalo naključju (v resnici se to nikdar ni :( ) , sploh v primeru, če je naročnik država (SSRS). Samo vseeno sem imel še nekaj zaupanja v institucije in zakone, ki se pišejo, da se ne ponavljajo Dragomelj, Zbilje in ostali kupi prevar pri kupovanju stanovanj. Potrebno je samo malo političnega pedigreja in pravilniki zate ne veljajo več – in to celo povsem javno. Minister za okolje in prostor podpiše pravilnik, ki ga potem njemu ljubo podjetje gladko spregleda in nato minister kljub opozorilom o tem in mahanju z njegovim podpisom pred njegovim nosom ne naredi nič. Čisto nič!

In na koncu se vrnam nazaj za računalnik in zopet napišem pritožbo in jo pošljem na SSRS in upam, da mogoče se me kdo usmili. Stanovanja pa lepo ob vsakem močnejšemu dežju zaliva z vseh strani. Voda pušča sledove na praktično vsaki zunanji steni, ki imajo stik s teraso – soba, stopnišče. Sedaj poleti se to lepo posuši in še nekako gre – s strahom pa pričakujemo zimo. Takrat zadeve zmrznejo – ko pa voda zmrzne se pa začnejo p****rije.

Sledi zamakanja
Takole pa izgleda posledica zamakanja :(

No upam, da se bo kakšna zadeva premaknila in se bomo ukvarjali samo z drsečimi ploščicami, ki naj bi bile nedrseče – saj imajo certifikat rečejo na Vegradu, certifikata pa itak noben ni vidu. Sam to so majhni problemi … (edin če se ne bo kdo ubil, ko mu bo spodrsnilo)

 • Share/Bookmark


39 odgovorov v “Vegrad gradi povsod”

 1. katarinakatarina pravi:

  :) :) ne, ni smešno, povsem realno. če bi bral moj blog, pa ga ne, bi vedel ,kaj te čaka ob vselitvi v novo stanovanje. naj ti šepnem na uho: ne bodo odpravili napak, ker nimajo kje vzeti denarja. NIKOLI. :) ti jih pa tudi ne moreš odpravit s 5% vrednostjo stanovanja, ker ti za tolk mal denarja nihče ne bo šel popravljat stanovanja.
  počakaj še malo, da vidiš kako ti bo kit odstopal s sten (tam kjer zamaka) in kako se bo parket dvignil.

  pa sem že 100 x rekla, da NE KUPUJTE novih stanovanj. pa ne pomaga.

 2. Tomšič pravi:

  To je še en dokaz, da je Slovenija mafijska država, v kateri je praktično vse dovoljeno, samo veze je potrebno imet. Sam imam precej podobne izkušnje pri reševanju reklamacij z firmo PA-KZ, ki je gradila sosesko KRIZANT-Domžale. Na reklamacije se vedejo ignorantsko, laželo, da so dela izvršena, požvižgajo se na inšpekcijo…

 3. katarinakatarina pravi:

  http://katarina.blog.siol.net/2007/04/22/ne-kupujte-stanovanj-v-novogradnjah/

 4. chefchef pravi:

  Hm, postrani stropa, odpadajočega ometa s stropa itd. sploh nisi omenil.

  Pa v enem drugem stanovanju iz te roza zgradbe je banja škripala. In kljuka je kar odpadla. Saj po svoje je res smešno.

  @katarina: še premalo si prodorna, hehe.

 5. seamus pravi:

  @CHEF nisem omenjal, ker je nepomebno v zvezi s tem, kar sem omenjal! Prav tako, kot nisem omenjal popraskanih šip, luže na delih terase, krivih špalet, krivih podbojev, slabo polakiranega parketa, nezapiranje vhodnih vrat, ……………
  Recimo pozabil sem omeniti (ker to ni pri meni), da v prostor za pralni stroj – ki je pripravljen z vso inštalacijo!, ne moreš dati pralnega stroja, ker enostavno ni zadosti prostora.

  @Katarina, ko sem bral tvoj blog sem bil že vseljen, tako da …

 6. jani pravi:

  Poznam nekaj kupcev stanovanj, ki imajo isti problem v Ljubljani. Zamakanje v dnevni sobi, splanici,med drugim v spalnici že stene plesnijo,v kopalnici odtoki ne funkcionirajo tako kot bi morali skratka same kritike…
  Z nakupom novega stanovanja se začnejo šele težave ;-)

 7. Matjaž pravi:

  resnično žalostno in sramotno :evil:

  a sem se že med branjem spomnil na katarinin prispevek … tako kot pred kratkim … ko sem podobne neprijetnosti videl v eni od mariborskih novogradenj :roll:

  za tebe seamus … oz. vaju … pa le upam … da bosta z reklamacijami vseeno uspela :)

 8. seamus pravi:

  @jani – se začnejo težave ja, na srečo sem jaz kupil stanovanje, ki mi je neizmerno všeč in lažje prenašam tegobe ;)

  @katarina – še tole, mogoče sem naiven samo moje napake se za tistih 5% dajo popraviti, tole poplavljanje terase in zamakanje stene gre pa iz bančne garancije. Ali so tudi tu problemi in se motim?

  @matjaž – jaz tudi upam :D

 9. katarinakatarina pravi:

  ja, motiš se. na žalost.
  bom zdaj podrobno napisala, zakaj, na svojem blogu. :)

 10. veter14veter14 pravi:

  stanovanje najbrz ni bilo prevec drago…pol ne mores pricakovati perfektnosti. Neke stvari se da preprosto odpravit. Najbrz ni veliko dela. Malo se znajdite in bo vse ok….

 11. RadoRado pravi:

  Dva elementa vidim v “uspešnosti” Vegrada.

  1) Vegrad, gradi s pomočjo hčerinskih družb. Le-te najemajo kooperante, ki jim ne storjeno ne plačajo. S tožbami potem prevarani kooperanti tožijo hčerinsko družbo, ki sesede pod bremenom obveznosti. Dobiček je bil med tem pravočasno prelit na matično firmo.

  2) Z različnimi metodami Vegrad ustrahuje ministrstva, da jim dajejo prednost pri dodelitvi poslov.

  Če želiš pragmatično rešitev,
  ti svetujem da
  1) greš do odvetnika s katerim boš poskušal zaščititi tistih 5 %.
  2) pogoltneš cmok v grlu in saniraš stanovanje na svoje stroške.

  Nepragmatična rešitev:
  Zasuj Vegrad s tožbami in plačanimi izvedeniškimi mnenji in si uniči nekaj svojih mladih let.

  LP

 12. WANE pravi:

  EJ VETER, NI DRAGO, PA KAJ JE Z VAMI LJUDJE?? NE VEM SICER CENE ZA TO STANOVANJE, VENDAR SE DA STANOVANJE NAREDIT ZA 600 EUR/M2 IN TO ČISTO KVALITETNO TKO DA SI POL SAM IZRAČUNAJ PROIZVODNO CENO TEGA STANOVANJA GLEDE NA KVALITETO. RAZLIKA JE MARŽA PA SAM IZRAČUNAJ PROCENT ZASLUŠKA.JE PA SEVEDA MOŽNOST, DA SE KAJ PREMAKNE, ČE ZBOBNAŠ VSE STANOVALCE SKUPAJ, POKLIČEŠ MENE ALI PA KATARINO, DA TI NAREDIVA STROKOVNO OCENO NAPAK NA OBJEKTU, VSE SKUPAJ NESEŠ K ODVETNIKU DAŠ PREDLOG ZA IZVRŠBO NA VSA SREDSTVA IZVAJALCA, DODAŠ ŠE PREDLOG ZA BLOKADO VSEH SREDSTEV IZVAJALCA, DOKLER SE NE UGOTOVI DEJANSKO STANJE IN ČAKAŠ NA REAKCIJO. VERJEMI VELIKO HITREJŠA JE KOT MISLIŠ.

 13. Starševstvo + » Ponovno - NE KUPUJTE NOVIH STANOVANJ pravi:

  [...] jutro se je začelo tako lepo, čisto, brez težav, potem pa naletim na zapis pri Seamus-su, ki je napisal svoje križe in težave po nakupu stanovanja. Novega, seveda. Najprej sme se [...]

 14. seamus pravi:

  @veter14 – ob tvojem komentarju se lahko samo zaničljivo nasmehnem …
  @Rado – zaenkrat bom še raje užival brez odvetnikov, ker kot sem napisal tistih 5% je napisano zaradi tega, da pokažem, da se Vegrad nikamor ne premakne! Moje napake iz zapisnika so cenejše od tistih 5%. Seveda pa zamakanja in poplav ni všteto v tistih 5%. Mogoče tudi tisto uštimam znotraj 5%, pojma nimam, ker se itak noben ne bo zganil. Sosedu so za podoben primer dali naročiti zunanje mnenje, pred dvema mesecoma pa še vedno mu zamaka.

  @WANE – dj kakšen kontakt na seamus@email.si

 15. matqrba pravi:

  novinarji se razume ne bodo napisali nicesar, ker se bojijo za sluzbe..

  tudi tebi odsvetujem vsakrsno vtikanje nosu v te zadeve..

 16. katarinakatarina pravi:

  mene ponavadi skušajo utišat z argumentom naj bom tiho ker nimam gradbenega faxa in ker sem ženska. ponavadi me tako napadejo. :)

  seamus: ti sploh veš koliko dela je z ponovnim lakiranjem parketa in popravljanjem sten zaradi zamakanja? To gre v režijske ure, ne v m2.

 17. RadoRado pravi:

  Seamus,

  karkoli boš naredil, naredi zdaj. In to naredi s vso silo. Ali tako, kot ti svetuje WANE, ali tako, kot ti svetujem jaz. Čas ne dela zate.
  Saj bo, si morda misliš.
  Ne, ne bo! Samo od sebe že ne.

 18. veter14veter14 pravi:

  Sorry folk…sem bil nekaj casa v Keniji, pa v Irski in sedaj sem v Angliji…me mal briga perfektnost. Sem v Keniji spal v hotelu za par EUR in sem prezivel….Recimo cena stanovanja ali hise v Dublinu se giblje okoli milijoncka, Galway je okoli 350.000 kilo in Tullamore okoli 300.000 kilo. To niso nobene vile. Pol hiske na hiter skup zmetane te pride tolk.
  Kolk si pol ti placal v SL? Res je, Vegrad ni prfecten…..tujega kapitala pa tudi nocete:)
  Financna nedisciplina se zacne pri drzavi. So navecji neplacniki. Prevec drzavnih uradnikov za nic. Ne za nic, so dvojna zguba. Ne sm, da nic ne ustvarijo…prav pridno jemljejo iz vrece. In vi tle tk kot ponavad vidite probleme v neki firmi, ki se trudi prebit na trziscu. Vse pojeste in zmanjka denarja za investicije:) Kaj res mislis, da je Vegrad ze dobil placilo za tvoj blok. Bo….cez nekaj let…..

 19. katarinakatarina pravi:

  veter14: z vsem spoštovanjem ampak zelo očitno je, da pojma nimaš o čem teče tukaj beseda.

  vsakdo, ki kupi stanovanje, kupi tudi kvaliteto, ne samo kvantiteto. kaj je kvalitetno stanovanje vemo vsi, zato je tole, kar opisuje seamus, cvsem nam jasno, da ni kvaliteta. tisti pa, ki je spoznamo na posel iz prve roke, pa poznamo tudi ozadja takih gradenj.

  seamusa kot končnega kupca ne zanima ali je Vegrad dobil plačano ali ne, niti ga ne zanima ali bo dobil. on je stanovanje kupil in zahteva kvaliteto. tako kot se t ozahteva pri nakupu avtomobila. le kupiš nov avto pričakuješ, da bo se delalo. če ne dela najbrž ne rečeš ah samo da ga imam. bom že popravil napake. ne, greš k prodajalcu in reklamiraš. pika. tukaj ni nobene filozofije.

  prebit na tržišču?? pa sej se gremo kapitalzem, mar ne. in tam uspejo samo dobri. pa ne dobri nategovalci, ampak kvalitetno dobri izvajalci. in taki ,ki niso dobri, naj crknejo. bo manj škode.

 20. Mustang pravi:

  Ti, veter, si res en bedak. Ko kupiš Twingota al pa Mercedesa, dobiš garancijo. Pa čeprav si ga kupu (Twingota), za mal $. To, da je Seamus kupu stanovanje za manj $, ne igra nobene vloge. Mora bit brezhiben, tko ka je nov Twingo. To, da bo Mercedes trajal dalj, je pa druga zgodba. Če bi seamus imel več $, bi mogoče mel več možnosti izbire, tko se je pač odloču za komercialno kvaliteto. Kar pa nikomur ne daje pravico, da ga drkajo.
  PS: Oglej si lanski poslovni rezultat Vegrada, preden klamfaš, da ne dobijo dnarja…

 21. Grampy pravi:

  No, v tolažbi ti je lahko, da imaš vsaj parket dobro položen. V nasprotnem primeru bi ga ob takem zamakanju že dvignilo. Tako ti ga bo šele po kakšnega pol leta. Ta čas pa izkoristi in izoliraj zunanjo fasado, žal boš težko ponovno ujel prekrasni roza odtenek, vendar je to pač žrtev, ki jo boš moral požreti. Ko končaš z izoliranjem zunanjega zidu, se posveti loži in terasi ter izštemaj ploščice, ponovno položi tlak in pazi na naklon, ki mora biti, seveda, stran od vrat. Nato lahko izbereš tisto barvo ploščic, ki ti najbolj ustreza. Nisem zasledil, da imaš težave v kopalnici. Ko bodo začele ploščice “škatljati”, boš imel priložnost, da jo obnoviš in urediš kot tebi najbolj ustreza. A v klet vam pa ne zamaka? No, vidiš, nekaterim tvojim sosedom tudi to ni prihranjeno.

 22. seamus pravi:

  @Grampy – za parket sem že preveril in je res položen tako, kot so mi opisovali :) , pri kleti imam srečo, da nimam zunanjih sten. Ložo bom itak ukinil in samo srečnemu naklučju se imam zahvaliti, da nisem tega že naredil, ker potem bi bil avtomatično kriv za nastalo situacijo.
  Resnica je ta, da sedaj ne bom upal niti tende ali klime namontirat, da ne bom jaz kriv, če se bo zgodilo karkoli v oddaljenosti do 50m

 23. Aleš pravi:

  Na žalost je pač res tko, mal dnarja, mal muzke. En od komentarjev je bil, da se da stanovanja zgradit za 600EUR/m2 – mogoče res, ampak vprašanje kakšna in kako. Pa po moje je to brez zemljišč. Pol se pa lahko vprašamo, ali je v Ljubljani možno kvalitetno graditi za 1300 EUR/m2. In še kako to, da so vse ostale novogradnje dvakrat dražje? Vprašanje je bilo samo hipotetično, mislim, da odgovor ni potreben. SSRS je sicer super za tiste, ki si drugega ne morejo privoščiti, a se obenem moram spomniti na enega od odgovorov investitorjev (mislim da pri pritožbah v Novih Poljanah) – da ne ve, kaj jamrajo, saj to ni nadstandardno stanovanje. Tipična ignoranca pač, res pa, da tudi vsako drugo luknjo na tržišču označijo kot nadstandard. Verjetno zato, ker ima WC in štedilnik…

  Skratka – predlagam izogib stanovanj SSRS (razen, če jih nameravate preprodati) na daleč, seveda, če si to lahko privoščite, če ne pa – pripravite se vnaprej na borbo in spremljajte gradnjo VSAKODNEVNO, tako se da marsikaj preprečiti.

  Pa veliko sreče (tudi sam nameravam ravno kupiti novo stanovanje) vsem!

 24. seamus pravi:

  @Aleš – tole ne drži, ker so vsa stanovanja take kvalitete, če je od SSRS pomeni, da je kakšna finalizacija slabša, kar ni takšen strošek, če imaš krive strope, ti poplavlja teraso, ti zamaka …
  Tudi stanovanje za 2500€/m2 imajo podobne primere napak, tista za manj denarja so pa tudi slabše grajena, kot to moje – mnenje gradbenika ;)

 25. kitten pravi:

  Vi bi mogli videti popisovalko, ko ji je kljuka z mojih vhodnih vrat v roki ostala… No, vsaj enkrat me je ta nesrečna kljuka spravila v smeh! Ko sem jo zamenjala za novo, sem ugotovila, da so mi Vegradovci podtaknili zanič kljuko in ker je ni bilo mogoče zašraufat so jo zalimal s silikonom!? No, sej je zdržala, dokler nisem podpisala prevzema … Banjo so mi poštimali, tako da ne škripa več, klet se je tudi posušila in samo upam, da se ne bo vlaga spet pojavila. Domofon je pa tud zgodba zase – enkrat ne odklepa, drugič kamera ne dela, tretjič nič ne dela … X files:) Ampak je pa MOJE stanovanje!

 26. seamus pravi:

  @kitten pa je res že, al se še pogajaš hahaha

 27. kitten pravi:

  Nisem po župi priplavala … imam vse tri kopije ključa, ki odpira novo, zamenjano ključavnico ;) Še dobro, da nimam terase, da bi se kdo čez lahko kobacal!

 28. seamus pravi:

  ne, sem mislil bolj na tisto, kdaj dobiš dovoljenje :lol:

 29. kitten pravi:

  Po pravici povedano se mi niti ne mudi… Sem itak tok malo doma, da mi je prav luštno pridt na domači konec Ljubljane;)

 30. Uršnik pravi:

  enkrat v prihodnosti bodo problemi rešeni

 31. seamus pravi:

  @Uršnik – tudi v naravi bo enkrat vse ravno. upam, da ni mišljeno tako oddaljena prihodnost ;) . Rešitev vsaj vodnih problemov bi bile zaželjene pred zimo!

 32. chefchef pravi:

  Problem je v tem, da je pri nadstandardnih stanovnjih nadstandardna samo cena, katere posledica je izključno boljša lokacija, med tem ko je gradnja enako zanič.

  Vseeno pa poznam primer novih stanovanj, s katerimi ni narobe N I Č! Cena? Sitnica :D

 33. Ustvarjanje » » Vegrad - iščem upnike pravi:

  [...] zanimivo je kako je moj prvi resni prispevek sprožil kar nekaj zanimanja in sem bil nekaj časa celo na prvi strani Siol-a. No, iz vsega tega [...]

 34. andrej pravi:

  @CHEF – Antonov trg?

 35. Ustvarjanje » » Vegrad - napake na skupnih prostorih pravi:

  [...] sem že o napakah v mojem stanovanju sedaj pa še malo o napakah na skupnih prostorih, ki pa so malo bolj problematični. Problem je v [...]

 36. Ustvarjanje » » Vegrad gradi naprej, nam pa odpada omet pravi:

  [...] Hilde Tovšak nekdanje tajnice SKD-a, sedaj direktorica Vegrada, ki so že bile delno omenjene tukaj. Seveda Vegrad še naprej pospešeno gradi po Ljubljani in malo širše in veselo obljublja visoka [...]

 37. Marko pravi:

  @CHEF – ne ne… Antonov trg je veliko bolje skup sestavljen. V bistvu zelo dobro.

 38. laasyalaasya pravi:

  Groza!!!
  Kaj vse si dovolijo in to, seveda, spet na majhnem človeku. Na tistem, ki si komaj privošči ta velik korak.
  Jz ne vem ali je cel svet v k**** ali je samo v Sloveniji tako.

 39. Zorman pravi:

  Tipi postajajo glavni v gradu, tudi pri nas.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !