Vegrad gradi povsod II

Kar nekaj časa že nisem nič objavil v zvezi z Vegradom in najinim stanovanjem, pa ne zaradi tega ker bi vse štimalo :mad: . Temveč zato, ker mi reševanje problemov povezanih z napakami, ki jih Vegrad pušča za sabo vzame preveč časa!

Trenutno se namreč pri nama odvija sanacija zamakanja v dnevno sobo -

Dnevna soba

Po tem, ko je zamočilo v stanovanje so se na zidu pokazale poškodbe na ometu.

Sledi zamakanja

Zamočilo je seveda zato, ker je bila hidroizolacija na terasi slabo položena. O tem, kako slabo govori sam zase podatek, da je bila v loži hidroizolacija debela skoraj 3 cm in da sem jo moral rezati z vbodno žago!

Sprožen je bil sanacijski postopek, ki je privedel do sanacije zamakanja v vsa stanovanja v pritličju – Vegrad sanira celotni hidroizolacijski ovoj petih blokov!

No med samo sanacijo sva zaprla ložo, ki nama je šla v napoto in takrat so se pokazale vse obsežnosti zamakanja – pod estrihom je bilo vse mokro. Parket je ostal nepoškodovan, ker je čez celoten tlak položen polivinil.
Situacija je bila videti takole:

Luža

Luža je na mestu lože, ko se je odstranilo okna in izolacijo na tleh, pa je bila situacija podobno mokra:

izolacija

Seveda je bila izolacija premočena po celotni dolžini odpiranja:

izolacija 2

Ker izolacija te vrste – kamena volna, v vodi razpade sva se jo odločila zamenjati. Pred zamenjavo sva se posvetovala s strokovnjakom iz Termo Škofja Loka (podjetje, ki proizvaja kameno volno) in sodnim izvedencem, ter nekaj gradbeniki (kolegi), ki so vsi potrdili tisto, kar je dejal Termo o razpadu kamene volne.

Vegrad na vse pritožbe glede sanacije tlakov uradno ni odgovarjal. Na koncu so na SSRS sprejeli odločitev, da zaradi nujnosti posega in nezmožnosti normalnega bivanja v takem stanovanju sanacijo zamakanja izvedem sam v lastni režiji brez sodelovanja Vegrada in na lastne stroške, ki jih po izvedbi sanacije SSRS vrne. Sanacija je še v teku (v sredo naj bi ulili nov estrih) v nadaljevanju pa bo prikazano stanje pri odstranjevanju tlakov – kaj je dejansko bilo pod parketom.
Uresničilo se je tisto, kar so pri firmi Termo napovedali – tervol razpade v blato. Ko enkrat razpade to ni več isti material in tudi če se potem to blato posuši, tervol nima več strukture in nima vež izolativnih lastnosti – ne zvočnih ne toplotnih in tudi nosilnosti nima več. Na slikah se to lepo vidi, ko se spremeni v blato, ki se prijemlje tako betona kot polivinila.

Nasprotno seveda trdijo pri Vegradu, ki pravijo da se s sušenjem da rešiti situacijo. Ne povedo pa, kako se da rešiti razpadel tervol. To se po njihovem mnenju sploh ne zgodi. Dokaz, da se motijo pa kot rečeno na spodnjih slikah.

In še nekaj kar so ponujali pri Vegradu (vse to je bilo neuradno po telefonu, saj uradno niso komunicirali) merjenje vlage v parketu, kar bi pokazalo ali je vlaga v izolaciji ali ne. Seveda pri tem niso povedali, da je nad izolacijo plastična folija, ki je za vlago neprepustna. In če ne bi zaprl lože in videl, da je folija med izolacijo in estrihom bi me seveda gladko prepričali, da je vse v redu, saj parket ne bi pokazal nobene vlage iz izolacije.
Po tem, ko sem jim povedal, da vem da je folija nameščena na izolacijo in da je parket fizično ločen od vlage, me niso več kontakrirali. Vem pa, da so poizkušali na enak način pri sosedu, vendar ker je bil na srečo seznanjen s situacijo jih je tudi zavrnil.
Na žalost vsi ne vejo tega, da je polivinil na izolaciji in lahko, da so koga celo prepričali, da je vse v redu.
Odstranjevanje tlakov

Ko smo odkrili folijo z izolacije se je prikazal pričakovan rezultat – mokra izolacija in moker beton na tleh

Tervol je izgubil vse svoje lastnosti – izolacija toplote, izolacija zvoka, nosilnost

Levo pri kupu se vidi suh beton, vse ostalo je mokro. Padla je odločitev – podremo še dodaten meter tlakov

Ko odpremo naslednjo etapo je situacija še slabša – naletimo na lužo vode

Zopet totalno razpadla izolacija – še huje ta primer je že smrdel. Izolacija je postala podobna mehkemu testu, debelina je dobre 2cm. Strukture ni nobene. Tega ni moč popraviti, tudi če se posuši!

Nabralo se je že kar nekaj robe, na srečo je potem prišel kamion s kontejnerjem. Saj je že padla odločitev, da naredimo dodaten poseg 1,5 m globlje v sobo.

Na sliki se vidi pozicija luže – tam kjer je izolacija postala testo in se je prilepila tako na beton, kot na polivinil. Na srečo se luža neha pred koncem naše meje.

Poden je še vedno v celoti moker, čeprav je izolacija stabilne oblike. Predvidevamo da je to zaradi obsega zalitja in se vlaga širi po betonu in nato v izolacijo. Levo od cevi je izolacija stabilna, kljub mokremu betonu. Dokončno se odločimo, da se poseg zaključi. Pri ceveh se vidi suh beton.

Tako izgleda tervol, ko še ni razpadel zaradi vode. Če bi vgradili stekleno volno, bi bil učinek vode bistveno manjši. Če bi vgradili stirodur poseg ne bil potreben!

Kasneje sva se odločila, da se odstranijo celotni tlaki v prostoru – razlog je bil predvsem v tem, da se sanacija izvede temeljito, estrihe se pa med seboj ne more zadovoljivo združevati in edina rešitev je bila odstranitev še preostalih tlakov v sobi.

Ob vsem tem se samo kislo nasmehnem ob pogledu na tole novico – Največja stanovanjska gradnja v državi, ki jo bo seveda izvajal Vegrad.
»Po besedah Tovšakove bodo Celovški dvori nared leta 2009, ljubljanski župan pa je od nje izsilil obljubo, da se bo gradnja končala prvega januarja tega leta. Na vprašanje, kolikšna bo okvirna cena kvadratnega metra stanovanja, direktorica Vegrada ni želela odgovoriti, zagotovila je le, da bo ta veliko nižja od 3000 evrov za kvadratni meter.«
Torej zopet ena izredno hitra gradnja in za ljubljanske cene razmeroma poceni, saj cena m2 naj ne bi presegla 2500€.
In pomislim na vse težave, ki jim imamo mi z dvestotimi stanovanji, o počasni sanaciji, o neodgovarjanju na reklamacijske zahtevke.
Nama je vsaj uspelo doseči, da lahko sanirava v lastni režiji , čeprav je šlo kar nekaj časa, da se skoordinira vse majstre in hkrati živiš skoraj na gradbišču. Ampak tokrat vsaj veva pri čem sva in ko se dela sem skozi zravn kot nadzornik ;) .

Toliko zaenkrat, ko bom imel še kaj časa pa o nadaljevanju sanacije.

Do takrat pa veliko sreče vsem kupcem Vegradovih stanovanj!

 • Share/Bookmark


30 odgovorov v “Vegrad gradi povsod II”

 1. MukiMuki pravi:

  Aj aj aj aj…. cel đumbus. Vidim, da imaš dobre živce.

 2. seamus pravi:

  Ja sj drugega ti ne preostane ;) Mora bit do januarja končano, ker pol dobiva kuhno not.
  S slabo voljo nič ne dosežeš, samo dodatno zaostrovanje in zamikanje sanacije. Na srečo so tokrat vsaj na SSRS bili toliko uvidevni (tudi zaradi mojih mirnih živcev predvidevam ;) ), da se bo verjetno vse skupaj izšlo.

 3. chefchef pravi:

  Jaz bi popizdil :mrgreen:

 4. katarinakatarina pravi:

  a ti sploh veš kolk je draga kamena volna? in ti jo mečeš stran . :) :) dost heca. po zasebnih hišah dajejo stiropor, ker je cenejši čist ok, po teh stanovanjih pa kameno volno, ker je dosti dražja in z njo opravičijo višino m2 (res pa je, da ne gori).

  boš dal nazaj tale lamelbni parket, al se boš odločila za … recimo imitacijo parketa in boš dal pvc talno oblogo v ploščah?

  a na SSRS so ti dali pisno zagotovilo, da ti bodo povrnili storške sanacije?

 5. RadoRado pravi:

  :-) Bravo stari!

 6. seamus pravi:

  @katarina – ja so mi dal pisno da bodo – oziroma so se sklicevali na zakon, ki pravi da to lahko naredim v določenih primerih – in jest mam ta primer, kar je zopet potrjeno s strani sklada. Ja in so dodal da se bodo držal zakona.
  Glede na osebne pogovore z njmi mam dobr filing.
  Upam, da bom na koncu lahko rekel, da sreča da sem od sklada kupil stanovanje, ker od Vegrada definitivno ne bi nič dobil. Oni bi me nategval s sušenjem še leta, vmes bi kuhna not pršla, pa smrdet bi začel, pa pomoje bi se še podn povesu in še kj razpokal …

 7. katarina pravi:

  zdaj vem, zakaj živim v 30 let starem stanovanju. in zakaj bom gradila bajto z povečanjem obstoječe bajte. :) ne bi kupila novogradnje pa če mi dajo zastonj. ti si pa le preberi vse zakon, za vsak slučaj. znabiti, da potem kakšen člen pozabijo ali dobijo amnezijo.

 8. seamus pravi:

  @katarina – še tole parket bo ostal lamelni, ker je tak tudi v ostalem stanovanju.

 9. lonDONlonDON pravi:

  aaaaa socustvujem….. Lahko ti le recem, da Vegrad ocitno niso edini “salabajzerji”!

 10. logos pravi:

  “seamus: ja so mi dal pisno da bodo – oziroma so se sklicevali na zakon, ki pravi da to lahko naredim v določenih primerih – in jest mam ta primer, kar je zopet potrjeno s strani sklada. Ja in so dodal da se bodo držal zakona.”

  Verjamem, da se bodo držal tega, ker so gotovo šli v najcenejšo varianto.
  Skoraj prepričan sem pa, da ti ne bodo povrnili nadomestila za bivanje v času sanacije, selitve, niti kakršnekoli druge odškodnine, ki pa bi ti morala pripadat.

 11. seamus pravi:

  @logos – tega se zavedam, samo na izbiro sem imel bolj ali manj takole:
  - ali saniram sam in sem do novga leta fertik
  - ali sanira Vegrad (če sploh bi) in sem fertik vprašanje kdaj. Vmes dobim kuhno in dnevno …
  Skupaj bo naneslo ene tri tedne razsute dnevne, v bistvu dva razsute in pol še nekaj dni brez parketa in še mislim, da tri dni lakiranja. tiste tri dni bo dejansko nekam za jt in to se še dogovarjamo

 12. sekundek pravi:

  ej dober, da ti ni živcev odfrzlal. Očitno so über pocarji.

 13. seamus pravi:

  so ja ….

 14. blue73 pravi:

  @katarina: šele danes sem opazil tale sestavek, zato tako pozna “repilka”.

  sem lastnik dve leti starega stanovanja in nimam NIČ pripomb, tako da mi je smešno tvoje pametovanje o tem, kako je bolje živeti v 30 let starem stanovanju (po možnosti v kakšnem množičnem naselju) ali pa v hiši (ki bo ali pa ne bo zgrajena).

  posploševanje je popularno pri nas.

  sem pa zgrožen zaradi nedopustnih napak, ki jih trpi lastnik tega bloga.

 15. logos pravi:

  seamus, vsekakor, glede na dano situacijo, si dosegel, da sanacijo. Ob tem imaš mojo pohvalo :)
  Mislil sem na brezbrižnosr stanovanjskega sklada, ki bi moral ščititi svoje kupce, namesto tega pa dela z roko v roki z izvajalci.
  To je res nedopustna napaka in mnenja sem, da bi bilo potrebno odgovorne izvajalce in njihove pomagače (stanovanjski sklad) ob ugotovitvi takih napak strogo sankcionirati.

 16. mustang pravi:

  Svašta!!! In vso srečo…

 17. mustang pravi:

  Gledam še enkrat. In sploh ne morm verjet. To je pa to, ka pozim gradijo. Včasih je bla gradnja sezonska in vlage ni blo. Se je vse normalno posušil, potem pa naslednja faza gradnje… Frend je plačou cca.3 leta nazaj okol 60 milSIT za novo hišo, je hitel navkljub opozorilom z vseh strani in ma zdej vlažno (novo in lepo) barako.

 18. seamus pravi:

  @logos – glede roke v roki – naveza Vegrad, SSRS in Podobnik je kar močna ;) , zakaj bi potem si hodili v zelje?

  @mustang – tukaj ni problem v hitrosti gradnje, temveč v šlampariji saj je voda prišla od zunaj – meteorna voda, saj je hidroizolacija v loži puščala!

 19. mustang pravi:

  Aha. Ampak s hitrostjo gradnje je neki narobe dons, če se mene vpraša vseen…

 20. Ustvarjanje » Objave » Sanacija je končana pravi:

  [...] je v najinem stanovanju začela sanacija zaradi površnosti Vegrada. Prvi del je bil že objavljen TUKAJ. Tokrat pa nadaljevanje del do zaključka [...]

 21. mcmona pravi:

  jah…vam država ne more dati novega stanovanja oziroma po potrošniških pravicah- vrnitev kupnine, zamenjavo z novim, popravilo in še kaj?

  in da POTROŠNIK sam izbere?

  ker tole je ur nebes…

  kaj pa Kje pa vas čevelj žuli? ali drugi mediji?

  lps

 22. seamus pravi:

  @mcmona – popravilo naj bi plačala država, lahko bi šel v popravilo s strani države – samo tisto bi predolgo trajalo ;) Sedaj je trajalo en mesec in je vse tko kot sem hotel in sem bil jaz nadzornik in sem težil za vsako pizdarijo. K sreči ni trajo dalj časa, ker potem bi izvajalec popizdil in spokal :twisted:

 23. Arhitekt Pečnik pravi:

  Če citiram znanega slovenskega piarovca z lobija gradbincev-statikov, g.Janeza Novaka, je hidro in termo izolacija bistvena postavka v osnovni gradnji objekta. Pri vertikalni in horizontalni hidroizolaciji je potrebno vedeti, da je izvedba silno zahtevna za amaterje na novih objektih. Potrebno je doseči stičišče HI med vertikalo in horizontalo, saj prepusti pri nesklenjeni HI lahko povzročijo vdor , da ne rečemo, podtalnice. Samo eno stanovanje sanirati, je egoizem in nepotrebno vložena sredstva, če Vegrad Velenje ni prevzel garancijske odgovornosti iz naslova neopravljenih osnovnih del, ki vplivajo na statiko objekta, stene-višja stanovanja, saj vlaga prodira navzgor, in kljub potečeni garanciji se vidi, da je to napaka izvajalca. Da pa človeka samega sprovocirajo, češ, pokaži kaj znaš, je debilium končne faze. SE opravičujem za direkte, vendar glede tu zares. :mr.green:

 24. seamus pravi:

  Naj povem, da je Vegrad saniral zunanjo plast hidroizolacije (upam ;) ). Sanacijo stanovanja sem izsilil pač glede na stanje termoizolacije in je bilo neodvisno od zunanjih posegov na hidroizolaciji – celotna zgoraj prikazana sanacija je potekala v stanovanju.
  Je pa to novogradnja in garancija še ni potekla, tako da so se vsa dela opravila znotraj garancijskega popravila.

 25. Mumbley pravi:

  Kjerkoli gradi Vegrad je isto sranje. Tri leta živim v bloku ki so ga zgradili in neprestano imamo težave od uhajanja plina, elektro omaric pod vodo, poplav garaže ter kletnih prostorov, neprestanih vklopov alarmov za CO, plesni na stenah zardi nezadostne izolacije, pokanja vodovodnih cevi, puščanja vode na vertikalah, razpokanja sten zaradi pogrezanja stavbe, zamakanja notranjih sten zaradi nagiba zunanjih okenskih polic proti notranjosti stavbe,… Odziva pa nobenega kljub temu da imamo vloženo tožbo na sodišču. Da o SSRS niti ne govorimo ker so le desna roka gradbene mafije, ki jo financiramo vsi davkoplačevalci. Vedno je investitor neko levo podjetje (ki služi le skrivanju ponicanja denarnih tokov), ki propade in potem si je SSRS in izvajalec opral roke. Politiki pa so v upravnem odboru SSRS da lahko vsi upravni postopki stečejo mimo vseh zakonov.

 26. seamus pravi:

  @Mumbley – mogočoe še podatek kje je to ;) Da imajo probleme z vodo pa je jasno čisto na vsakem objektu :mad:
  Mogoče pride voda kdaj do kakšnega grla in ga zalije!

 27. Poltry pravi:

  nauk zgodbe:
  če kupiš kakšno nepremičnino od vegrada moraš obvezno imet plavalni tečaj na suhem opravljen !

 28. Nasveti za nakup stanovanja na razprodaji | Finančni periskop pravi:

  [...] napake, ki jih ob pre­vzemu še ne boste odkrili (vlaga in podobno). Ne imejte poseb­nega upa­nja, da bo firma, ki vam je pro­dala sta­no­va­nje, pre­ži­vela [...]

 29. bimbo pravi:

  “Na vprašanje, kolikšna bo okvirna cena kvadratnega metra stanovanja, direktorica Vegrada ni želela odgovoriti, zagotovila je le, da bo ta veliko nižja od 3000 evrov za kvadratni meter.”

  V vsaki stvari je nekaj dobrega. Teta Hilda se je danes še enkrat izkazala za pošteno žensko, saj je dvorska cena (zdaj tudi za ne-Zokije) res veliko nižja od treh jurjev. ;-)

 30. Ustvarjanje » Objave » Statistika 2010 pravi:

  [...] Vegrad gradi povsod in moja kalvarija z novim stanovanjem. Naj tukaj omenim, da sem zaradi neodpravljenih napak s strani Vegrada še vedno na sodišču. NA srečo sem v tem primeru jest tisti, ki sem obdržal denar in me toži SSRS. [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !