Še enkrat Velika planina

Če v nedeljo nisem imel sreče z vremenom, je bila za sredo idealna zimska napoved – v dolini nizka oblačnost, v hribih jasno, toplo in brez vetra. In ni boljšega, kot v takem sredi tedna uživat na soncu in kazat slike sonca s hribov :D .

In seveda sem bil zopet na Veliki planini, saj še nisem poravnal vseh računov. Potreboval sem lepe slike in pa zaključiti sem moral turo nazaj na izhodišče.

Torej zopet sem šel čez Rigelj na Gradišče. Priznam, da do nedelje še nikoli nisem stal prav na vrhu Velike planine in nimam pojma zakaj ne. Namreč tale hribček na spodnji sliki je uradno najvišji vrh,  imenuje se Gradišče, visok pa je natančno jurja in 666m.

Na vrhu sem bil kar konkretne pol ure. V miru sem poslikal, pojedel posodo kakijev in užival v samoti. V sredo dopoldan na celi poti, niti na planini, nisem srečal čisto nikogar. (Klik na sliko za polno velikost)

Razgled je bil pričakovan. Panorama Kamniško-Savinjskih Alp (kvazi polna velikost se odpre s klikom) – od Krvavca do Dleskovške planote:

In še par detajlov

Tale zadnji vrh me matra že par let…

Povratek v dolino je dokaj samoumeven – čez planino Konjščice (do sem se v snegu kar vleče, ker gre bolj ali manj po ravnem in sneg še vedno ni predelan)

in Dola (planina mi deluje izredno lepa, ne vem zakaj, tak odmaknjen kot sredi ničesar. Ima pa hidrant!)

Sama pot je markirana in precej bolje uhojena, tako da strmine od planine Dol dalje sploh ni čutiti, čeprav je po Chefovo tudi ta strma.

In pa na koncu greš dobesedno čez dvorišče oštarije Kraljevi hrib. Počutil sem se kot vsiljivec, ko sem pomečkal eno razmočeno stopnico pri ribniku.

PS – A kdo pozna trik, da v Google+ sliko prikažeš v malo večjem formatu, kot 900+ pikslov.

 • Share/Bookmark
Objavljeno v Foto, Hribi. 4 komentarjev »


4 odgovorov v “Še enkrat Velika planina”

 1. miran pravi:

  Uuuu, kake panorame! :o :) Za take razglede se pa res splača. :)

  Glede večjih slikic pa jaz sem do zdaj gugl+ samo povohal, ampak kolikor mi je znano, ti pusti fotke take, kot jih daš gor. Vsaj meni jih ni pomanjšal. Je pa res, da jaz vedno že prej prilagodim na ciljno velikost in ne uploadam originalov. Ampak vsaj tam do 1600 ali 2000 pikslov v širino bi moralo zagrabit.

 2. Seamus pravi:

  Ja ampak druga panorama je še vedno čist mejhna, pa je prilagojena velikost (2400pixlov, sem poskusil tudi manj) in uploadana v originalni velikosti. Pa jo vedno odpre 900px veliko. Žalost!

 3. miran pravi:

  Na koncu linka (prva panorama) piše “w902-h330-no”. Če to zamenjaš z “w2400″ (ali katero koli številko večjo od 2400), odpre v original velikosti. Če namesto 902 oziroma 2400 vpišeš kakšno manjšo številko, potem sliko pomanjša na to velikost. Če vse to pobrišeš, ti pokaže sliko v neki defaultni pomanjšavi, 512x v širino.

  Kako si pa prišel do tega linka? Si desno kliknil na fotko in “kopiraj mesto slike”? Probaj v različnih pogledih in boš videl, da se tisti w parameter v URL-ju dinamično spreminja glede na to, v kaki velikosti gledaš. Kopiraj lokacijo fotke takrat, ko jo gledaš v originalni velikosti.

 4. seamus pravi:

  Tako je delalo v picasi ja. Sedaj v google+ pa jo ne morem gledati v “fullscreenu”, samo v neki čudni obliki, s povečevalnim steklom, samo tam pa ne dela copy link do slike.
  In ja tole igranje s kodo pomaga – pustil sem samo w2000, ker če zamenjam samo w, ne pa tudi h ne dela OK, in zbrisal višino in tisti no na koncu. Sedaj dela.
  hvala.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !