Pečene gobe

Ker sem zadnjič predstavil suhe jurčke je sedaj čas za svežo obliko gob. In ker sami jurčki počasi postanejo nezanimivi bo tokrat predstavljeno nekaj več različnih gob.

gobe

Že na prvi pogled je jasno, da je jurčkov ravno za vzorec. Še preden nadaljujem s predstavitvijo gob moram omeniti, da naj se nabiranja gob lotijo le tisti, ki vedo kaj nabirajo. Drugače v primeru, da niste prepričani kaj nabirate pustite gobo raje v gozdu.

Torej na zgornji sliki se v posodi pečejo golobice1, travniški kukmak iz gozda ;) , manjši primerek marele. Na deski v ozadju pa še čaka na toplotno obdelavo nekaj betov jurčkov (kar je ostalo od nedeljske požrtije) en primerek recimo da črnega deda in seveda meni ljube sirovke, ki marsikomu ne bodo všeč ;) .

V posodi so še ene zelo okusne gobe – bisernice, ki pa naj se znajdejo v košari samo preizkušenega gobarja, ker se jih enostavcno zamenja s strupeno panterjevo mušnico.

Gobe so opisane, sedaj pa še priprava :D .

Te bolj ali manj ni – očistimo gobe, večje primerke narežemo in damo v vročo posodo2 z res malo olja. Gobe solim takoj ko jih položim v posodo in nato jih pokrijem. Po nekaj minutah, ko večina vode spovre jih odkrijem. Obrnem jih, ko so zlatorumeno zapečene. Gobe obrnem in popečem še z druge strani. Enostavno in hitro 8) .

Rezultat tik pred končano drugo porcijo gob je viden na spodnji sliki:

Pečene gobe

To je bolj ali manj vse, zraven se lahko malo pred koncem pečenja doda česen in k samim pečenim gobam se prileže kisla smetana.

 1. golobice so lahko tudi zelene in te se lahko zamenjajo za smrtno strupene zelene mušnice, zato je pri nabiranju golobic potrebno vedeti osnovne razlike. Pri zeleni mušnici je pomembna kombinacija – lupina in obroček, medtem ko golobice teh zadev nimajo![]
 2. Pečem jih na najmočnejši stopnji[]
 • Share/Bookmark


12 odgovorov v “Pečene gobe”

 1. chefchef pravi:

  To ja, s česnom in kislo smetano!

  Kdaj mi boš spet spekel gobe, da se ponovno izljubiva?

 2. Ana pravi:

  To ja, knjigo v roke ali pa par stiskanih strani z Interneta, pa hajd po gobe! In to za vse večne čase.
  Mimogrede, ta recept je boljši na tiganju kot doma v posodi.

 3. seamus pravi:

  Tiganju?
  Drugače je tole možno pripraviti kjerkoli, pač stvar časa in okoliščin ;)
  Posoda je samo najhitrejša in najenostavnejša oblika priprave. Recimo na žaru se mi ni dalo delat, ker sem prehlajen

 4. seamus pravi:

  @Ana zanimiva stran :D , predvsem tisti del o zastrupitvah, kjer vse piše na enem mestu!
  zastrupitev z zeleno mušnico
  zastrupitev s panterjevo mušnico

 5. Sonja pravi:

  Gobe rada nabiram. Tudi jem. Pripravjam jih podobno, samo z več olja in dalj časa počasi pražim. Prej jih prevrem. Preizkusila bom opisani način. Tudi bisernice nabiram, zelene golobice in sirovke. So dobre. Zadnjič sem nabrala celo košaro najmanj 6 vrst gob. Prevrela sem jih. Oj, kako je dišalo, potem pa, ker jih je bilo preveč za enkratno uporabo dala v zmrzovalnik. Rada imam tudi gobjo juho. Tako raznovrstne gobe z zelenjavo.
  Pa veliko gobjih užitkov.

 6. HotimirHotimir pravi:

  Kaj pa takole; marele, jurčke in prašnice spohaš, na plati popečeš golobice ali sivke, za prilogo pa lisičke, jurčke, travniške kukmake popražiš, dodaš jajca in kislo smetano, začiniš s petršiljem in šnitlahom….in pojedina je prav prijetna.

 7. heros pravi:

  danes sem imel gobji dan – domača gobova juha + špageti z jurčki. njam njam. moja je res dobra kuharca!

 8. chefchef pravi:

  Vem, da je dobra.

 9. sekundek pravi:

  Sam sem ravno par dni nazaj pripravil odlične gobe za malo več dodatki. Bom pa še spremljal tale blog – vidim, da je marsikaj zanimivega :)

 10. maja pravi:

  Jaz pa en nabiram gobe , ker mi niso všeč in jih tudi ne jem. ter se tudi nikdar ne morem zastrupiti!!!!!! :d:d

 11. Tina pravi:

  Kaj pa naredim z beti od golobic? Jaz sem do sedaj popekla zgolj klobuke, bete pa zavrgla. Včeraj, pa sem dobila 2 škatli golobic in betov je toliko, da mi jih je tokrat žal zavreči…
  A jih lahko pripravim v rižoti? Kjerkoli sem jedla golobice, sem jedla samo klobuke! Zato ne vem, ali so beti sploh dobri…? Hvala, Tina :)

 12. seamus pravi:

  hja, jest bete vedno vržem stran, čeprav verjetno niso neužitni. Tako smo doma vedno počeli, pa še po inerciji sam to počnem. Golobice itak niso ne vem kaj proti ostalim gobam.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !