Pica kamen (plošča)

Že na samem začetku moje pekovske kariere sem uporabljal ploščo na kateri sem pekel kruh. Vendar je bila tista plošča veliko pretanka in si na njej s težavo spekel kruh. Nemogoče pa je bilo speči kaj drugega – recimo pico.

Torej sem skoraj 6 let dokaj pasivno iskal to kar sem si želel – pica kamen, za katerega ne bi dal 50+€. In letos mi je to končno uspelo. Z malo lastnega vložka zadeva stane prek palca največ 10€.

Problem originalnega kamna1 je bil v tem, da je bil pretanek in posledično se je hitro ohladil, torej je bil kruh s spodnje strani premalo zapečen.

Torej sem moral iskati pica kamen debeline kakšne 3cm. Pri pizzastein sicer prodajajo 2,5cm, samo sam sem mnenja, da več je bolje. V krušni peči je debelina šamotnih plošč 6cm.

Po tem, ko sem torej naštudiral krušne peči2 in uvidel, da je dno iz šamota, sem enostavno povlekel vzporednice in šel do bližnjega pečarja, kjer prodajajo šamotne plošče. Izbiraš lahko različne debeline, sam sem, kot rečeno, vztel 3cm kos.

Velikost plošče (naj bi bile vse tako velike) je prevelika za v pečico, zato sem vzel fleksarco in ploščo odrezal na pravo velikost. Pobrusil sem še robove, da so lepo zaobljeni in to je bilo to. Cena plošče je 7€ + pol ure za obdelavo.

Takole zgleda plošča s kruhom preden jo dam nazaj v pečico:

Nazaj v pečico pa zato, ker jo je najprej potrebno temeljito ogreti. Zaenkrat sam ogrevam kamen v pečici – žar + ventilator na 250°C, po kakšnih 15 minutah ploščo obrnem in jo ogrejem še z druge strani. Nato dam na njo kruh ali pico in jo dam nazaj v pečico.  Nastavitev pri peki ohranim enako, edino za kruh jo spremenim, ko je skorja zapečena – na ventilator in 180°C. Kruh potem pečem do 98°C.

Tako izgleda rahlo preveč zapečena skorja:

Zanimivo je, da mi kruh vedno potegne navzgor v kroglo. To moram še nekako rešiti, ker posledično mi preveč zapeče skorjo z zgornje strani.

Takole pa izgleda ravno prav pečena pica. Komentar domačih – boljša od picerij, pa smo kar močno presrani glede kvalitete 8)

Ker vse skupaj poteka zelo ekspresno sem sedaj že ene trikrat pozabil slikat pečeno pico na kamnu …

Aja, še to – pica je pečena, ko je z zgornje strani pečeno na želeno stopnjo. Testo samo pa ne smemo preveč namazati s paradižnikom, ker potem ni najbolje pečeno – je pocasto.

Tako, sedaj samo še čakam, da se mi pokvari pečica in da jo zamenjam s takšno, ki bo imela maksimalno temperaturo 300°C. Ker pri 300°C pričakujem, da bo dno tudi rahlo zažgano :D .

PS: Šamotno ploščo sem kupil pri pečarju, ki pa je glede na komentarje svinjsko podražil izdelek (X3) in se raje zapeljite v Bauhaus!

 1. ki sem ga dobil skupaj s pečico[]
 2. pač želja je posnemati peko v krušni peči[]
 • Share/Bookmark


28 odgovorov v “Pica kamen (plošča)”

 1. miran pravi:

  Hudo! :) A kak drug material pa ne bi bil v redu? (V familiji imam kamnoseka.)

 2. seamus pravi:

  Pomoje bi šel tudi kakšen kamen, samo tisti raje počijo (takšne izkušnjem imam z žar ploščami). Šamot je narejen ravno zato, da ne poči in da shrani energijo.

 3. » Rokavice za žar Ustvarjanje pravi:

  [...] Pica kamen (plošča) [...]

 4. Hannibal pravi:

  Za kruh ti lahko rečem, da je premalo vzhajan. pusti ga kako uro na pultu, pol pa ga oblikuj, počakaj cca. 20 min, pa v peč. Pa fajn bi ga blo malo pošpricat pred peko. Drugače pa je šamot res zakon. Moji sploh ne hodijo več v picerije. Sem nabavo loparček, pa gas! LP

 5. seamus pravi:

  @Hannibal – glede vzhajanja – saj je vzhajal vse skupaj eno uro in pol. Glede špricanja se pa strinjam, ker sem zadnjič bagete delal in jih je potrebno izdatno špricati. Tako, da bom to počel tudi pri navadnem kruhu.

 6. freeze pravi:

  zanima kje dobiti taksno ploščo ,prosim za informacijo. lp

 7. seamus pravi:

  @freeze – Na koncu pod PS je link – klikneš nanj in te vržekje sem jaz dobil zadevo.

 8. zrnek pravi:

  Zanimiva razprava, seamus ni potrebno čakatai na okvaro pečice. Če imaš morda starejši model pečice narei tako: segrej pčico s kamnom do maksimuma, nato pa vklopi žar, pica bo pečena v 5 – 6 minutah, pa še tiste “zažganine se pojavijo. Problem pri novejših pečicah je, da se gill grelec lahko izklopi, ko se doseže maksimalna temperatura.

 9. naredilaana pravi:

  Čau seamus!
  Končno sem dobila ploščo od hrovata. Ker mi jo je prinesla kolegica, je nisem mogla že tam pogledat. Jaz je po mojem sploh ne bi kupila ker je cel luknjasta in porozna. Sploh ni nikjer nobene gladke površine ampak luknje :S Ali se ti zdi to problem za peko kruha in pic? saj zgladili jo že bomo, samo luknje so pa luknje :s

 10. seamus pravi:

  Hja, moja ima luknje in neravnine samo na eni strani. Na tisti pač ne pečem. Na drugi strani je ravna in kar gladka. Se pa res spomnim, da sva z majstrom malo iskala pravo ploščo, ker res niso bile vse enako gladke. Sem povedal za kaj jo nucam in mi je poiskal gladko ploščo. Ta detajl sem pa čisto pozabil. Dejansko plošča izgleda, kot da bi bila z ene strani zalita z nekakšno malto z druge strani pa ne.

  Glede poroznosti – šamot je porozen in precej higroskopičen ampak me ne moti, ker ga itak najprej segrejem krepko čez 100°C. Umivam ga pa ne, ga samo malo podrsam. Občasno.

 11. Picopek pravi:

  Pri Pečarstvu Hrovat v Mengšu se dobijo plošče dimenzije 40×30 cm debeline 2 cm ali pa 3 cm. Ravno prav pašejo v pečico, debelina pa je odvisna od želje vsakega posameznika. Pomoje so 3 cm plošče boljše saj dal držijo toploto. Plošče so na eni strani ravne na drugi pa hrapave. Samo povedati je treba, da iščete plošče za peko v pečici in dali vam bodo tiste ki so na eni strani zelo lepo gladke in primerne za peko… Pice in ostale zadeve se pečejo super – preverjeno. Pa še cena je ugodnejša kot drugje!

 12. seamus pravi:

  @Picopek – kar se mene tiče vse drži, zato pa je reklama na koncu ;)

 13. naredilaana pravi:

  Hja, sem potem ugotovila, da so mi dali 4 cm, ki jo btw komaj dvignem in jo lahko tudi zamenjam za tanjšo in bolj gladko. bojim se tudi da bi mi kaj zvila v pečici. mislim da bom kar 2 cm vzela. glede na to da se mi pečica ogreje na 300 stopinj, mislim da bo dovolj. tako ali tako ves čas gvihtam z litoželezno posodo.

 14. tomaz pravi:

  tako ploščo dobiš v vsakem bau…

 15. tomaz pravi:

  samo v gradbeni oddelek med šamotne plošče pojdi; so tudi šamotne opeke itd. Privatniki take stvari zaračunajo …

 16. seamus pravi:

  @tomaz – opeke dobiš ja, plošč pa nisem zasledil. Opeka je za zgornjo uporabo neprimerna.
  Kar se mene tiče je cena 8€ čisto sprejemljiva. Tudi če jo v Bau prodajajo za 4€ se ravno ne bom požrl.
  Drugo pa je, če kupiš ploščo za 40+€.

 17. lana pravi:

  A to ploščo daste kar na tla pečice, saj na zgonji sliki je na rešetki. Ali je rešetka samo za zunaj da se plošča gor postavi.

 18. Palčica pravi:

  Hvala za tole zgoraj napisano …sem že preklikala nekaj strani in končno našla informacijo, ki sem jo potrebovala. Sicer iščem ploščo za neko darili, a bom očitno kupila še zase .

  Hvala tudi za link.

  Lp, Palči ;)

 19. seamus pravi:

  @lana – plošča je na mreži, zato da je čim bližje zgornjemu žaru, če bi bila na tleh zame ne bi delalo dobro, ker hočem čim višjo temepraturo.

 20. lana pravi:

  Hvala za odgovor. Ravno danes dobila šamotno ploščo. Bomo sprobali

 21. andrejjj pravi:

  Šamotne plošče so na voljo v Bauhausu (vsaj v MB). In sicer je cena dimenzije 40×30x3cm 9€.

 22. matevžž pravi:

  Tudi jaz sem pri Pečarstvu Hrovat v Mengšu kupil ploščo. Malce sem se pogovoril s fanti v pisarni in so mi prijazno odgovorili na vsa vprašanja. Oni uporabljajo šamot za zidavo kaminov ter krušnih in pizza peči. Ta šamot je bolj grob, saj gre za gradbeni material. Seveda šamot tudi prodajajo za gradnjo peči zato je vedno potrebno povedati za kakšen namen potrebujete ploščo. V ponudbi pa imajo posebne šamotne plošče za peko 40×30x3 cm, ki so bolj gladke in primernejše za peko pizz ali kruha. Ravno ko sem jaz prišel so dobili res lepe plošče brez luknjic (na obeh straneh). Sam sem kupil še eno za sestro in taščo in obe poročata o super uspehih na plošči.

 23. tina pravi:

  Pečarstvu Hrovat v Mengšu so tale in podobni blogi prinesli stranke, tudi mene. in kot zgleda so “zavohali” denar in plošče dimenzij 40×30×3cm namreč podražili na 21,99 € za ploščo. taki “zlatarčki” potem jamrajo kakšni smo slovenci in nočemo kupovati pri njih?!?!!?! če bi bila cena višja za € ali 2 z veseljem, naj imajo lokalni trgovci in obrtniki posel, samo cena višja še za enkrat je pa višek viškov.
  v dobro vseh bodočih kupcev samo nasvet, izogibajte se “zlatarjem” in pojdite k velikemu gradbenemu trgovcu (Bau….), kjer plošča enakih dimenzij in približno enake strukture stane okoli 10 € (z vključenim davkom ;) )

 24. seamus pravi:

  @tina – hvala za tole opozorilo, bom nehal delati reklamo za nijh in bom predlagal Bauhaus, ker to pa res ni fer.

 25. Miha78 pravi:

  Pred dobrimi dvemi leti sem pri Pečarstvu Hrovat kupoval material za pozidavo kamina in med drugim sem kupil tudi šamotne plošče. Ker sta mi 2 ostali sem eno uporabil kot ploščo za peko pizze. Obe plošči sta bili na obeh straneh hrapavi in imeli nepravilne robove. Pred 2 meseci sem se zopet oglasil po novo ploščo, tokrat za darilo. Pogovoril sem se s fanti v pisarni in povedali so mi, da plošče, ki jih prodajajo sedaj, niso iste od tistih “klasičnih plošč”, ki sem jih kupil za gradnjo kamina. Plošče, dimenzije 40×30x3 cm, ki so na voljo pri njih kot “gradbeni material” so grobe, nepravilne in hrapave – cena znaša nekaj več kot 9 eur. Medtem pa so zaradi povečanega povpraševanja začeli s prodajo plošč, ki so na obeh straneh gladke, imajo brušene robove in so iz stiskanega pečarskega šamota. Te plošče so lepše in bolje prenašajo toploto. So pa seveda dražje, saj gre za drugačen produkt. Sam sem kupil to ploščo za 22 € z DDV in mi ni žal. Se mi pa ne zdi pošteno, da takole pišete nihče pa se ne pozanima zakaj so plošče sedaj dražje.

 26. Miha78 pravi:

  @matevžž – šele zdaj sem opazil, da si imel podobno izkušnjo. Meni so tudi pokazali obe vrste plošč, da sem se še sam prepričal o razliki med njima. Pa še to sem izvedel od znanca, ki se ukvarja z ognjevarnimi materiali – obstaja pečarski in industrijski šamot. V gradbenih trgovinah dobiš le industrijskega – je cenejši, ki pa za peko ni najboljši. Pečarji pa imajo pečarski šamot, ki se ga daje tudi v krušne in pizza peči.

 27. Tonči pravi:

  Super prispevek, sem izvedel uporabne nasvete in trike. Ful hvala :D Ploščo sem šel najprej iskat v Bauhaus ampak mi ni bila všeč, saj je dokaj groba po robovih pa še vse imajo okrušene in nametane v trgovini. Potem sem se odpravil k pečarju, ki ga navajate v Mengeš. Tam imajo bolj gladke plošče z brušenimi robovi. Res so drugačne od tistih navadnih, saj so tudi meni pokazali razliko med ploščami. Pečarju sem povedal glede debate o dvigu cene na tem blogu. Se mi je zdel kar malo jezen oz. užaljen, saj so dobavili drugačne lepše plošče in jih ročno brusijo, so iz drugačnega šamota, … zato tudi višja cena. jaz sem ploščo preizkusil in peče super zato se mi zdi ok nakup…

 28. blaz pravi:

  zdravo…
  pa ni tale kamen mal pretežak za v pečico (mislim, da ima 7-8 kg, originalni jih ima nekje 5-5.5)? Predvidevam, da daste na rešetke?

  če ženi pečico predelam me izseli :p

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !