Grintovec čez jame

Tako, pa je po Stolu in Triglavu prišel na vrsto še najvišji Kamniško Savinjskih Alp – Grintovec. To sezono sem ga kot pešak že obiskal, tako da je bil tokratnji pristop bolj snežnim razmeram primeren – dostop je bil preko grape Čez jame.

Na žalost pa snežne razmere v hribih še vedno niso ta prave – namesto predelanega snega je t.i. gnilc, ki se samo topi nič pa stabilizira, ker se jasno ne more, če so pa temperature čisto previsoke in je ničla tam nekje na 3000m. Kakorkoli, zaradi slabih razmer v izstopu grape smo nazaj grede smučali po “strehi” Grintovca namesto po pristopni grapi.

Je pa grapa letos zelo lepo zalita. Na spodnji sliki je označena z rdečo.

Obstaja še prehojena izstopna varianta, ki se zgoraj zaključi v levo. Se pa na sliki tega izstopa vidi samo strmino (50°) v grapi. Vsekakor ta pristop na vrh ni primeren brez alpinističnega znanja in izkušenj.

In še pogled po grapi nazaj, kjer se lepo vidi, da ni strma samo grapa. Koča na Kokrškem sedlu je nižja za cca 700 višinskih metrov.

Je pa v viskogorju kljub visokim temperaturam in močnemu soncu še vedno veliko neodletelega snega v stenah. Nižje se je ta sneg že splazil, nad 2200 – 2300m pa še vedno vztraja.

Z vrha nas je veter ekspresno spodil v najbližje zavetrje, tako da so spodnje slike narejene par metrov nižje.

Markanta špica na levi je Ojstrica in sedaj je ostala še eden zadnjih neizpolnjenih ciljev letošnje sezone, ker tudi cilj 20 turnih smukov je s to turo že dosežen 8) . Upam, da mi jo uspe presmučati preden pobere ves sneg.

V viskogorju je sicer še veliko snega, žal bo potrebno smuči nositi vedno višje …

Smučarija je bila super, edino čez streho je bila potrebna precejšnja previdnost, ker si na trdi podlagi ne moreš privoščiti padca, saj se kaj hitro lahko zgodi, da se ustaviš šele v dolini Kokre. Grintovec je kljub relativno enostavnemu pristopu zahtevna gora, ki pozimi zahteva vso zimsko opremo in znanje za uporabo le te.

In če smo gor grede nosili smuče skoraj uro in pol preden smo prišli do snega, smo se po plazu prismučali samo 10 minut od spodnje postaje žičnice. Vendar prehodi čez skoke ne bodo več dolgo držali, tako da se splača pohiteti.

  • Share/Bookmark
Objavljeno v Foto, Hribi. 1 komentar »


En odgovor v “Grintovec čez jame”

  1. Matej Zalar pravi:

    Jebenti, Ojstrica je s te strani rej ojstra.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !