Kako ste zaščiteni

Tokrat nekaj malega o zaščiti podatkov na disku. Koliko uporabnikov računalnikov (Okna, Linux, Mac …) pomisli, da se disk lahko pokvari. Koliko jih pomisli na posledice pokvarjenega diska?

disk

Bi rekel da zelo malo, še sam sem med tistimi, ki pravi saj bo. Ja bo dokler enkrat ne crkne :twisted:

Prejšnji teden sem na obisku v vipavski dolini videl zanimive stvari – ena je bila mobitel, druga zadeva pa crknjen disk (ki se ga vidi zadaj za motorolo na mizi ;) ) .

Disk je bil velikosti 250GB in star dobro leto, seveda je še v garanciji. Na prvi pogled ni panike, disk vzameš ven in zamenjaš.

Samo potem pa streznitev – še enkrat nalaganje Oken in vse solate, ki spada zravn, vse nastavitve …

Potem pa tista prava kruta streznitev, ki te pa resno zaboli – kaj pa podatki na disku????

Ja nč se bo vidl na servisu, samo verjetno se jih ne da rešiti – beri so izgubljeni.

Potem pa res šok – vse slike, tiste iz tam in tiste iz tu, pa pošta in poštni naslovi, pa celoten adresar.
Kdaj se je zadnjič arhiviralo pošto, bookmarke, gesla, certifikate …

Vse gre brez milosti – crkne disk in vse gre, čisto vse. V tem primeru je zaribal motor, ki poganja diske – rešitve praktično ni. V Sloveniji tega noben ne popravi. Se pravi stanje je znano – vse je izgubljeno in to za vedno.

Par dni kasneje na šihtu. Imamo nov strežnik, postavljeno diskovno polje RAID5, notri 4-je diski. Neko jutro crkneta dva od štirih, polje se obdrži. Podatki so ohranjeni, samo čakamo da se čimprej dobavi nove diske, preden crkne še kakšen, ker potem ni rešitve.

Tule berem o problemu z zunanjim diskom – ali so podatki bekapiran, 500GB je veliko slik, so že backupirane?

Po vsem tem se začnem spraševati, kaj narediti – čakati ali bo tudi meni kaj crknilo in vmes čimveč arhivirati. Se mi ne da, raje bom naredil RAID 1 diskovno polje – kupim dodaten disk in kontroler, ki bo skrbel za to polje. Strošek bo cca 120€.

Veliko? Meni se ne zdi, nekako tako, kot bi rekel da za avto ne potrebuješ kasko zavarovanja. Pač kakor se ti zdi, vzameš ali ne. Jaz ga imam;) .

Koliko pride izguba certifikata za Klik, ali pa podoben certifikat za kakšno drugo banko. Kaj pa vsi poštni naslovi in telefonske številke?

Kaj če se vam zgodi enako kot osebi iz prvega primera. Nekako tako sem jaz razmišljal in se odloči, da si vgradim RAID polje in se ne sekiram več.

Za konec pa še en diagram za diagnostiko okvare diska, ki kar drži:

diagram

Vir

 • Share/Bookmark


30 odgovorov v “Kako ste zaščiteni”

 1. chefchef pravi:

  Zdaj sem ves posran, ko sem to prebral! Ampak res… kaj če…

 2. mitja pravi:

  Zdravo!

  Je ena firma v Ljubljani, ki resuje podatke z raznoraznih umrlih diskov… ampak je njihova storitev precej draga za domacega uporabnika (v stilu 1k euro in vec).

  Ce te zanima, lahko doma pogledam za ime firme, na pamet se ga ne spomnim.

  Sam pa drugace vsake toliko dam vse te zadeve na CD (komplet folder od maila, pa naslove, certifikate, dokumente, slike,…)

  lp, M.

 3. Pi.RomanPi.Roman pravi:

  Še danes bom dal vse najnujnejše na kak DVD, potem začnem pa resno razmišljat o rešitvah z RAID1. … Ampak res … kaj pa če …

 4. katarina pravi:

  uf, poznana zadeva, 2x se mi je to ze zgodilo, brez milosti disk spustil dušo, in v tretje me je izučilo, vse slike in fajle mam backupane cist redno, 1x na mesec, če šo kakšne bolj občutljive zadeve (da se ustrelim če mu zginejo), jih spravim še na gugl, addressbook je na guglu pa na yahuju, maili so tut tam za rezervo, za passworde mam sistem ufuran k funkcionira in jih ni panike nazaj dobit, za e-banko mi pa ni treba certifikata nalagat k mam “mobilnega” :D

  I learned it the hard way :(

 5. buba švabebuba švabe pravi:

  Js na vsake tolko pečem backup DVD-je. Ampak vprašanje, kok dolgo se ti obdržijo. Sama sreča, da diski ponavadi ne crknejo kar naenkrat, ampak imaš vsaj nekaj časa med tem, ko se začnejo pojavljat slabi sektorji, čudni zvoki in podobno, in ko disk dejansko ne funkcionira več…

  Sem pa enkrat izgubil vse, kar sem imel. Ampak takrat zaradi lastne neumnosti, ne zato, ker bi disk crknil… :-X

 6. seamus pravi:

  @CHEF – sj ni mišljeno, da bi bil posran, samo malo v razmislek. Preveč samoumevno je vsem, da diski enostavno delajo. Ne zavedamo se pa da je to najstarejša tehnologija v računalniku in da je vse odvisno od mehanike.
  @mitja – vem, da obstajajo firme, ki se s tem ukvarjajo, tisti disk iz prvega primera bi se lahko rešil, če bi se ga totalno razstavilo in plošče namestilo na drug motorček. Glede na gostoto zapisa na teh ploščam mora biti ta poseg opravljen v popolnoma hermitičnem prostoru, ki ga pa baje v Sloveniji ni. Amapk itak ni važno, ker podatki na disku v tem primeru vseeno niso vredni popravila za ceno k€.
  Glede tega backupiranja na CD & DVD – to so še veliko bolj nazanesljivi mediji, kot diski ;) Priporočam dvojno kopijo in letno pregledovanje zapisa.
  Samo potem se človek praša, če ni enostavnejše vzeti dodaten disk in kontroler in ti to ni potrebno početi tako pogosto, sploh potem odpade backupiranje razne pošte in certifikatov in podobno.

 7. seamus pravi:

  @buba švabe – ti si v tem fohu in verjetno poznaš tisti cingljajoči zvok ;) Ta zvok je bil tudi pri disku iz prvega primera, na žalost oseba ni vedela kaj to pomeni in me ni kontaktirala pravočasno, amapk šele po tem, ko je bilo prepozno :( .

 8. saily pravi:

  hehe men se je ta kaj pa če.. zgodil pred dobrim mesecem… sam ne zarad okvare diska ampak zarad enga blesavga virusa… ki mi je čist sesul vse.. najprej je vse delal in sm pač mislila ok, sj bom popravla, kak backup mi niti na pamet ni padel, ne vem zakaj… in potem je prišlo tko daleč, da je pisalo, da diska sploh ni noter, da naj ga vstavim… potem je bla pa panika in ostal ni nič druzga kot format… tak da je šlo vse, slike, adresar, dokumenti, certifikati,… ampak zdj po enem mesecu sem že približno na zeleni veji :) sam certifikati mi še manjkajo :)

 9. had pravi:

  podatke backupiram na dva zunanja diska, poleg tega pa se vse na en hosting, ki ima 360G prostora za 6€ mesecno.. zakaj taksna panika? ker mi je pred dvemi leti udar strele unicil dva diska, ki sta bila v mirrorju in sem se tako lahko lepo poslovil od vseh podatkov..
  vse kopije, ki sem jih imel na cd-jih, pa so se po dolocenem casu pokvarile.. razen tistih prvih cd-jev, ki so bili se po vec kot jurja sit in so delovali..

  za backup telefonov pa priporocam zyb sinhronizacijo

 10. skortolkksvet pravi:

  ARHIVIRAJTE, DELITE KOPIJE SHRANTE PODATKE NA DRUG DISK(PARTICIJE DISKA) IN BO USAJ MAU BL VARN!! DRUGO; SO USB DISKI KI SO ZDEJ ŽE DOST ZMOGLIV IN Z VLKO KAPACITETO, CD-JI, IN ZADNJA NAJBL SIGURNA REŠITEV ( če maš gmail )si pošleš zlo pomembne podatke gor in jih maš non stop!!

  ČE MAŠ RAČUNALNIK MORŠ BIT MAU SAMOKRITIČN, DA SI REČEŠ NIMAM POJMA ZATO BOM MAU UPRAŠO OKOL KOK SE NEJ ZAVARUJEM!!! NEKI REŠITEV SM VAM ZDELE NAPISU…

  AJD!!

 11. ringo pravi:

  BitDefender Total Security 2008 ma bekap konzolo sam ga s enism uporablu. Zdele bom zihr.
  ajde

 12. NOKIA pravi:

  Če kdo lahko reši podatke so to – http://www.mikro-sistemi.si – cena? če so podatki pomembni nima veze.

 13. dr. Onyx pravi:

  Glede RAIDa imam jaz bolj mešane občutke, oziroma je potrebno upoštevati “worst case” scenarij. Primeri so iz moje prakse in resnični:

  Primer 1:
  Strežnik ima v RAID 5 polju 3 diske. Tisti, ki je konfiguriral diskovno polje, je pozabil vklopiti alarm ob odpovedi diska. Dellov strežnik ima žal serijsko napako. Najprej odleti prvi disk, strežnik deluje naprej brez problema, a nihče ne ve, da je prišlo že do okvare enega diska. Potem čez dva tedna pa Windows “blue screen”. Odletel je še drugi disk, podatki nepopravljivo uničeni, ostal je samo še trak DLT, kamor se vsak večer shranjuje cel strežnik. Brez tega…he, he, he… (čez mesec je šel tudi tretji disk, tako da v roku dveh mesecev so crknili vsi trije diski zaradi serijske napake)

  Primer 2:
  Zopet strežnik, sicer drugega priznanega proizvajalca. Serviser pride dogradit RAM v računalnik, strežnik ugasne in ponovno zažene. Zgodi se nič. RAID krmilnik javlja neko napako. V meniju ob zagonu računalnika sicer piše, da so vsi diski OK. Serviser oceni, da je šel RAID krmilnik in naroči novega. Ko po enem dnevu prispe, zažene računalnik, a ta zopet pade takoj v “blue screen”. Jaz potem vzamem namestitveni CD, kjer je neko orodje v javi in to orodje šele pokaže, da je dejansko zanič bil disk, kontroler pa v redu. Žal prepozno, RAID 5 polje je podrto in podatki dokončno izgubljeni. Zopet je ostal samo trak in nič drugega.

  Zato povsod tam, kjer gre za važne podatke… BACKUP! Brezhibno delujoč backup na tračne enote, ter redno preverjanje zapisanih podatkov ter testni restore. Vse drugo je igranje rulete.

  Primer 3:
  Tu sem bil samo opazovalec. Strežnik…naročijo servis, da pride posesat prah. Odprejo, prah posesajo, strežnik se ne zažene več. Zopet šlo k vragu RAID polje. Poizkusijo restore iz DAT enote…neuspešno. Ker so podatki pomembni informatik vazme diske in odide v Nemčijo v neko firmo, da poizkusijo rešiti, kar se še rešiti da. Kako drag je bil poseg mi ni uspelo izvedeti.

  Za doma jaz uporabljam backup na zunanji disk, priključen prek USB. Če bi se ukvarjal s čim resnim, bi si vsekakor kupil cenejšo tračno enoto in delal backup na trak. Ker potem imaš tudi arhiv. Ti lahko neko datoteko danes pomotoma izbrišeš, to pa ugotoviš šele čez teden dni. Mirror diskov (raid 1) tu ne reši nič. Potrebuješ arhiv, nenazadnje lahko tudi s posebnim programom za arhiviranje kopiraš podatke na zunanji disk tako, da imaš shranjene vse verzije in spremembe po dnevih. Jaz za doma uporabljam sicer tale program:

  http://sourceforge.net/projects/cobianbackup

 14. InsomniacInsomniac pravi:

  Sam dokaj redno backupiram, ker si ne morem privoščiti, da bi zgubil nekatere dokumente. Ko sem pisal diplomo sem jo imel na štirih koncih hkrati, med drugim tudi na gmailu:D Za koga bo morda zanimiv tale članek o zanesljivosti diskov.

  CDji in DVDji so res zelo nezanesljivi, še posebno tisti najcenejši. Zgornji del spremeni barvo, spodnja se hitro spraska, celo ob neuporabi hitro postanejo neberljivi.

 15. Modica pravi:

  To, da se podatkov na crknjenem disku ne da rešiti ni čisto res. Nam se je že trikrat zgodilo da je disk šel k vragu. Podatke so vedno uspešno prekopirali v nekem majhnem računalniškem servisu v Kranju, katerega imena se pa žal ne spomnim, čeprav ob težavah redno zaidemo tja. Očitno imamo veliko srečo, da smo čisto ponesreči našli serviserja, ki to zna narediti.

 16. seamus pravi:

  dr. Onyx – RAID 1 je tu predstavljen kot alternativa pečenju CD-jev. Za kaj resnega je potem vsaj RAID 5, seveda maš v primeru 1 tri diske in še hot swap, ki je namenjen ravno temu, če ti odleti disk in nikogar zravn ;) Nam sta odletela dva diska hkrati.
  Glede tračnih enot – mnjenja so različna, če prašaš nekoga drugega pa tudi tračnim enotam ne zaupa in ima raje na HDD-ju podatke.
  @Modica – seveda ni vedno res, da se diska ne da rešiti – prej bi rekel obratno, vedno se da podatke spraviti vn, je samo vprašanje cene. Če crkne lektronika se samo zamenja tiskano vezje, tukaj pa govorim o primeru, ko je zaribal motorček, ki vrti diskovne plošče.

 17. dr. Onyx pravi:

  seamus:

  RAID 1 je mirror in samo pomeni, da se podatki zapisujejo hkrati na dva (ali več) diska. Če gre RAID krmilnik, se lahko napačno zapišejo na oba (če nimaš dveh krmilnikov). Ni pa to alternativa pečenju CDjev. Zapečen CD ostane, na disku, ki je v mirrorju, pa lahko ti pomotoma pobrišeš celo mapo in se bo v trenutku izbrisala tudi na drugem disku. Mirror te pred tem ne reši.

  RAID 5 je bil bolj aktualen včasih, ko so bili diski manjši, ker učinkoviteje izrablja diske, je pa počasnejši, ker mora preračunavati zapisane podatke v polju. Danes dobiš verjetno že diske s kapaciteto terabytov, tako da niti v strežnikih RAIDa 5 ne vidim več. Morda v diskovnih poljih.

 18. seamus pravi:

  dr. Onyx – osebno delam backupe zaradi možnosti izgube podatkov, zaradi crknjenega diska. ČE pomotoma izbrišeš datoteko, potem lahko tudi pomotoma vržeš CD stran ;)

  RAID 5 – meni so rekli, da je to to … in to so rekli ljudje iz firme, ki imajo kar nekaj znanja o tem (recimo ;) ). Za naš strežnik je sprejemljiva rešitev in očitno tudi varna, saj smo zaradi večjega števila diskov preživeli izpad dveh brez izgube podatkov ;)

 19. dr. Onyx pravi:

  Wiki o RAIDu:

  RAID 5
  Striped set (minimum 3 disks) with distributed parity. Distributed parity requires all but one drive to be present to operate; drive failure requires replacement, but the array is not destroyed by a single drive failure. Upon drive failure, any subsequent reads can be calculated from the distributed parity such that the drive failure is masked from the end user. The array will have data loss in the event of a second drive failure and is vulnerable until the data that was on the failed drive is rebuilt onto a replacement drive.

 20. seamus pravi:

  ja samo mi smo imeli tri diske v RAID polju + hot swap. Scenarije je šel takole – pade tretji disk, preklopi na HS in nato pade še ta. Seveda bi šlo vse u franže, če bi padla dva delujoča diska ;)

 21. sekundek pravi:

  @Dr. Onyx: Hm če bi tvoj post od odpovedi diska v RAID5 (dell) prebral kako leto prej, bi bil vesel. Isto se je zgodilo meni, ko v upanju misliš, da je vse OK. in potem je disk bil hin kar lep čas, dokler ni šel še drugi.

  Sicer pa če so podatki zelo pomembni. Hranite jih na drug kontinent. Ker imeti na drugem disku v hiši je sicer ql, dokler ni kakšnega požara ipd.

 22. dr. Onyx pravi:

  sekundek: Dobra rešitev so SAN (diskovna polja), kjer imaš diske priključene prek optike na strežnik(e). Sem bral primer neke finančne firme iz WTC, ki je imela sistem postavljen tako, da sta bila dva diskovna polja povezana prek optike in v realnem času zrcaljena (po spominu eno v WTC, drugo v Brooklynu). Po napadu na dvojčka so izgubili “samo” zaposlene, vse ostalo je delovalo naprej brez prekinitve. Jebi ga, samo za posel so važni bolj podatki.

 23. Matjaž pravi:

  za domačo uporabo mi kar zadostuje ;-)
  http://blog.mg-65.com/matjaz/2007/02/27/tera-era/

  pa memeobackup … ki sem ga zraven dobil … z možnostjo shranjevanja predhodnih verzij datotek :!:

 24. MATJAŽ - šport, narava, fotografija - BLOG » Verjel sem pravi:

  [...] vseeno sem po prebiranju komentarjev … začel razmišljati [...]

 25. Ustvarjanje » Objave » In brezžična povezava? pravi:

  [...] Prejšnjič sem malo moril glede izgube podatkov, če odpove disk. [...]

 26. Matija pravi:

  Js mam pa en vprašanje? Je sličajno že kdaj kdo zapeku dvd pa mu ga ni hotl več odpret? Ker men se je namreč to zgodil pa mam na dvd-ju full pomembne podatke. Je slučajno kakšna možnost da ta dvd odprem pa datoteke rešim????
  Za kakršne koli informacije se lepo zahvaljujem.
  LP Matija

 27. seamus pravi:

  Odvisn od napake – kaj javi ko ga noče odpret. Obstrajajo programi to je sigurno, sam keri pa ne vem. Mal poguglej ;)

 28. Geza pravi:

  Imam strežnik na Suse Linux 10. Rad bi imel stalno zaščito, saj se podatki ves čas spreminjajo (forum). Zanima me, ali obstaja kdo ki to dela in koliko bi to stalo oz.ali obstaja kak program, s katerim bi lahko to opraavil sam?

 29. seamus pravi:

  Hja, še vedno bi prvo svetoval RAID 1, ali še raje RAID 5, ker se izogneš izpadu v primeru napake. Če ti je za čas, ko forum ni dosegljiv vseeno potem poiščeš samo SW za backupiranje.

  Backup lahko napišeš s skripto ali pa vzameš kakšen program, ki jih je verjetno polno.

  Pač tudi odvisno od tipa foruma in baze podatkov.

 30. seamus pravi:

  Primer – http://www.desktoplinux.com/articles/AT2280165098.html

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !