Vloga Googla v slovenskem zdravstvu

Je neprecenljiva!

Nataša se zaradi bolečin pri dojenju odpravi k splošnemu zdravniku na pregled. Pač se naroči, malo počaka in nato pride na vrsto njenih 10 minut in za moje pojme ena najbolj norih izkušenj, ki pa odražajo zdravstvo (za navadne smrtnike ) pri nas.

Po uvodnih minutah zdravnica izjavi, da bo za diagnozo uporabila Google – namreč saj poznate med.over.net. Mirno vtipka zadeve v iskalnik in nato postavi diagnozo.

Sicer, da diagnoza ne bo preuranjena, bo za vsak slučaj še poklicala zdravnico, ki je podpisana pod najdeno diagnozo. Vendar na žalost ne ve stacionarne številke, jo bo pa kasneje dobila po mobitelu. Naj jo Nataša pokliče nazaj čez kakšno uro ali dve. No, in tako čez dve uri, ne eno, Nataša dobi potrdilo za svojo Google diagnozo.

Če ne bi zadeve doživela Nataša ali kdo drug, ki mu zaupam, ne bi verjel.

In če ta dogodek združiš z izkušnjo Chefa pri diagnozi borelije pač vidiš zdravstveni sistem, ki ne deluje. Vendar sedaj vsaj obstaja alternativa:

Vir slike

 • Share/Bookmark


9 odgovorov v “Vloga Googla v slovenskem zdravstvu”

 1. marš na drinimarš na drini pravi:

  mislim, da na zadevo gledaš napačno, oziroma nekako staromodno. če bi iz predala vzela neko medicinsko knjigo in v njej pobrskala se verjetno ne bi takole zgražal, sam pa v takem primeru res ne vidim razlike. dejstvo je, da internet že danes verjetno vsebuje več informacij na zdravstveno temo kot recimo knjižnica medicinske fakultete. druga stvar je to, da je šlo verjetno za osebno zdravnico, ne nekaga specialista za težave in bolezni dojk. tako da alternativa temu bi lahko bila napotnica k specialistu, pa spet tega ne vidim kot boljšo rešitev. pa tudi se mi zdi pohvalno, da je zdravnica zadevo preverjala na takšen način, ker verjetno se ji je glede tega zagotov kaj sanjalo, hotela pa se je v tej smeri tudi ustrezno prepričati, kar je vsekakor bolje, kot če bi se zanašala samo na svoj prav. mislim, malo me res čudi, da se na internet še vedno gleda kot na nekaj, kjer se zgolj da prebrati kakšen trač, čekira vreme, pošlje kak e-mail, napiše blog, pogledati pornografijo ali kak video na youtube in igrati kakšno flash igrico. kar je počela tale zdravnica je zame biti v koraku s časom.

 2. seamus pravi:

  To drži. Mislim bi razumel, če bi za te stvari obstajala baza na intranetu. OK, v zdravstvu so šli še korak naprej in je zadeva splošno dostopna. Pa je res? Za potrditev potem pokličeš še avtorico iz baze. Pol sm res starokopiten in lahko da je to res neke vrsta rešitev v zdravstvu (sicer z drugačnim poudarkom, kot zgoraj), ker takšno razmišljanje odpira odgomne možnosti in pomoje tudi nevarnosti (te so tudi sedaj samo drugje). Si moram nekam shrant tale post bom videl kaj bo že kakšnih 10 let :D . Jest staromoden.

 3. Dušan Vlahović pravi:

  Prav zanimivo je s kakšnim veseljem se ljudje takoj spravijo nad zdravstvo, tudi takrat ko se zdravnik potrudi niste zadovoljni. Anonimnost je očitno dovolenje za brezobzirno opletanje z jezikom.
  Kot študent in mlad zdravnik sem pogosto gostoval v Centralni medicinski knjižnici in obračal liste v debeli knjigi z imenom »Index medicus«, ki je vsebovala naslove objavljenih člankov v pomembnih revijah. S prepisano referenco sem nato odšel k knjižničarki in čez čas (nekaj dni), če sem imel srečo, sem revije dobil na pososdo. To je bilo v obdobju pred osebnimi računalniki. Danes vse to opravim v destih minutah. Na internetu obstajajo številni viri, ki nam zelo olajšujejo delo. Od oddaljenega elektronskega dostopa do primarnih revij do takšnih portalov kot je med.over. net, ki informaciije filtrirajo in vežejo na posamezne bolezni in simptome. Obstajajo tudi mobilne aplikacije za pametne telefone. Nemogoče je držati v glavi vse silne podatke, ki so potrebni za vsakodnevno delo, še posebaj v okolju akutne in intenzivne medicine. Upam, da to nihče od nas ne pričakuje. Dejstvo, da je kolegica znala poiskati pravo informacijo in da je s tem postavila diagnozo je samo pohvalno.
  Zdravstvo res ni potrebno v vsaki objavi kritizirati, že zaradi tega ker je zdravstvo in ker je v Sloveniji to v modi. Vse te kritike so pogosto posledica nerazgledanosti, neobveščenosti in omejenosti kritikov.

 4. seamus pravi:

  Sj zato pa je predzadnji stavek v prejšnjem komentarju. Vsebine posta pač ne bom šel popravljat. ;)

 5. chefchef pravi:

  Ta je očitno vsaj postavila pravo diagnozo. Meni je pa ena od zdravnic mirno predpisala zdravilo za alergijo, ki je nimam, tako da sem se dva dni mazal z nekim strupom na recept, ki je seveda šlo v breme davkoplačevalcev. Smešno.

 6. dv58 pravi:

  Kaj natančno pomeni “Sj zato pa je predzadnji stavek v prejšnjem komentarju. Vsebine posta pač ne bom šel popravljat.” glede na to, da je predzadnji stavek v komentarju (seamus pravi: 26.06.2011 10:30): “Si moram nekam shrant tale post bom videl kaj bo že kakšnih 10 let”. Ali to pomeni oprostite nimam prav ?..
  Informacijski sistem v zdravstvu je seveda sad sodelovanja politike in vodstev ustanov z imenitno slovensko računalniško srenjo. Posledica informacijski sistem ne obstaja. In zato mora posameznik, ki še vedno razmišlja tako kot bi bil v srednji šoli in obiskuje šolskega zdravnika, poskrbeti za svojo kartoteko sam.
  Tega seveda ne gre zamenjevati s tem kaj medmrežje nudi zdravnikom in vsem tistim, ki vedo kaj iščejo. Edini problem medmrežja, ko gre za laike je ta, da vrednosti informacije ne znajo presojati. Sam sem velikokrat opozarjal posamezne (slovenske) portale na nesmisle, ki so jih zapisali na svojih spletnih straneh.

  Dušan Vlahović

 7. primoz pravi:

  Glavna nevarnost je itak (ne)sposobnost vrednotenja kakovosti informacije v spletu. Pa naj bo to spletna trgovina ali medicinski portal. Žal je “ugled” spletnega mesta na googlu praktično nemogoče ugotovit. In potem dobivamo po mailu neumnosti tipa “če ima kdo možgansko kap, mu z buciko naredite luknje na blazinicah prstov”.
  Sicer je pa v spletnih storitvah vidim ogromno potenciala pri prvi pomoči (kdo se še spomni s tečaja prve pomoči, kaj je treba storiti v določeni situaciji, zdaj imam na telefonu preprost faulty tree program, ki mi omogoča da ob nesreči lahko pomagam in ne škodujem).

 8. doknir pravi:

  > Jest staromoden.

  EBM – Evidence Based Medicine!

  http://www.uptodate.com/contents/evidence-based-medicine

  Poleg online verzije se bazo “UpToDate” dobi tudi na DVD-ju za PC-je oz. bo kmalu na voljo “off-line” za ipade in androide.

  Seveda pa je dobro, da ima zdravnik čim več v glavi, zato da EBM pravilno aplicira …

 9. Aleksander pravi:

  Ja Google je vladar na celotni zemeljski obli. Kar se tiče vseveda, je na prvem mestu. Saj zdravniki včasih sploh ne znajo postaviti diagnoze. Tako pa lahko ob uspešnem brskanju najdeš na Googlu prav vse. Tudi diagnozo. :)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !