Kamniško sedlo + razmere

Danes so markacisti zaključili s čiščenjem ceste do Jermance – plosk, plosk za to. Že med tednom so očistili tudi pot do križišča s potjo iz Kamniške Bistrice1.

Za danes je bil sicer prvotni plan Krvavec, vendar sem ob 8:10 v počasni koloni obrnil na parkirišču številka 5 in šel domov zamenjat opremo. Gužvati se mi res ni dalo na tako lep dan.

Tako, da ni bilo druge kot, da sem skočil pogledat na Kamniško sedlo.

Kot rečeno, cesta do Jermance je kopna in prevozna kot pred žledom. Sneg se začne nekje pri razcepu za Srebrno sedlo, pet minut višje pa se konča smučarija, če si fejst tišast. Bo pa ta meja vsak dan višje, vprašanje če bo v nedeljo možno smučati kaj nižje od plazu, ker je kar toplo.

Bo pa smučarija do konca ogromnega plazu, ki je pridrvel izpod Brane, možna še kar nekaj časa. Na spodnji sliki je na levi strani pod snegom letna pot, na desni strani pa ob večjem dežju teče studenček. Sedaj je tam nagrmadenega več metrov snega.

Še pred tem pa sem presenečen prečil nov plaz, ki ga do sedaj ni bilo (oziroma ga ni bilo zadnjih deset ali dvajset let, kolikor so bile debele bukve). Še januarja je bil tukaj gozd. Res bi bilo zanimivo slišati, če so tudi za to mogoče krivi Američani. Je pa ta plaz nekako desno od Pastircev, če gledaš proti hribu, zaključi pa se v glavnem plazu izpod Brane.

Takole pa izgledajo Pastirci – snega je cca 1,5m.

Ker sem štartal pozno – ob 10h od avta, je čez dobro uro že začelo pokati v sončni steni Brane. Plazovi so sčasoma postajali vedno večji in glasnejši. Na sliki je manjši plaz, večjih nisem uspel ujeti, ker se jih s sedla ni videlo.

Ker je sneg od prešnjega konca tedna še nepredelan, je bil ob 11h že pošteno gnil, ko sem pa malo čez 12 že smučal po flanki, pa je bil že čisto moker. Smučarija je bila bolj slaba. Edini soliden del je bil zgornji, od sedla do koče.

Za turo priporočam zgodnjo (pomladansko) uro, ker zjutraj je sneg pomrznjen in trd in plazovi takrat še čakajo na sončne žarke.

So pa plazovi tudi nižje po poti. Dva velika sta pot dvignila za nekaj metrov čisto pri križišču s potjo iz Kamniške Bistrice. Na sredini slike je markacija za pot v dolino.

In pri prečenju plazov je v popoldanskem času potrebna previdnost, saj skozi nekaj leti navzdol. Malo pred mano je zdrsnil manjši plaz (gladek sredinski del slike), ki je odnesel stopinje, tako da je potrebna kar dobra obutev za prečenje plazu v jutranjem času, ko bo pomrznjen, drugače se lahko ustaviš šele v strugi potoka.

In še pogled proti Ojstrici

in proti Rinkam

  1. ki naj bi bila tudi že očiščena[]
  • Share/Bookmark
Objavljeno v Foto, Hribi. 1 komentar »


En odgovor v “Kamniško sedlo + razmere”

  1. » Stol Ustvarjanje pravi:

    [...] Kamniško sedlo + razmere [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

«
»