Vrtača

V soboto sem po dolgem času zopet malo okusil strmino in tako je po moje prišel čas tudi za kaj bolj zahtevnega. V planu je bila Leva grapa v Vrtači.

Informacije o sosednji Y grapi so bile slabe – trd beton (sneg trd kot beton, ki za smučanje strmih grap ni dobrodošel), zato smo štartali relativno pozno v upanju, da bo sonce naredilo svoje.

Prihod na Suho rušje ni bil ravno obetaven, saj je pihal močan veter, ki je dal vedeti, da se sneg v grapi ne bo ojužil.

In to je z vsakim metrom višje postajalo dejstvo – veter je bil premočan, da bi sneg popustil, tako da smo se višje v grapi že sprijaznili, da po grapi ne bomo smučali. Na sliki je pogled po grapi nekje na polovici

Ter malo pod izstopom na greben.

In če grape nisem slikal od spodaj, je tukaj še slika od zgoraj. Naj pripomnim, da strmina ne izgleda realno (vsaj meni izgleda manj strmo, kot je v resnici), saj je naklon v grapi 45°, čisto na vrhu, ki se sicer ne vidi najbolje1, pa 50°.

Sledil je še grebenski dostop na vrh.

Sledi nekaj obveznih fotografij,

nato pa čim hitreje po južni grapi nazaj v dolino, preden se kaj splazi. Dejansko smo potem iz južne grape prečili na pobočje, ker je v sami grapi prejšnji dan potegnil plaz in grapa ni ravno smučljiva. Na spodnji sliki je grapa na desni spodnji strani slike, na sredini pa je vrh Vrtače.

Je pa obvoz speljan mimo konkretno velike razpoke, ko ogromna količina snega pritiska v dolino in počasi drsi po pobočju navzdol:

Razpoka je dolga kakšnih 50m, široka vsaj 10, debelina snega pa je čez 2m. Razpoka je dejansko tako velika, da se jo vidi iz avtoceste.

Razmere letos kar niso in niso dobre. Če je bilo najprej preveč snega in je bilo potrebno previdno izbirati ture pri tretji ali četrti stopnje nevarnosti snežnih plazov, je sedaj severni veter, ki piha pretekli teden naredil grape nesmučljive, saj je sneg zbit v kot beton trdo podlago, ki ne omogoča varnega smučanja. Sedaj naj pride samo še močna odjuga, da pobere ves sneg :twisted: .

In da razmere res niso ugodne se lahko vidi iz spodnjega videa, ki je posnet pri vstopu v osrednjo (ali Y) grapo v Vrtači. Punca se zaradi trde podlage in verjetno (tako izgleda) neznanja ni uspela ustaviti. Na srečo je padla še čisto na vstopu v grapo, ker drugače se ne bi končalo brez poškodb.

YouTube slika preogleda
  1. zaradi vetra in smuči na hrbtu si nisem upal preveč sklanjati nad grapo[]
  • Share/Bookmark


Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !