Indukcijska plošča

Že dvakrat sem nameraval pripraviti jed in jo potem predstaviti tukaj v rubriki s kruhom pomazano, vendar mi je načrte vsakič preprečila zame trenutno najboljša kuhinjska naprava, dobesedno mi je spremenila časovno dojemanje kuhanja – indukcijska plošča.

plošča

Že od nekdaj sem si kuhal na plinskem štedilniku – recimo da je nekaj takega:

plinski štedilnik

Najprej doma potem v najetem stanovanju. Praktično nisem znal uporabljati električne polovice ;) .

V uporabo elektrike sem bil prisiljen ko sem se preselil v Kamnik. Stanovanje je že imelo kvazi kuhinjo vključno s steklokeramično ploščo.

Kmalu po začetetnem navdušenju je sledilo razočaranje – plošča je bila obupno počasna. Vmes si lahko udaru pošteno debato preden se je kaj segrelo! In kmalu je prišel zaključek, da je steklokeramična plošča praktično enako sranje kot navadna električna, samo malo bolje izgleda.

Ker bova kuhinjo zamenjala (vključno z aparati) sva začela iskati nadomestilo za to ploščo in po nekaj obiskih trgovin in par pogovorv s kolegi in znanci in odločitev je padla – indukcijska plošča. Baje malo počasnejša kot plin vendar ne svinja in je lepša na pogled.

Kaj kmalu sva naletela na eno zanimivo firmo imenovano Baumatic1 – zanimiv izgled in cena. Ker nimava kaj preveč informacij glede kvalitete, sva malo na slepo udarila in kupila pečico2 in indukcijsko ploščo.

Od takrat dalje je kuhanje postalo en velik stres :D . Resno! Še nikoli nisem uspel dohajati kuhanja, vedno sem čakal. Sedaj pa obratno, še preden dojamem je meso že za obrnit al pa zalit al pa že vre.

Dobesedno je kuhanje postalo eno samo hitenje – kar ne jemljem za nič slabega, še več absolutno sem fasciniran nad hitrostjo indukcijske plošče. Plin se skrije, steklokeramična in navadna električna plošča pa izgineta nekje na rob zaznavanja. Sedaj se moram samo še naučiti kuhati hitreje od indukcijske plošče :) .

Vzrok je v delovanju, saj indukcijska plošča s pomočjo indukcije neposredno ogreva samo posodo, z minimalnimi izgubami. Tukaj je sicer en haklc oziroma dva.

Prvi je, ta da mora posoda imeti feromagnetno dno – prijeti se jo more magnet, drugače je posoda neuporabna. Kar v praksi pomeni zamenjavo aluminijaste posode in tudi kakšna nerjavna je zravn.

Drug haklc je pa v kvaliteti posode – tudi če je posoda feromagnetna je pri tistih z debelim dnom priporočljivo, da so prirejene za indukcijsko kuhanje. Razlog je dokaj preprost – indukcija povzroča kratek stik v materialu in posledično dokaj močno segrevanje in če ni zadostnega odvajanja toplote – preslab toplotni stik med materiali se zgodi, kar se je meni.

Posledica slabega stika je vidna na posodi iz IKEA-e – posoda je na robovih dna dobesedno zažarela. Kar je še en podatek o moči indukcijske plošče.

posoda

Seveda žarenje pomeni uničevanje materiala in kmalu bo posoda za v smeti.

posoda2

Drugače je indukcijska plošča vroča samo zaradi ogrevanja od posode same – tako, kot je to prikazano v reklamah ;) .

Edina zadeva, ki me pri indukcijski plošči moti je zvok ob gretju na najvišjih močeh – brnenje kot bi stal pod daljnovodom. Seveda je pojav jasen saj se ustvarja magnetno polje, ta pa se kratko sklene v posodi in zvok je posledica 50Hz, ki so slišni za naše uho. Je pa rahlo moteče, OK dokler se ne vključi napa ;) .

 1. prodaja se v trgovinah Batagel[]
 2. o tej zadevi upam, da kmalu[]
 • Share/Bookmark


24 odgovorov v “Indukcijska plošča”

 1. chefchef pravi:

  Ja dobr, to je tud en klinc!

  Najprej ne sfolgaš sekljat česna, potem ti pa še pisker skuri.

 2. seamus pravi:

  kaj sekljat česen, to je obvezno treba prej nardit – ne sfolgaš mesa obračat in zravn še kaj za prilogo štimat :D

 3. jure/olki pravi:

  kje so časi, ko si med kuho, lahko frišno deklino zapecal….huh

 4. primoz pravi:

  indukcija je zakon, brenči pa s 100 Hz :)

 5. rotor pravi:

  Sam uporabljam halogensko steklokeramično ploščo. Je hitra, vendar ne tako, da ne bi mogel zraven še kaj drugega postorit.
  Vsekakor je hitrejša kot vse ostalo…no, indukcijske sicer ne bom nikoli imel (si je ne želim) je pa hitrejša od vseh ostalih.

 6. seamus pravi:

  @rotor – halogenska steklokeramična plošča = steklokeramična plošča (vedno ko sem jo omenil mislim na to zadevo ;) )

 7. RadoRado pravi:

  Že hitim kupit. (si me navdušil) Povej še, če ima še časovni programator ? – že dvakrat sem zasmodil fižol
  :-) -

 8. buba švabebuba švabe pravi:

  Ob branju za nazaj komaj našel tole objavo. Poučno. :)

  Js mam steklokeramično ploščo in je še prehitra za mene. :P

 9. seamus pravi:

  @Rado – ma in deluje odlično. Jajca skuham točno tako kot hočem – sredi so še malo mehka. Odlično. Testenine taisto!

 10. Ustvarjanje » Objave » Polnjeni žepki pravi:

  [...] pred časom sem pisal nekaj malega o indukcijski plošči in obljubljal še kaj o pečici. Vmes je prišla sanacija in rahlo nemogoče [...]

 11. vambomzepokazu pravi:

  Kje pa prodajajo v SLO Baumatic aparate, ker z BEtty sva tud študirala na indukcijski šporhet.

  Aja, pa srečnga in zdravga in veliko kulinaričnih užitkov

 12. seamus pravi:

  Kje dobiš robo maš v tekstu napisano -> sledi linkom ;) (pečica in plošča mata link na stran SLO uvoznika, tam pa imajo potem kje so štacune, jo pa CE nima)

  In pa vama enako nazaj :D

 13. cveta pravi:

  jaz imam candy-indukcijsko ploščo vse štiri. Težava nastane ponavadi ob nedeljah ko moram uporabljat vse štiri plošče in nakar se mi kar nekatere “plate” ki so rečmo na predzadnji temperaturni stopnji kar neha vret. nevem kaj bi bilo narobe. mogoče neznam kuhati na indukcijski pološči.če kdo pozna rešitev mi jo naj sporoči prosim.
  hvala

 14. lidija pravi:

  ko vse to preberem res ne vem kaj naj kupim ugotavljam, da je še vedno klasični št. najbolj učinkovit

 15. seamus pravi:

  @cveta – mogoče imaš slabo ureujeno prezračevanje pod plato in se ti posledično pregreje in avtomatsko izklopi. Vem, da imajo Gorenjeve to pomanjkljivost, da moraš imeti pod ploščo kar nekaj prostora – npr. ta nizek predal za pribor ni zadosti!

  @lidija – bedarija! To je nekako tako, kot bi rekla, da se boš raje vozila v fičotu, ker novi avtomobili imajo preveč elektronike, kljub temu, da so bolj varni, hitri in varčni.

 16. enpassant pravi:

  …zanimivo ko nikjer ne omenjate, da lahko nastavite jakost in čas kuhanja, sam ravno moč najbolj uporabljam, ki je nastavljiva na 90 stopinj, kar je najbolj primerno, da kuhano obdrži vsebino …seveda se pa čas podaljša. Ima dve možnosti jačanja …vate in s100 Hz …oboje lahko nižaš na minimum ali noro pojačaš.
  Če jeste hitro prevreto uživate same prazne mrtve vsebine-pumije.
  sam sem kupol samo koher indukcijski za 50 evrov in ga nosim tudi za dopust na kampiranje. Nima smisla imeti ploščo s štirimi.

 17. seamus pravi:

  @enpassant – tole pa ne zastopim najbolje – kakšna moč in kakšni herzi. Sam imam moč od 0-9 + boost, to je to.

 18. dinur pravi:

  Rada bi tudi sama podala komentar na indukcijsko kuho. Sama jo uporabljam mesec dni, sem navdušena, vse zavre zelo hitro, seveda pa je potrebno naštudirat sistem kuhanja oz. razlicne stopnje. Ja vaja dela mojstra. Povsod je tako.
  Pri vsej stvari me moti samo to, da imam pod indukcijo predal z jedilnim priborom in se ob dolgem kuhanju kar precej segreje. Ali mogoče kdo iz svojih izkušenj pozna rešitev?

 19. seamus pravi:

  Rešitve ni! Zadeva je zelo enostavna – indukcijska špološča ima tudi izgube – tako, kot katerakoli druga. Tvoj problem je, da ima indukcija edine izgube na pretvornikih električne energije v indukcijsko (tehnično tole ni čisto res, samo za laika bo najboljši približek ;) ). Ta izguba se izraža v toploti, ki jo je potrebno nekam odvesti. Za to odvajanje pa poskrbi ventilator, ki pod ploščo skrbi za kroženje zraka. Slaba stran tega je pa tvoj rezultat. Ogret predal pod indukcijsko ploščo.

  Mene to ne moti, ker recimo vsi ostali viri ogrevanja sporoščajo ogromno toplote v prostor nad ploščo, zaradi direktnega ogrevanja. Recimo plin 50% energije porabi samo za izgube. Indukcija samo 10%. Zato je tudi indukcija močnejša od plina, kljub večji nazivni moči plina.

  In še en pogled – ali imaš raje vročo ploščo (steklokeramična), da se opečeš ali topel pribor ;)

 20. Ustvarjanje » Objave » Statistika 2010 pravi:

  [...] pa zopet ena zimzelena na katero sm ponosen – indukcijska plošča. Upam, da me čez pet let ne boste kam obesl, ko se bo ugotovilo, da s sevanjem povzroča raka. [...]

 21. zoki pravi:

  ma dejte no afne guncat, sej bo še koga ubil, šporhet na drva je prava stvar, jest že ven, jaja

 22. Maja pravi:

  Pa tale Baumatic še vedno dela?? Sama sem bila namreč izredno zadovoljna in enako fascinirana z Baumatic BF24SS ploščo…. seveda, dokler je delala. Cca 5 let. Danes mi pravijo, da se je pokvaril nek čip, ki da se ga ne splača menjat in naj si najraje kupim kar novo ploščo???? Je to način??? Kot bi si kupil nov avto, potem bi ti pa po petih letih rekli, da je neuporaben in si kar novega kupi. Stari šporheti so delali dokler niso pregnili po 20 let in več!! A naj zdaj zopet investiram 800 ali več € v indukcijo, ki bo čez pet let za v smeti???????????

 23. seamus pravi:

  Upam, da nisem prepozen. Ravno to se je zgodilo meni. Cena popravila – moje delo + 0,85€ za material. Bom napisal članek o tem.
  Je pa za vse naprave podobna zgodba – serviserjem se ne da delat!

 24. » Popravilo indukcijske plošče Ustvarjanje pravi:

  [...] Indukcijsko ploščo uprabljam sedaj že 7 let. Lansko leto sem si jo omislil še za kampiranje. Kuhanje brez indukcije si ta trenutek res ne predstavljam. In kaj je hujšega, kot to da je ne moreš uporabljati? [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !