Jedrska katastrofa v Franciji

Na začetku junija se je zgodil slovenski Černobil! Tako so takrat zaradi človeške napake na ministrstvu poročali mediji širom po Evropi. V resnici je šlo za relativno nepomeben dogodek, brez vplivov na okolje ali zaposlene.

Vir slike

Sedaj gre zares! V Franciji se je v reko izlilo 18000 litrov radioaktivne tekočine. V njej je bilo vsebovanega 75kg nizkoradioaktivnega urana, ki pa je močno strupen.

Dogodek je uvršen v I. stopnjo INE skale, se pravi eno stopnjo višje, kot junijski izpad NEK-a, a kljub temu o tem ni bilo praktično nobene informacije.

Le zakaj? So novinarji že na dopustu in so spregledali to novico?

Mogoče pa novica pride v medije šele čez nekaj dni? V začetku junija so Avstrijci in Italijani zagnali nenormalno paniko. Sedaj je vse tiho. Je nesreča v Franciji manj pomebna, kot v Sloveniji.

NE!

V Sloveniji ni bilo izpustov in škodljivih vplivov na okolje, v Franciji pa je ta tekočina zašla v reko in podtalnico. Vodo iz bližnjih rek so prepovedali uporabljati za zalivanje, vodne športe in ribarjenje. Seveda tudi pitna ni.

Kaj se je tokrat zgodilo z Evropskim obveščevalnim sistemom?

Vir Finance in Wikipedia.

  • Share/Bookmark


En odgovor v “Jedrska katastrofa v Franciji”

  1. macola pravi:

    To me pa tako jezi. Kje so zdej vsi tisti pametni novinarji k majo skisane možgane. Zapovrh vsega verjetno sploh niso vedl kje/kja Slovenija je. To kar se v franciji dogaja je “černobil”. Aja sm pozabu. Francija ni tojk nerazvita k Slovenija. Pr njih se to ne more zgodit. (sicer ne spremljam zelo podrobno medijev , ker sem ugotovil, da je večina njih podmazanih z ene politične strni) Vodilni v državi bi lahko zagnal kako “paniko”/opozorilo Franciji, ker to je 2. hujša nesreča v kratkem, če jst kej prav vem.

Komentiraj