Viševnik po pomoti

Tik pred napovedanim poslabšanjem sem šel še enkrat v hribe. In zopet sem bil prepozen.

Če bi štartal prej, bi dosegel načrtovani vrh v soncu, ker megla se je v parih urah dvignila do dvatisočakov. In tako sem namesto na Studorski preval, ki potem vodi na Veliki Draški vrh, na Jezercah zavil desno na Srenjski preval (nad njim je Mali Draški vrh!) in nato končal na meglenem Viševniku.

Vzrok je bila gosta megla, zaradi katere sem zašel že na markirani (poletni) poti nad Konjščico in sem se usmeril v grapo, ki pelje z Viševnika, misleč da sem na poti proti Jezercam. Ko je postalo čudno sem vklopil GPS.

GPS pa me ni rešil kasneje. Kako in kdaj sem uspel zaviti desno namesto levo mi ni jasno. Ni pa to prvič, da sem tako izgubil orientacijo v megli in snegu, brez opornih točk.  Ker pa sta prevala ravno zrcaljena čez Jezerca, potem nisem posvečal nobene pozornosti temu, da se sedlu glede na GPS približujem z napačne strani (to seveda sem opazil). Samo malo me je čudilo, kako to, da je tako ozko in da so na obeh straneh skale. To sem enostavno pripisoval slabemu spominu, da se tega detajla pač ne spomnim. To, da bi lahko zašel itak ni bilo možno …

Ko sem se potolažil, da sem zgrešil sedlo sem previdno začel prečko proti Viševniku. Stopinj in gazi ni bilo, megla ni kaj prida popuščala in ko sem končno prišel na Viševnik, sem vrh skoraj zgrešil. Še dobro, da se še ravno vidi cev z žigom. Smučanje pa ni bilo vredno omembe, sploh če ga primerjam s smučanjem srečnežev, ki so bili zadosti zgodnji – 10 cm puhca na trdo podlago.

 • Share/Bookmark
Objavljeno v Foto, Hribi. 3 komentarjev »


3 odgovorov v “Viševnik po pomoti”

 1. darja pravi:

  Jaz vas poznam preko Nergača. Ste ena najbolj sončnih družin, kar jih poznam. Taki pozitivci, take vseznalice, taki aktivneži, kljub temu, da pridejo težave.
  Ne hodit na take nore, divje ture! Imaš tako čudovito družino.
  Oprosti, če se motim!

 2. nekaj za nergača pravi:

  in zate, seamus. pa da razparata megleno nebo in se raje odpravita sončnim nebesom naproti. ker tistale megla na tvoji slikci je res tako nevarno gosta, da bi jo človk kar z laserjem rezal … si skoznjo utrl pot do čiste jasnine na koncu tunela in obnemel od lepote tega stvarstva.

  darja. naš planinski kolega rok, ki ima (poleg nikona) posluh za božansko, obvlada tudi soliranje! ;)

  check out these amazing photos …

  http://rokerzen.blogspot.com/2014/01/soncni-vzhod-na-zimskem-stenarju.html

 3. must see pravi:

  See. Mus. Panorama 360°

  http://razgledi.damjanleban.com/

  Cheers!

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !