Brana pozimi

Ta prav dec gre na Planjavo in Brano najprej poleti, nato pa še pozimi1. Nekako tako sem se odločil v petek zvečer. Napoved odlična – celo preveč toplo je bilo napovedano.

S Krofom sva štartala še v temi. Lučke sva prižgala ob tričetrt na sedem in nejeverno zrla v temo nad nama, kjer je zavijal močan veter.

Napoved je bilo ja sonce in toplo, ne pa veter in kaplice iz visoke oblačnosti. Pod pastirci se je oblačnost začela trgati, veter pa kar ni in ni popustil.

Seveda ne bi bil jaz, če ne bi šla malo po svoje. Sufr je treba furat in to vedno!

In, kot da ti borovci niso bili dovolj, sva še naprej rinila tik pod Brano. Najprej sva gazila nato pa zaradi premalo zalitih skokov prečila čez pol pobočja nazaj proti poti. Tam pa seveda lepo uhujena in ravno prav pomrznjena pot …

Za boljšo voljo je poskrbelo sonce in dalo upanje, da bo s soncem veter ponehal…

Pa ni. In tako sva zavila v kočo na Kamniškem sedlu. Koča je čez lepe vikende odprta. To sporoča tabla nekje v dolini in tudi na internetu je mogoče dobiti to informacijo.

Pogovor s trenutno dežurnim potrdi zle slutnje – Brano odsvetuje, ker je premočen veter. Predlaga Planjavo, vendar se zaradi nepoznavanja zimske poti nisem odločil za to rešitev. Raje sva pomalicala in pomagala raztovoriti tovorno žičnico.

Nato pa sva se odpravila proti sedlu …

in še višje proti pobočju Brane pogledat situacijo. Snežne razmere so za vzpon idealne. Sneg ravno prav trd in brez ledu. Nažalost je veter pokazal svojo moč in nama odgnal še zadnje upanje, da mogoče bo pa šlo.

Sam sem rinil še višje v pobočje pogledat kako je na “štajerskem toboganu”, medtem ko se je Krof martinčkal.

Je pa pogled proti Planjavi …

odkril kje gre pot. Za orientacijo pa poskrbi planinec (skoraj na sredini spodnje slike, na flanki obsijani s soncem), ki je sestopal. Izgleda nič posebnega2 in glede na videno, je ta pot dejansko lažja od Brane. Poleg tega je v zaveterju.

Nazaj grede se ustavim še v koči, da sporočim stanje in že drviva v dolino. Naj opozorim, da je med pastirci in klinom pod listjem še kar precej ledu in je potrebno biti zelo previden.

Vrha tako zopet ni bilo, namerava pa turo v kratkem ponoviti in tudi Planjava je v načrtu.

In ta prav dec gre na Kamniško sedlo iz doline. Gor grede to pomeni pol ure dodatnega časa, mdtem ko je za nazaj grede ta čas mogoče 5 minut v korist Jermance. Avto bo hvaležen, pa še 300m višinske razlike pridobiš :D .

Dodatek – LINK na Gore-ljudje.net o prispevku o nesrečah v Brani, predvsem je poudarek glede nevarnosti zimskega prečenja severnega pobočja takoj nad sedlom.

 1. seveda sta to zame pozimi dve turi[]
 2. za nekoga vajenega hoje pozimi z uporabo derez in cepina[]
 • Share/Bookmark


9 odgovorov v “Brana pozimi”

 1. Ustvarjanje » Objave » Zakaj so slike včasih videti nič posebnega pravi:

  [...]Brana pozimi[...]

 2. neja13neja13 pravi:

  čudovite so naše alpe tudi pozimi. zelo lepe fotografije. :)

 3. Matej pravi:

  Fantastične fotke! Ker pa sem ravno pred odločitvijo kateri DSLR vzeti (Canon 550d, Nikon D90 ali Pentax Kr), me zanima kakšno opremo uporabljaš ti. Seveda me zanima tudi kakšen objektiv vzameš na take turce. OK, mogoče se motim, ampak se mi zdi da to ni slikano s kompaktom…ali pač. Hvala za info!

 4. seamus pravi:

  Nikon D80 + Sigma 17-70. Včasih sem jemal še 70-300, pa ga nism praktično nikoli nucal in občasno pogrešam Sigma 10-20, sploh v premerih, kot je bila tale tura, ko imaš pred sabo ogromen masiv in ne gre v 17mm..

 5. marš na drinimarš na drini pravi:

  @materj,

  “Ker pa sem ravno pred odločitvijo kateri DSLR vzeti…”

  kar se same fotografije tiče je nikon D90 v vseh pogledih boljši od canona 550d. če ti je pomembna kakovost videa je pa canon 550d v prednosti. za pentax pa ne vem.

 6. batabata pravi:

  Fantastične fotke!

 7. Matej pravi:

  @marš na drini
  Dobro (ali slabo) fotko lahko obesiš na steno, video pa nekako tja ne gre :D Se pravi, sem bolj pristaš fotografije kot videa. Za tistih nekaj video posnetkov ki jih naredim, se pa sploh ne sekiram preveč.
  Nikon D90 mi seveda bolj diši, vendar lahko bi mu še malo oklestili ceno (glede na modelno leto).

 8. Ustvarjanje » Objave » Brana pozimi (II) pravi:

  [...] poskus izpred dveh tednov mi ni dal miru. Napoved je bila odlična – mraz, praktično brez vetra in [...]

 9. » Brana pozimi (III) Ustvarjanje pravi:

  [...] zimsko opremo za obisk visokogorja. In še kako jo potrebuješ za obisk Brane. Pod steno sem enkrat obračal zaradi vetra, drugič zaradi megle. Tokrat se tiščal naprej kljub temu, da bi mi še [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !