Kruh

Ena zadeva, ki se stalno peče, od kar imava pečico čisto vsak teden, včasih tudi dvakrat. V trgovini ga sploh ne kupiva več. In sedaj je recept pripeljan do popolnosti – ravno prav slan, malo bele moke, dobrega okusa, hitro in enostavno pripravljen … In to je čas, da objavim recept in mogoče bo komu koristil.

Kruh

Takole izgleda sedaj najin kruh. Narejen je iz 1kg moke, več pa malo nižje.

Sestavine:
- 400g bele moke
- 400g moke za domači kruh, ali ržene tip 1250
- 200g polnozrnate moke
- 30g kvasa
- 4 dcl mleka
- 3 dcl vode
- dve žlički sladkorja
- dve žlički soli
- žlico olivnega olja
- žlica kisle smetane

Priprava testa

V lončku zmešamo kakšen deci do dva mleka, kislo smetano in sladkor. Zmes segrejemo samo toliko, da postane topla in v lonček nadrobimo kvas. Kvas stopimo in še malo pogrejemo, nato pa pustimo da vzhaja.

Kvas

Vmes pripravimo ostale sestavine. Pogrejemo preostalo tekočino na podobno temperaturo, kot zmes s kvasom. Pripravimo moko in v posodo z moko dodamo še sol in olje. Ko zmes s kvasom dobi obliko podobno kot zgoraj na sliki, vlijemo kvas v moko in dodamo preostalo tekočino.

Testo1

Vse skupaj temeljito zmešamo in ko zmes dobi malo oblike še pregnetemo. Prva runda se lahko gnete kar v isti posodi, saj je ponavadi še preveč lepljiva za gnetenje na delovnem pultu. Gnetemo kakšno minuto, pač po občutko, da dobimo homogeno zmes. Nato testo pustimo vzhajati pol ure.

Po pol ure testo še enkrat pregnetemo. Tokrat testo gnetemo kar na delovnem pultu, saj ni več lepljivo je pa bolj kompaktno in se lažje gnete zunaj posode. Zopet gnetemo par minut in na koncu testo damo vzhajati še drugič. Drugo vzhajanje opraviva v košari za kruh – glej spodnjo sliko. Tudi v drugo testo vzhaja pol ure.

Testo2

Malo pred iztekom drugega vzhajanja se ogreje pečica na 210°C. Kruh se iz posode samo prevrne na šamotno ploščo (ali pekač) in naj gre čimhitreje v pečico. Če se v tej fazi zavlačuje, kruh pade dol – izgubi velikost.

Peka1

Peka

Kruh se peče eno uro in to na star način – z gretjem od zgoraj in od spodaj. Prvih 15 minut se peče pri temperaturi 210°C in to samo od spodaj. Preostalih 45 minut pa se peče na obe greli – spodnjo in zgornjo pri temperaturi 190°C.

Peka2

Med pečenjem imava v pečici dodano še posodo z vodo – funkcija naj bi bila, da je kruh zaradi sopare lepše in bolj hrustljavo zapečen.

Prav tako je priporočljivo, da se pečica med peko ne odpira. No resnici na ljubo za to niti ni potrebe. Pečica se nastavi za določen čas na določeno temperaturo in ko čas preteče vzameš kruh iz pečice.

To je to. Vsa umetnost je v tem, da imaš prostor med vzhajanjem prijetno topel in da kvas vzhaja v topli tekočini. Če to počneš stalno kaj hitro pride peka v rutino in sedaj je speči kruh nekaj tako enostavnega, kot speči jajce. Vedno je enako dobr in približno enako velik.

Priprava kruha nama sedaj vzame že relativno mala časa. Recimo 10 minut za prvo vzhajanje in nato še po nekaj minut za vsak naslenji korak, saj večino časa kruh ali počiva ali se peče. Časi pa se nastavijo na pečici (ali budilki), tako da ne skrbiš da boš kaj zamudil, pač ko začne piskati opraviš naslednji korak 8) .

Koruzen

Da pa kruh ni vedno enak včasih namesto ržene moke dodava koruzno moko1. V prihodnosti pa pride na vrsto še kakšna druga.

Ja in pa potrebno bo poizkusiti še recept Buba Švabe – Kruh v 24 urah.

 1. na zgornjih slikah je tudi pri pripravi testa – tretja slika, uporabljen primer s koruzno moko[]
 • Share/Bookmark


28 odgovorov v “Kruh”

 1. akvarijakvarij pravi:

  joj, tako košarico pa jaz iščem že nekaj časa… pravijo, da se jo dobi pri “suhorobarjih”, a doslej še nisem imela sreče…

 2. uros pravi:

  Tej košarici se reče pehar, da boš vedla prav povedati suhorobarju ;)

 3. buba švabebuba švabe pravi:

  Uuu, to pa res lepo zgleda. :) Kakšen je pa okus? Meni je task kruh vedno prišel s preveč okusa po kvasu. :-|

  Košarico se pa verjetno dobi na kaki tržnici, ko suhorobarji pridejo na sejem, a ne? ;)

 4. pikicavelikapikicavelika pravi:

  V tem kruhu je zelo malo kvasa. Za 1 kg moke se ponavadi da dve kocki kvasa (80g približno). Drugače je pa kisla smetana tista, ki okus po kvasu zbija. Vsaj mene so tako podučil. Tko da ta kruh ne bi smel imet okusa po kvasu.

 5. Peter pravi:

  Jst dam pa v svoj aparat za peko kruha v pol kile moke 15 g suhega kvasa.

 6. buba švabebuba švabe pravi:

  @pikicavelika: Zanimivo, tega pa nisem vedel.

  Drugače pa jaz dam v moj kruh na pol kile moke samo 2-3g suhega. Se pravi, en paketek imam za tri runde.

 7. chefchef pravi:

  Torej da okus izključno moka?

 8. seamus pravi:

  Ja okus da izključno moka – in ker je polnozrnata in ržena grobo mleta s precej “dodatki” ima kruh dejansko okus.
  Okrog kvasa – vsi recepti omenjajo nekako en zavitek (42g) na 1kg moke in 6dcl tekočine. Midva sva to razmerje malo obrnila (ker naju je kljub kisli smetani motil okus po kvasu) in še vedno kruh kar močno vzhaja, okus po kvasu pa je praktično izgubil. Kruh ni nikoli trd in povožen, temveč je vedno mehek in ima enakomerno porazdeljene mehurčke. Recimo da za moje pojme izgleda idealno.
  In glede na to da ga hvalijo vsi, ki tudi sami pečejo kruh vključno z mojo staro mamo, ki kruh peče že 77 let in sem se od nje učil in dobival ideje, bi rekel da je res dobr. Sploh na to kako mi ga je pohvalila stara mama sem res ponosen 8)

  Aja še košarica – ta je kupljena pri suhorobašu v BTC Cityu – vhod za Špar.

 9. pikicavelikapikicavelika pravi:

  Ja v tem primeru da moka največ okusa. Velik okusa dobi pa kruh tud po dodatkih. olje, mleko (kruh ma čist drugačen okus če ga delaš s domačim mlekom al pa alpskim), margarina, kisla smetana… Velik del okusa pa kruh dobi tudi na račun peke (kruh iz krušne peči je čisto drugačen kot oni iz pečice)
  Uh seamus, če te pa stara mama pohval, potlej mora bit pa res dober.

 10. sekundek pravi:

  Bom probal enkrat še po tem receptu, Tanja namreč ponavadi speče iz pripravljene moke, kjer samo zamesiš in počakaš na vzhajanje.

 11. seamus pravi:

  Ah …
  In midva sva kopirala tiramisu po vajino (objava še sledi) :lol:

 12. bodecaneza pravi:

  v pomoc, ko bosta pekla Kruh v 24ih urah:

  http://www.nytimes.com/2006/11/08/dining/08mini.html?_r=1&oref=slogin

 13. ditka pravi:

  To je videti super kruhek. samo kvasa se mi zdi pa malo preveč.Jaz dam eno kocko za dva kg moke.

 14. vambomzepokazu pravi:

  Kako pa se to kaj splača,pa pustimo to da je tvoj kruh lepši in boljšega okusa? Iz denarnega stališča me zanima. Si kdaj računal?

 15. anka pravi:

  Brala v Financah, da štiričlanska družina prišpara 500 EUR/leto, če pečejo doma kruh (in kupijo vse sestavine). Bilo je vse izračunano (tudi elektrika). To je bil izračun še pred zadnjo kruhovo podražitvijo.
  Mi ga tudi vedno in od nekdaj pečemo doma. Sedaj pečemo polnozrnatega (žemljice ali štručke). Iz moke, ki je zmleta iz celega zrna. (fajn je če dobite pšenico od kakega ekološkega kmeta in jo odnesete v mlin). Sicer pa najboljšega speče moja mama. Ona ga res rada peče in se peke nikoli ne naveliča. Kruh je taka never ending story. Niti dva na svetu nista enaka, niti dva ne naredita enakega, pa tudi če delata po istem receptu. Super stvar. Zamudiš se pa res pet minut, da zamesiš in slabo urico ko pečeš (takrat pa itak počneš še kaj drugega).

 16. pikicavelikapikicavelika pravi:

  Se moram popravit. Za eno kilo moke je ena kocka kvasa. Sem se zatipkala oziroma zarekla, ker ponavad pečem kruh iz dveh kil moke. Se opravičujem, ker sem krivo vero učila. Saj ne boste krivi, ali pač? :wink:
  Drugače ima pa kisla smetana še eno nalogo (mi prej ni prišlo na kraj pameti, pa je to bodoča moja branža), je hrana kvasovkam, da se hitreje namnožijo, pa da posledično hitreje haja kruh.

 17. pikicavelikapikicavelika pravi:

  No ravnokar se je spekel kruh po tvoji recepturi. Zgleda super, probal ga še nismo. Je še pretopel. Imam pa nekaj vprašanj.
  A si ti ziher, da pri 1kg moke potrebuješ samo 7dcl tekočine? Po dolgem času sem spet tehtala moko, tako da je moja greška pri tem izključena. Razen če imava različno merico. :D Ker jaz sem dala v kruh še približno 2dcl vode več.
  Imela sem na sumu, da je zadnje hajanje (pol ure) malce premalo. Pa je moja stara mama prejtle mojo domnevo potrdila. Takoj ko je pogledala kruh (približno centimeter nad dnom je počila skorja). To pa naj bi bil znak premalo shajanega kruha. Zdajle gledam tvoje slike pa vidim, da je nekaj takega tudi pri tvojem kruhu opaziti. Mi je svetovala, naj podaljšam naslednjič hajanje za približno 10 minut, oziroma da bo pehar z velikim kupom. Tako naj bi bil hlebec še višji, pa bolj rahel. Bomo naslednjič sprobal še to.
  Aja. Pa sem hotla pečt čisto po tvojih navodilih, pa sem si kmal premislna. Je kruh nekam sumljivo prehitro temnel (je treba novo pečico še naštudirat), tako da sem pekla samo 30 minut na 190. Sam je po mojem dovolj. A te lahko vprašam kakšno (znamka, tip) pečico imaš? Ker bi mi nasveti za našo boschevko hudo prou pršli. Ker me noče ubogat. :lol:
  Sem dolg komentar pustila. Obljubim, da ne bom več. :lol:

 18. seamus pravi:

  @pikicavelika – gremo lepo po vrsti ;)
  Tisto glede peke – ja vsaka pečica je verjetno malo posebna. Najina je bila omenjena tukaj – išči linke s pečico, je pa znamke Baumatic. Pečeva pa po programu, ki je zgoraj opisan in nekje na srednji višini. Pečeva toliko, kot je opisano.
  Glede vzhajanja in tekočine – začela sva peči s 3 dcl vode – takrat so tudi ene izmed slik, in takrat so nastale tiste zapoke na podnu. Moje mnenje je da so nastale zaradi premalo vode, ker vzhajan je bil vedno 30+30 samo vode je vedno več.
  Več vode verjetno ne bova uporabila, ker se sedaj že kar dobro razleze po celotnem kamnu.
  Vzhajan je pa pomoje dosti tudi zaradi dejstva, da je kruh rahel in če režeš še vročega skoraj razpade med rezanjem. In pa vedno nastane kup pod servetom. Je pa to tudi odvisno od temperature sestavin. Midva imava cca 22-23°C in vse sestavine imajo tudi vsaj toliko stopinj – moka ni mrzla iz shrambe, temveč jo za vsakjo peko prej ogrejeva na sobno temperaturo.

 19. pikicavelikapikicavelika pravi:

  Najprej pohvale. Kruh je ZELO dobrega okusa. Naravnost ODLIČEN je. Res.
  Jaz sem začela s približno 6dcl mleka plus 1dcl vode pečt po tvojem receptu. Pa kruha nisem mogla skupaj dobit (beri preveč je bilo še moknato), potlej sem pa dodala še približno 2dcl vode. Sem razmišljala, da to lahko pripisujem po malem tudi dejstvu, da imam vso moko direktno iz mlina, in je veliko bolj “suha” (več tekočine rabiš kot pa pri kupljeni).
  Vse sestavine sem imela na sobno temperaturo ogrete (okol 21°stopinj), tko da… Bom naslednjič malenkost podaljšala čas zadnjega hajanja. Bomo vidl, kaj bo ven pršlo. :D Sej če mi bo pa prehajalo, lahko pa še vedno še enkrat premesim. :mrgreen:
  Bom pa dodala še malenkost več vode oziroma mleka. Pa bomo vidl kaj bo.

 20. Mateja pravi:

  Kruh izgleda res odlično! Drugače pa samo ideja za naslednjič: moja babica peče kruh iz mešanice treh mok – navadne, ržene in ajdove. Da dobi res dober okus po ajdovi moki, jo je potrebno prej prevreti. Kruh se sicer kasneje težje zamesi in pride malo bolj pocast, zato da v pehar za vzhajanje tudi serviet, drugače se preveč prime. Po dveh ali treh hajanjih ga preprosto prevrne na pekač. Kruh pride bolj nizek, skorjica pa odlično zapečena. Moram priznati, da je od babice kruh najboljši, kar sem jih probala (pa kvasa se niti malo ne čuti).

 21. Ustvarjanje » Objave » Kruh v 24 urah pravi:

  [...] sem prvič videl zadevo sem bil odločen, da to tudi sam poizkusim. Sedaj ko kruh po receptu stare mame obvladava že do potankosti, sem se lotil še priprave kruha brez mesenja. [...]

 22. VESELKO pravi:

  recept za kruh je odličev vendar par centimerov od spodaj navzgor čez celo dovžino poči drugače pa pohvala

 23. seamus pravi:

  Meni nikol ne poči, razen na začetku je malo nad robom počil, ko sem dal pol manj vode v zmes.

 24. Anže pravi:

  Tak pehar dobiš pred interšparom vič v ljubljani

 25. Tomaz pravi:

  Eno vprašanje, ko zvrneš vzhajan kruh iz peharja, se ti kaj sesede? Meni se namreč zgodi ravno to, da kruh ful fajn vzhaja, ko pa ga zvrnem zlede skupaj.

 26. seamus pravi:

  Ko ga zvračaš, ga čisto do zadnjega z dlanjo zadržiš , nato pa ga nežno položiš na pladenj. Po ta novem ga sedaj še trejič vzhajam na plehu in šele nato dam v pečico.

 27. tine pravi:

  Jaz ga pečem na 175C.
  Uro nastavim na 55 minut in grem od doma.
  Se pravi, da se potem počasi ohlaja.
  Rad pa v spodnji del potem ‘potegne’ vlago. Če sem doma, pod njega ob koncu pečenja kar v pečici podstavim mrežo od pečice, da še spodaj ‘diha’.

 28. » Pica kamen (plošča) Ustvarjanje pravi:

  [...] na samem začetku moje pekovske kariere sem uporabljal ploščo na kateri sem pekel kruh. Vendar je bila tista plošča veliko pretanka in si na njej s težavo [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !