Snežni plaz v živo

Tale objava je namenjena prikazu nevarnosti snežnih plazov v hribih. Na sliki dva snežna plazova, opis pa v nadaljevanju.

Ta vikend je bila za področje kamor smo bili namenjeni (Sonnblick, Avstrija) napovedana II stopnja nevarnosti snežnih plazov1. Torej precej običajne zimske razmere in glede na napovedi tudi varnejše razmere , kot pri nas, kjer je III stopnja.

Ker pa je pihal močan veter so bile razmere precej bolj problematične. Veter je sneg odlagal na precej velika in dokaj položna pobočja, ki so se nato sprožila že ob manjši obremenitvi. Čeprav je bilo snega na splošno res malo.

Prvi tak plaz smo srečali že ob vzponu. Slučajno sem ravno takrat slikal in na spodnjih dveh slikah bodite pozorni na spremembe.

Idilična slika zasneže pokrajine

Druga zelo podobna slika, bistvo pa je v spodnjem desnem delu slike.

Z dokaj položnega pobočja se je pripeljal kložasti plaz napihanega snega – primerjajte količino snega na zgornjih dveh slikah, ki ga je prinesl plaz med skale.

Takole pa je izgledalo s plazišča.

Od tu dalje smo se čim bolj izogibali večjih pobočij. Vendar sem pri smučanju vseno očitno preveč korajžno vzel flanko, kjer običajno poteka dostop. Pobočje ni bilo pretirano strmo, vendar so bile v tem delu napihane ogromne količine snega. Medtem ko sem smučal se je odtrgalo pobočje v dolžini čez 100m.

Sam sem imel srečo, da se je to zgodilo, ko sem bil že zadosti nizko in je bilo pobočje že precej položno, tako da sem lahko plazu ušel medtem, ko se je okrog mene vse plazilo.

Za razlago in boljši pregled sem malo porisal sliko plazu. Klik na sliko vam odpre večjo sliko.

Plaz je potem pobral še pobočja nižje in se zaključil precej nižje v zatrepu. Plaz je bilo možno videti iz doline (na žalost pa tega nisem slikal…).

In kot da to ni bilo zadosti, mi pri prečenju manjše dolinice2 poči kot iz topa. Pobočje je počilo v dolžini kakšnih 50m vendar, ker dolina ni bila globoka se sneg ni sprožil. Klikni na sliko, da se bolje vidi poka na pobočju.

Zvečer sem doma zasledil podoben primer, ki se je zgodil smučarjem nad Nevejsko dolino – tudi napovedana II stopnja in nato sporožen plaz napihanega snega. Na srečo tudi tam brez ponesrečenih. KLIK do opisa.

Zato še enkrat – naj bo tale objava v opomin, da razmerev hribih niso enostavne. Ob vsem tem uporaba lavinskega trojčka – žolna, sonda in lopata ne sme biti vprašanje.

  1. Evropska petstopenjska lestvica nevarnosti proženja snežnih plazov[]
  2. večje takrat itak ne bi prečil[]
  • Share/Bookmark


2 odgovorov v “Snežni plaz v živo”

  1. miran pravi:

    Hudo! Mora biti precej adrenalinsko. :o

  2. Seamus pravi:

    @miran – Veš, da sem bil zelo zadovoljen nad tem kako sem reagiral v trenutku, ko se mi je sneg pod smučam odpeljal. Ni blo nobene panike, čisto zbrano sem pogledal od kje se je vtrgalo in kam naj pobegnem, ter šus vn. Se pa jasno pogled močno zoži. Še najbolj sem se ustrašil, ko je potem počilo pobočje (ta zadnja slika), ker sem mislil, da je že vse mimo.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !