Škarpena na žaru

Tehnično gledano je sicer pod žarom in to v tistem v pečici.

Škarpena

Samo nima veze, je itak boljša kot marsikje drugje. Žara na oglje pa nimam.

Škarpena je bela riba in ima malo maščob1, kar je prijetna lastnost, saj stanovanje po pečenju ne smrdi. Slaba pa ta, da baje takšna riba nima tistih velepomebnih omega3 zadev.

Potrebščine (za 2 osebi):

- 2 škarpeni
- pol kilograma mladega krompirja
- sol
- rožmarin
- česen
- peteršilj

Priprava ni nič posebnega, je pa hiter in okusen obrok. Pripravljam zmrznjene škarpene, ki jih odtajam samo toliko, da jih temeljito očistim. Pečt jih dam še zmrznjene. Pred tem pa jih natrem z grobo soljo.

Hkrati z ribo v pekač dodam še neolupljen in na mahjne kose razrezan krompir. Majhne pa zato, da je krompir hitro pečen – skupaj z ribo.

Pekač

Pekač pokrijem z alu folijo in ga vtaknem v pečico – 210°C žar + ventilator. Čez kakšnih 15 minut pekač odkrijem – nekako takrat, ko riba začne spuščati sokove, krompir je pa zaradi kuhanja že rahlo mehek.

Čez slabih 10 minut temperaturo zvišam na 230 ali 240°C. Riba in krompir sta že skoraj pečena in potrebujeta samo še prijetno zapečeno skorijco. Ko skorja postane rjava jo namažem z olivnim oljem in čez minuto ali dve obrnem. Postopek ponovim še na drugi strani – pečenje do zarjavelosti in nato še premaz z oljem.

Krompirja skozi celotno peko ne obračam.

Ko se riba zapeče še po drugi strani pečico izklopim in po ribi posujem rožmarin in peteršilj2. V pečico vtaknem toliko, da zadiši po rožmarinu. Ribo in krompir se servira še vročo.

Upam, da ne izgleda preveč zakomplicirano ;) . Jed je pripravljena res hitro in z malo dela, zahteva samo malo spremljanja in nekaj obračanja ribe.

Zraven se prileže prijetno ohlajeno domehkovo belo3.

 1. pomoje nič[]
 2. Tokrat sem skupaj z rožmarinom po krompirju položil še rezine sira.[]
 3. tudi po dveh dneh žurov[]
 • Share/Bookmark


14 odgovorov v “Škarpena na žaru”

 1. pet-in-g-sekspet-in-g-seks pravi:

  njami!

 2. UrosG pravi:

  Škarpene še pa nisem jedel. Kako je kaj s kostmi?

 3. RadoRado pravi:

  So to te zmrznjene škarpene po 7 eur/kg?
  Sem jih nekje jedel pa mi niso delovale najbolj okusno.

  Sveža in seveda dosti dražja škarpena je vendarle dosti boljša.

 4. seamus pravi:

  @UrosG – kosti niso problematične in jih ni veliko. Vzameš vn zgornjo in nato spodnjo plavut, daš na polovico in vzameš ven še ta glavno. Popucaš še nekaj kosti, ki se jih odtrga od glavne in to je to.

  @Rado – verjamem, samo ta primer je hiter in enostaven, ter dosegljiv kadarkoli. Enostavno vzameš iz skrinje in narediš, tudi ob 8h zvečer :D
  Glede okusa sem kar zadovoljen – meni je bistveno boljši od recimo brancina ali orade (seveda gojena), ki jih kupiš po v ribarnicah.

 5. claudykaclaudyka pravi:

  Brez zamere, lahko bi vsaj nož obrnil pravilno in pa ko si ribo serviral na krožnik, bi moral ribo obrniti pred sabo, krompir pa bi moral biti zgoraj oz. krožnik bi moral obrniti za polovico, ker je glavni del jedi, v tem primeru škarpena, vedno oz. mora biti obrnjen pred jedca. ;)

  Drugič, za boljši okus, dodaj med krompir še kakšno bučko, melancano, tudi oliva zelo dobro izostri okus ter vino, ki ga lahko poliješ po ribi in krompirju.

  Če en nasvet, riba je veliko boljšega okusa, če ima zraven še glavo, ker tako iz nje izteče manj soka. Dobro, škarpena je bolj ” vodena ” riba, zato še vedno ostane sočna, a vseeno. Tega ti ne priporočam pri brancinu, še posebaj če je divjak.

 6. chefchef pravi:

  No, estet seamus ni bil nikoli!

 7. seamus pravi:

  @claudyka & Chef – :lol: Tale slika je res obupna, ampak ker sem bil lačn sem samo dal na mizo tako kot je padlo in na brzino en škloc, kot dokaz. Da bi pa še malo okrancljal to pa sploh ne. Raje uživam v okusih ;) . Mi je več vredno, da je dobro in še vroče, kot da bi še cajt zgubljal z dekoracijo in potem ješ že mlačno …

  Riba pa glave nima z razlogom – pakirane so že obrezane. Drugače bi bla glava zravn. Zelenjave ni zravn, ker ni placa. Brancina in orade pa ne jem več, če nista preverjeno divjaka. Ker takšna svinarija, kot sta tiste dve gojeni zaedvi pa še! Smrdi, polna je maščob in okus je za razred slabši od “vodene” škarpene iz vrečke.

 8. chefchef pravi:

  Sicer pa, to moram pripomnit, stric ribič pravi, da se je treba stran držat tistih rib, ki so v trgovini enako velike. Torej – deset škarpen iste velikosti v vrsti – go away, ker s pravo ribo nimajo prav veliko skupnega ;)

 9. seamus pravi:

  @Chef – škarpene naj bi bile negojene iz severnih morij in niti niso vse čisto enake (za razliko od brancinov, ki se ujamejo na g). Glave pa baje nimajo, ker ima strupene bodice.

 10. claudykaclaudyka pravi:

  Tista ” ta prava ” riba je vedno in vedno samo tista, ki jo kupiš od ribiča, ki jo pripelje na pomol z majhno, staro barkačo in prodaja ribe izključno samo mimoidočim. Če hočeš, da je riba res kot riba, drugače pa tudi v ribarnici takoj ugotoviš, ali je riba sveža in če je divja.

  Vse to povejo oči, luske, škrge in pa koliko se njena koža lepi. To je včasih že težko, ker prodajalci oz. že prej, ribiči na ladji, ribe pogosto poškropijo, da ohranijo lepo barvo. Tega se je treba izogibati. In pa seveda porcijskim ribam, kot je rekel Chef, ki so vse enako težke okoli 34,40 dag. Procent možnosti, da je takšna riba divjak.

  Ljudje so glede rib zelo naivni in nepoučeni. Zadnjič mi je nekdo rekel, da je kupil sveže kozice, tako lepe oranžne so bile. Dragi moj, kozice so tako kot jastog, črne. Oranžne postanejo zaradi tega, ker jih ribiči poškropijo, da ohranijo barvo in da so lepše. Seveda ni s tem nič narobe, kozice so zaradi tega lahko še vedno sveže, ampak v osnovi niso oranžne, postanejo šele potem, tako kot jastog.

  @seamus: Drugič daj manj krompirja, pa bo prostor ;) Ne razumi narobe, ampak gre se za to, da izostri in izboljša okus.

 11. seamus pravi:

  @claudyka – :roll: , če cel vikend jeva pečene bučke potem lahko enkrat zmanjka prostora za njih.
  Glede “ta pravih” rib se strinjam z navedenim. Samo če izbiraš med ribami iz ribarnice ali zmrznjenimi potem je vseeno. Če imaš možnost, da jih dobiš pri zgornjem ribiču potem pač ni dvoma :D

 12. betty pravi:

  Odlično…….Škarpena je men ena od boljših rib. Njami…..zelo dobra :)

 13. seamus pravi:

  @betty – Ko bosta kj v bližini (Kamnika) se kar oglasta da poizkusimo recept :)

 14. betty pravi:

  Velja :)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !