Zmote in zablode FID stikal

Torej po domače FID glede na trenutne standarde pa RCD (Residual-current device ali po slovensko naprava na diferennčni tok) ali zaščitna tokovna stikala.

V glavnem gre za napravo, katere primarni namen je varovanje življenj. V Nemčiji imajo dokaj stroge omejitve kaj in kje ter kakšen tip se vgrajuje.

Pri nas pa čisto po domače, če se vgradi enega za kopalnico in enega bolj močnega za celo hišo smo zmagali. Kar je jasno napaka, ki nas lahko stane življenja. Zato sem pripravil nekaj ključnih problemov pri vgradnju FID stikala1.

Najprej razčistimo zakaj ta naprava rešuje življenja:

Električni tok večji od 50mA lahko povzroči smrt odraslega človeka, ta naprava pa služi kot stikalo za primer, ko pride do električnega udara. V primeru električnega udara namreč stikalo izklopi elektriko in nam se načeloma ne zgodi nič. Izklop je zadosti hiter, da srcu ne zmotimo ritma delovanja.

Načeloma pa zato, ker to drži samo, če smo vgradili pravilno stikalo, ki nam skozi telo ne spusti zadosti toka.

Kot omenjeno se v kopalnico tudi pri nas vgrajuje FID, ki izklopi pri vrednosti 30mA, torej pri toku, ki ni smrten. Kar je čisto v redu.

Vendar se v ostale prostore vgradi FID stikalo s tokom 300mA, kar pa je že smrtno nevarno. Zakaj 300mA in zakaj ne 30mA?

Klasičen odgovor je, da zato, da ne meče vedno vn. To je neumnost, ki samo govori da oseba nima niti najmanjšega pojma kako ta naprava deluje. Da ne omenjam dejstva, da obstajajo celo različni tipi FID stikal, ki služijo različnim namenom.

Namreč 30mA FID služi varovanju oseb. Še enkrat – samo 30mA FID je namenjen varovanju. Pika.

300mA FID služi požarni zaščiti enote (stanovanje, hiša) in se vgrajuje, tako kot se pri nas vgrajuje. Samo, da se pri nas vgrajuje z mislijo na varovanje življenja, kar je neumnost.

Namreč samo s pomočjo FID lahko zaznamo majhne tokove, ki nastanejo, ko prebije izolacija na električni inštalaciji proti zemlji. Takrat namreč ne nastane kratek stik, da bi odklopil klasični odklopnik ali varovalka, hkrati pa je tok zadosti velik, da se po nekem času vname okolica preboja in s tem nastane požar. Za primerjavo – 16A varovalka izklopi pri moči 3600W, medtem ko 300mA FID izklopi pri moči 69W.

Po vsem napisanem je pravilo približno takšno – potrebno je vgraditi enega v kopalnico, ter enega ali dva (odvisno od velikosti enote) 30mA za ostale prostore, ter nato še tega skupnega 300mA na dovodne zbiralke. S tem potem varujemo v stanovanju pred udarom elektrike in hkrati tudi pred požarom zaradi napake na električni napeljavi.

In za konec še problem, ki se skriva v enem majhnem simbolu za katerega verjamem, da si večina sploh ne predstavlja, da ima kakšen večji pomen, kot to, da je za izmenično napetost2.  Problematični simbol je na spodnji sliki označen s puščico in krogcem.

No, ta simbol seveda ne pomeni, da je za izmenično napetost. Ta simbol pomeni, da je FID stikalo tipa AC, ki je v Nemčiji prepovedan. Ja, v Nemčiji se takšnega stikala ne sme prodati, ker ščiti samo pred električno napetostjo v obliki čistega sinusa. Kar je pa danes čista utopija.

Iz omrežja že pride sinusna oblika signala, samo za vsako električno napravo z elektronskim napajalnikom (računalnik, varčne svetilke, klime, tudi sodobni pralni in pomivalni stroji) napetost ni več sinusna, temveč ima dodano enosmerno komponento, ki pa jo FID tipa AC ne zazna. Zato naj bi se v gospodinjstvih uporabljal izključno FID tipa A, ki ima simbol kot je na spodnji sliki:

Ta tip naj bi torej izklopil tudi ob pobegu napetosti, ki imajo povprečno vrednost večjo od 0V, torej z dodano enosmerno komponento.

Upam, da je za tiste, ki se jih to tiče zadosti jasno obrazloženo, da bodo naslenjič v trgovini vzeli raje 30mA FID namesto “klasičnega” 300mA in pri tem mislili, da bo FID odigral svojo vlogo, ker lahko je ne bo.

V kratkem pa še ena podobna zgodba o tipih inštalacijskih odklopnikov (po domače avtomatske varovalke).

 1. zadeva bo dokaj strokovna, uvedel pa sem tudi novo kategorijo elektrika[]
 2. simbol sinusa je simbol izmenične napetosti[]
 • Share/Bookmark


26 odgovorov v “Zmote in zablode FID stikal”

 1. Franci pravi:

  “30mA za ostale prostore, ter nato še tega skupnega 300mA na dovodne zbiralke”
  Nisem strokovnjak, ampak a ni tako da če sta fida zaporedno vezana se tepeta med sabo in brez veze izklapljata.

  Drugače za laika kot sem, zelo poučen članek. Hvala

 2. Seamus pravi:

  Nikakor se ne tepeta med sabo, poleg tega sta za razred razlike. Vsak meri tok zase. Kar gre po fazi notri, mora iti tudi po ničli vn, razlika gre lahko torej samo po zemlji.

 3. Iztok pravi:

  Pametno je delati selektivnost, torej FID G in FID S

 4. en odvec pravi:

  Nisem vedel, da sploh kaj takega obstaja. Se vid, da živimo v stanovnju imamo pa še stare varovalke.

  Torej če prav razumem:
  - Varovalka mi ne koristi, če teče relativno majhen a smrtonosen tok iz žice preko mene v tla. Za to poskrbi FID.
  - Potem pa potrebuješ še varovlke za napetostne sunke. Tukaj pa FID ne bi koristil, če bi sklenil tok med fazo in ničlo preko sebe, ne? Tukaj pa pride prav varovalka?

 5. Seamus pravi:

  @en odvec – če skleneš fazo in ničlo preko sebe, potem moraš imeti srečo, da vir spustiš iz rok. Drugače je po tebi. Jo ni naprave, ki bi to preprečila, ker si čisto navaden porabnik (grelec). Tvoja notranja upornost pa je zadosti visoka, da varovalka ne vrže vn. FID jasno ne reagira, ker to ni njegova naloga.

 6. miran pravi:

  Evo, jaz sem navaden računalničar in nimam pojma o tem (no, malo že). Hvala, zdaj vem za še eno stvar, ki me lahko ubije. :P Ko sem rihtal stanovanje, sem samo tiste klasične stare varovalke zamenjal z avtomatskimi. 10A za luči, 16A za ostalo, pa skupna 20A, če se prav spomnim. :| Ne mi rečt, da bom moral zdaj spet tiste špagete razkopavat, da bom lahko še par škatlic zraven natlačil. :o

 7. Seamus pravi:

  @miran – o varovalka bo tekla tema enkrat prihodnji teden ;)

 8. dejan pravi:

  mene pa zanima, a je res potrebno opraviti test FIDa vsaj 1x na mesec z test tipko. to velja za vse FIDe? sam imam FID star 30 let iz začetka 80 let. nekje sem zasledil, da FID vzdrži 4000 preklopnih operacij(test+napake), preden je fuč?

 9. seamus pravi:

  Joj, to pa nimam pojma. Sigurno je dobro, če to občasno narediš. Mogoče ne vsak mesec, vsaj na pol leta ali leto.

  Koliko zdrži pa tudi ne vem. Vprašanje koliko tudi izgubi na natančnosti, ker vseeno je to merilna naprava. Po drugi strani pa tudi, če ga zamenjaš ni tako grozen strošek.

 10. tomaž pravi:

  kako pa je z ozemljitvijo fid stikala jo je lahko “preveč”

 11. Mato pravi:

  Zanimivo napisano.
  Šlo je že več kot teden naokoli, pa članka o stikalih ni.
  Kdaj ga lahko pričakujemo?

 12. seamus pravi:

  Imam na pol napisano, sedaj se mi pa ne da dokončati. Predvsem bi moral nabrati slikovni material omaric polnih 16A odklopnikov tipa C, vse to pa za eno nadstropje bajte. Pa mi je mal smotan rečt lastnikom – ti tole bi pa slikal, da se bom potem delal norca kaj so ti štromarji naredili.

 13. seamus pravi:

  In zanimivo je tudi to, da je mimo že več kot pol leta in ko sem iskal enofazni 40A FID tipa A ga nisem uspel dobiti. V Sloveniji ga enostavno ne prodajajo. Ker se mi je mudilo (strela je skurila FID, dve vtičnice in modem, ostalo je bilo vse nepoškodovano, tudi TV!) sem bil prisiljen vgraditi tip AC.

 14. Matej pravi:

  Če sem pral razumel potem je za etažno stanovanje dober FIT 300mA za KTS pa 30 mA.
  Ali mislite če daš glavni FIt 30 mA da bojo tezave da bo samodejno izpadal tudi če nebo napake.

  LP

 15. Iztok pravi:

  Jaz imam montiran RCD 30mA za celo hišo (dve gospodinjstvi) 40 tokokrogov in mi v treh letih še ni vrglo ven razen ob meritvah kot je potrebno. Pa je kombinacija stare in nove napeljave TT sistem.

 16. Sašo pravi:

  Jaz imam večji problem…
  In sicer imam stroj (kogeneracijo) v katerem je mehki zagon, kompenzacijski kondenzator, prenapetostni odvodniki II in generator (9kW), seveda še z ostalo krmilno elektroniko.
  Napajanje je izvedeno preko FID 0,03/40/tip A in zadeva lepo deluje dokler ne pride do izpada omrežja.
  Kadar Generator deluje in izpade omrežje, se sproži tudi FID stikalo, kar mi onemogoča ponovni samodejni zagon po vzpostavitvi omrežja!?!
  Če pride do izpada omrežja, ko generator ne obratuje (obratuje pa elektronika) FID stikala ne sproži.
  Prosil bi za mnenje, kako naj to zadevo rešim?
  LP

 17. arbajter pravi:

  Zamenjaj FID z avtomatskim (samopovratnim).

 18. Easy pravi:

  Vse lepo napisano vključno z naslovom. Na žalost pa v zablodi tavaš tudi sam. Fid za Fid-om nima smisla. Pri preboju izolacije bo prvi izklopil 30mA FID stikalo in je funkcije zaščite opravljena. FID 300mA tako nima smisla ker bo vedno prej odklopil občutljivejši FID. Niti ni smisla nameščati več istih FID stikal za različne prostore bo eden več kot zadostoval. Edino kar bi se delno strinjal je AC tip in ne A kar pa tudi nima smisla. Vsota pritekajočih tokov mora biti enaka odtekajočim potem pa ni važno ali ima amplitudo ali jo nima. V kolikor se pojavi razlika bo FID izklopil opravičeno ali pa po pomoti to je pa primerno za drugo temo. Ne nabijat tja v 3 dni in prepusti mojstrom opravljati svoje delo tako kot je prav.

 19. dacar pravi:

  Prosim za pomoč pri odpravi napake v omrežju enostanovanjske hiše v dveh etažah. Pred nekaj meseci je začelo FID stikalo ETI 300mA izklaplajti omrežje ob najmanjšem grmenju, ob priključtvi določenih elekt.orodij (cirkularček, sesalec, rezilka), sadj pa se pojavlja tudi ko se vkljuši pralni stroj, ali pa sredi programa pomivalni stroj. Pomivalni stroj izklopim , vklopim ponovno FID in nato ponovno vklopim pomivalni stroj ki potem v glavnem dokonča brez prekinitve.
  Ne vem kako odkriti napako ali omrežje ali pa samega FID stikala. Ali je to stvar samo ene faza na kateri so posamezne vtičnice nisem še ugotavljal.Hvala za kakršen koli nasvet

 20. arbajter pravi:

  Okrog števila odklopov FID, KZS stikal, avtomatskih varovalk:
  število odklopov garantirano s strani proizvajalca se nahaja v tistem malem pravokotniku, v primeru FID stikala na sliki je to 10.000 odklopov.

 21. fuga pravi:

  Ja, FID dobro ščiti pred napetostjo dotika, se pravi stik proti zemlji. Pametno je razmisliti, kje in kaj naj varuje. No, in potem so tu še vse druge kombinacije varovalk in odklopnikov.

 22. Lajik pravi:

  Pozdravljeni.

  Rad bi zamenjal staro omarico v bloku, kjer so trenutno montirate še stare talilne varovalke z novimi avtomatskimi, oziroma MCB-ji. Zraven tega bi rad dodal FID stikalo, ravno zaradi zaščite samega sebe. Vprašanje, ki me muči je to, da sem zasledil, da baje lahko FID uporabiš samo v določenih primerih, kjer je sistem ničenja pravilen. Po moji kmečki logiki je jasno, da zemlja in nula ne smeta biti povezani med sabo, saj po tem trakem lahko po enem kot po drugem vodniku teče tok,

 23. Lajik pravi:

  (prehitro sem pritisnil tipko oddaj komentar, se opravičujem…) Moje vprašanje torej je, a ima sistem ničlišča kakšno vlogo pri vgrajevanju FID stikala? V mojem primeru so v obstoječi omarici na eni spončni letvi zvezana zemlja od dovoda in razvodi, enako na drugi ločeni letvi nule, potem pa faza preko spončne letve na posamezno podnožje od varovalk. Za odgovore se že naprej zahvaljujem! LP

 24. Tadej pravi:

  @Lajik
  Če imaš izvedeno ničenje ne moreš uporabiti RCD oz. FID ker ali bo občasno ven metal. Možno je tudi da ne bo ven metal, ampak potem tudi ne bo varoval ob dotiku v določeih primerih. Recimo nam doma ven vrže takoj ko staknem zemljo in nulo.

  Če imaš ničenje pa preveriš na priklopih vseh porabnikov. Najprej v vtičnicah, če so vsi trije vodniki ustrezno vezani, se pravi zemlja in nula ločeno, ter recimo pri pečici, tam so tudi včasih znali povezati zemljo in nulo skupaj.
  V glavnem, za RCD napravo se ne zemlja in nuča ne smeta nikjer stikati.

 25. Lajik pravi:

  @Tadej
  Najlepša hvala za simpl odgovor. Pomeni, da sem si stvar pravilno predstavljal, ampak ziher je ziher

 26. Lajik pravi:

  @Tadej
  Najlepša hvala za simpl odgovor. Pomeni, da sem si stvar pravilno predstavljal, ampak ziher je ziher

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !