Rokavice za žar

Pri rokovanju s pica kamnom se je potrebno zavedati, da je zelo vroč. Zato sem si omislil tudi posebne rokavice, katere uporabljam še pri žaru na oglje in pri peki zrezkov v litoželezni posodi na plinskem žaru, ko celo posodo z zrezki vred prinesem  na mizo.

Po daljšem iskanju sem za dokaj nizko ceno dobil najboljše žar rokavice. Točno takšne kot sem si želel. In služijo svojemu namenu, kot se spodobi.

Tako pica plošča, kot razbeljen žar ali pregreta litoželezna posoda zahtevajo od rokavic da zadržijo veliko toplote – torej morajo biti rokavice debele, hkrati pa morajo ohraniti natančnost – toraj morajo biti tanke, kar na žalost ne gre skupaj. Poleg tega mi silikonske (ali tekstilne s silikonskimi čepki) ne ustrezajo, saj je prijemalna temperatura brez problema višja od 250°C kolikor lahko te rokavice zdržijo.Tako sem računal samo na usnjene ali tekstilne. Oboje se dobi ali čisto tanke ali debele.

Letos poleti pa čisto slučajno v Bauhasu poskusim ene dolge usnjene rokavice. Niti debele niti tanke. Občutek, ko si jih nadanem, pa takoj veliko boljši kot pri tekstilnih s silikonskimi čepki (seveda so bile tudi dražje) iz reklamnega zaslona pol metra stran.

Ker cena ni bila pretirana (se mi zdi, da je bila cena nekih 6€) se nisem sekiral, tudi če ne bi bile uporabne. Pa so na srečo odlične. Tudi na račun tega, ker rokavica sega skoraj do sredine podlakti in lahko brez problema obračam stvari na žaru ali se ne ukvarjam preveč s tem, da se bom opekel po ali malo nad zapestjem, kar se mi je kar pogosto dogajalo pri navadnih kuhinjskih rokavicah.

Rokavice so torej odlične, edin minus je to, da res vroče zadeve ne moreš držati dolgo in ko se enkrat pregrejejo je potrebno počakati nekaj trenutkov, da se ohladijo. Amapk to je pa tudi vse. In raje tako, kot pa da so debele in neokretne. In čas držanja je zadosti dolg, da lahko kamen obrnem v pečici ali da litoželezno posodo prenesem iz terase do mize in seveda je bistveno daljši, kot pri tekstilni kuhinjski rokavici.

In še dva močna plusa – prvi je ta, da so usnjene in ker so usnjene jim tekočina ne dela problema. Namreč pri tekstilnih rokavicah se tekočina vpije v blago in potem mokro mesto deluje kot prevodnik toplote – nekajkrat sem se že tako opekel, da sem spustil posodo z rok.

Drugi plus pa je ta, da so zadosti robustne, da jih lahko nadenem ali snamem z eno roko, kar zelo pomaga, ko so vroče in jih je potrebno spraviti z roke dol, da se ne opečem. Enostavno jih stresem na mizo.

Še reklama:

Torej rokavice močno priporočam, dobite jih pa v Bauhaus, saj so njihova blagovna znamka.

  • Share/Bookmark


2 odgovorov v “Rokavice za žar”

  1. jojo pravi:

    To so čisto navadne varilske rokavice :)

  2. Seamus pravi:

    Odlično. Nič nimam proti tudi če so res. Važno da delajo :D

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !