Nateg imenovan Energy Saver Pro

Energy saver pro naj bi bil izdelek, ki naj bi prihranil grozne količine denarja za zgolj nekih 30€.

Vir slike

http://www.lowbillsenergy.com/slv/

Kot prvo, če koga ne prepričam in vseeno misli, da zadeva deluje, ga lahko iz Kitajske dobite precej ceneje – za nekaj par €, poštnina je zastonj – poleg tistega modela iz slike, so lahko tudi drugačni, če je komu ta na sliki prevelik – Energy Saver Pro 1 ali Energy Saver Pro 2 .

Od tukaj naprej pa sledi prepričevanje. Kratko in upam, da enostavno1 ter ne preveč strokovno.

Energija ne pride iz nič in se v nič ne povrne, nekje vmes je vedno delo, tako pri porabi, kot pri proizvodnji.To je pač fizikalna zakonitost in zaenkrat še niso uspeli izumiti energije, ki pride iz nič.

Že to zelo enostavno razumljivo dejstvo ti mora postaviti en velik klicaj pred očmi, saj vendar ni mogoče, da bi škatlica proizvedla delo, ki nam povrne porabljeno energijo nazaj v omrežje. Seveda škatlica tega ne naredi.

Torej zadeva ne more delovati.

In seveda tude ne deluje. Škatlica vsebuje zgolj električne filtre, ki kompenzirajo jalovo energijo. tole verjetno za laika zveni malo strokovno, ampak glede jalove energije se ni potrebno sekirati, saj nam jo elektro ne obračunava. In ker nam jo ne, nam tudi ni potrebno skrbeti za kompenzacijo, torej te naprave ne potrebujemo.

Je zgolj nepotreben strošek.

Kaj je kompenzacija? (tole je že bolj strokoven del)

Veliko električnih naprav proizvaja jalovo energijo (naši vrli “strokovnjaki” jo poimenujejo reaktivna energija – ker je to reactive power …), ki nam pri meritvah povzroča preglavice pri zagotavljanju točnosti (poleg ostalih stvari, recimo gretja, vse to so po domače povedano izgube).

In ravno te probleme glede točnosti meritev so pri teh kompenzatorjih izkoristili razni prodajalci / nateguni. Enostaven primer je na spodnjem videu, ko vidimo, da tok drastično pade po vklopu tega kompenzatorja (začnite gledati po prvi minuto, prej je samo reklama):

YouTube slika preogleda

To se zgodi zgolj zato, ker merilnik ne prikazuje zgolj delovnega toka, temveč tudi jalovi tok (kar se smatra kot napaka meritve!!!). Ko vklopi kompenzator se jalov tok zmanjaš na minimalnega in rezultat je manjši prikazan tok na merilniku. V resnici se delovna moč ne spremeni – torej strošek se nam na računu ne zmanjša.

Seveda zato nikoli nihče ne prikaže stanja na števcu električne energije, ker tam razlike pač ne bi bilo, ker kot rečeno ta meri samo delovno moč, ki pa je neodvisna od jalove.

Sem pa našel en video, ki obravnava ravno ta problem in rezultat je skladen s pričakovanji:

YouTube slika preogleda

Torej, razlike praktično ni, kvečjemu se poraba malenkost poveča. Kar je zopet logično – notri je lučka, pa elektronsko vezje, tudi kondenzator ni idealen…

Bolj podrobno se v to ne bi spuščal, ker bi zadeve postale prestrokovne za potencialne kupce teh kompenzatorjev. Če koga zanima kaj več naj to sporoči v komentarjih.

Še to – podoben nateg je tudi odganjalec komarjev in glodalcev. Kar so že parkrat dokazali, da frekvence, ki jih spuščajo te naprave ne odganjajo nikogar, samo moteče so za ljudi … In ja, tudi to se da dobiti za par € iz Kitajske.

 1. delam pač v stroki, ki se med drugimi ukvarja tudi s proizvajanjem električne energije in so te zadeve meni kristalno jasne[]
 • Share/Bookmark


14 odgovorov v “Nateg imenovan Energy Saver Pro”

 1. miran pravi:

  Ha, prvič slišim za kaj takega. Svašta…

  Si pa čisto predstavljam, kako se da take zadeve prodat množicam, ki se ne spoznajo na osnove fizike. Poznam recimo ljudi, ki me z vso resnostjo prepričujejo, da je ob nedeljah treba pečenko ali kruh pustiti v pečici malo dlje kot sicer, ker da je takrat tok slabši kot med tednom. In se ne pustijo prepričat v nasprotno.

 2. Seamus pravi:

  :lol: odlična!

 3. chefchef pravi:

  Seveda je tok takrat slabši, bodo že vedeli, oni pečejo pečenko :lol:

 4. primoz pravi:

  Ni mi čisto jasno, kako je s tem, ampak menda nekje v tujini računajo tudi jalovo moč. žpri grelcih je sicer vseeno, če pa furaš kake močne motorje bi se pa poznalo

 5. seamus pravi:

  Tudi pri nas jo seveda računajo, vendar ne v gospodinjstvih, temveč v industriji. Kako in kdaj pa ne vem natančno. Vsekakor ti za en konkreten motor tole nič ne pomeni (piše sicer za 15-18kW, samo to “naše” – grelne moči, ne motorske). Kompenzatorji so kar veliki in težki kosi opreme.
  Predvsem pa se morajo priključiti na vse tri faze, ne pa samo na eno, kot v zgornjem primeru.

  http://www.elektronika-mp.hr/images/kompenzacije_resize.JPG

 6. seamus pravi:

  Še en malo bolj strokoven primer kompenzacije:
  http://eele.tsckr.si/wiki/index.php/Kompenzacija_jalove_mo%C4%8Di_elektri%C4%8Dnih_porabnikov

  In še komentar – z zgoraj omenjeno kompanzacijo poskrbimo, da bo imelo elektro podjetje, ki skrbi za omrežje manjše stroške, ker mu kompenziramo jalovo energijo (drugačer jo mora samo, s prestavami v transformatorju) in mu torej z našim nakupom pripomoremo, da se lahko po prsih trkajo, kakšne dobičke so zopet ustvarili.

 7. Ivan pravi:

  Je res kaj praviš, jaz sem nasedel in se prepričal da ne privarčuje čisto nič. Pa tudi vrnil bi ga rad, pa sem dobil odgovor da je dobavitelj iz Amerike in ni sigurno da bi dobil denar nazaj. Čista goljufija!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 8. seamus pravi:

  @Ivan – zato pa imaš tale prispevek – delji ga naprej, ker verjamem, da se ljudem o tem ne sanja (le zakaj bi se jim?) in naj ljudje ne nasedejo takšnim strokovnim prevaram.

  In še to – od prodajalca zahtevaj denar nazaj. Po zakonu o varstvu potrošnikov ga zahtevaš od prodajalca ne od dobavitelja. Uveljavljaj pravice iz naslova stvarne napake:
  (2) Napaka je stvarna:
  1. če stvar nima lastnosti, ki so potrebne za njeno normalno rabo ali za promet;

  2. če stvar nima lastnosti, ki so potrebne za posebno rabo, za katero jo kupec kupuje, ki pa je bila prodajalcu znana oziroma bi mu morala biti znana;

  3. če stvar nima lastnosti in olik, ki so bile izrecno ali molče dogovorjene oziroma predpisane;

  4. če je prodajalec izročil stvar, ki se ne ujema z vzorcem ali modelom, razen če je bil vzorec ali model pokazan le zaradi obvestila.

  Če prodajalec ne reagira ga prijavi na tržni inšpektorat. Ponavadi reagirajo v manj kot enem tednu.
  In če te še kaj zanima kar vprašaj.

 9. Nada pravi:

  Zadeva se mi je zdela utopična, vendar sem vseeno malo prebrala. Vem, da plačujemo za vse vrste energije veliko preveč, pa tudi za hrano, zdravila in da smo lahek plen vseh vrst lobijev.
  Toda, če bi taka napravica res obstajala oz imela take učinke, bi jo že kdaj onemogočili, kot so mnogo koristnih izumov.
  Malo so me sicer osupnili komentarji, toda kmalu sem ugotovila, da je neki “šaljivec” samo prevedel iz angleščine obrazec in za komentatorje vstavil ustrezna lokalna imena.
  Če bi situacije ne bila tako resna in preveč boleča za marsikaterega malega človeka, bi lahko temu rekli – duhovito.

 10. Nada pravi:

  Poiskala sem link obrazca v angleščini. Nekdo ga je prevedel in vstavil ustrezna imena in fotografije računov našega distributerja. Izgleda, da se je zelo zabaval ali pa je dobil
  plačilo.

  http://energysavingtips-blog.com/en/

  Nada

 11. Nick pravi:

  @Nada: tvoj drugi odstavek je res značilen za “believerje” v teorije zarote.

  So pa tile oglaševalci tudi zabavni, decembra so ugotovili:
  “Napovedi so govorile, da prihajajo trije izmed najhladnejših mesecev – od januarja do marca.”

  Kaj čmo, tako gre koledar :)

 12. Vili pravi:

  Spoštovani komentatorji naprave Energy saver pro,

  1. Gre za čisto navaden kompenzator, ki ne prihrani, temveč še celo porablja delovno energijo, ker noben vgrajen element (diode, kondenzatorji, LED-ice, upori) neopralvja svoje funkcije brez napajanja, razen tega noben element ni idealen.

  2. Kot ste že sami ugotovili gospodinjstva pri nas ne plačujejo porabe jalove energije.

  3. Zakon o varstvu potrošnikov velja le za Slovenijo. Za vse kar kupite preko meje Slovenije, se po tem zakonu ne morete sklicevati na 37. člen tega zakona (stvarna napaka), prav tako zunaj ne velja določilo o vračanju blaga, kupljenega preko spleta, v roku 14 dni od prejema brez obrazložitve. Torej lahko pri morebitnem vračanju pošiljateju ostanete brez naprave (velja za vse izdelke kupljene v tujini preko spleta).

  4. Za morebitne reklamacije, za kupljeno blago preko spleta v tujini, se lahko obrnete na Evropski potrošniški center v Ljubljani.

  5. Ne nasedajte lepemu izgledu naprave, gre za čisti nateg!

  Pa veliko užitkov ob uporabi naprave, če ste jo že kupili, ne vedoč kaj sploh kupujete!

 13. Uroš pravi:

  Ne vem kaj bi rekel. Eni pravjo tako drugi drugače. Jaz sem kupil dva in enega novega prodam ceneje. Samo za 20 evrov + ptt. 041/679-176. Zasavje.

 14. tone pravi:

  Pozdravljeni poceni elektrika, kaj je to? Z adapterjem je sam nateg. Sprašujem kje so organi nadzora ni jih kjer ima zopet nekdo korist. Eden med njimi tudi Elektro gospodarstvo, pa ne od varčevanja pač pa od tokovine ki jo porabi adapter.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !