Popravilo indukcijske plošče

Indukcijsko ploščo uprabljam sedaj že 7 let. Lansko leto sem si jo omislil še za kampiranje. Kuhanje brez indukcije si ta trenutek res ne predstavljam. In kaj je hujšega, kot to da je ne moreš uporabljati?

In ravno to se mi je začelo dogajati kakšen mesec nazaj – plošča enostavno ni več zaznala posode. Drugače je delalo vse OK, samo če ne zazna posode potem jo tudi pogreje ne.

Takole izgleda indukcijska plošča od znotraj.

In ta vikend sem imel tega zadosti in sem ploščo razstavil, da sem pofirbacal kaj je skurjeno. Na moje presenečenje je bila plošča kot nova – brez skurjenih elementov, brez zažganin in tudi brez prahu. Res sem bil prijetno presenečen in hkrati sem dobil dober občutek, da je šlo nekaj nepomebnega.

In kličem na Bategl servis kjer od zdolgočasenega serviserja dobim porazen odgovor. Ja, šel je čip zamenjava stane vsaj 250€. Ponavadi se ne splača menjati. Dobesedno ga nekam pošljem s takšnim odgovorom in odložim.

Pa kaj si bo mislil en brezveznik, da bom menjal celo ploščo, ker je prezabit nesposobnež, ki se mu ne da delati??? Pa kaj je to zaen odnos?

No in  tako kličem na specializirani servis za popravilo indukcijskih plošč -SERVIS JURCO. Po krajši uvodni predstavi pridem do enakega zaključka. Serviserju se ne da popravljati plošče – zamenjajte cel modul1 ali še raje oba in je zadeva rešena. Dobesedno je njegov odgovor – včasih sem popravljal televizije sedaj se pa ne grem več tega. In to kljub temu, da sem vmes na internetu že našel rešitev, ki bi lahko delovala in seveda mu jo tudi povem s komentarjem, da res ne bi sam spajkal. Odgovor je bil isti – ne, menjamo samo modul! Cena ista 250€+.

Prepričan, da ne bom menjal cele plošče še enkrat razstavim ploščo, vzamem ven kos, ki vsebuje dele za menjavo  in odstranim problematične tri kondenzatorje. Naslednji dan v IC elektroniki kupim nove tri kondenzatorje in jih prispajkam nazaj na ploščo.

Ploščo poskusno sestavim in glej ga zlomka – indukcijska plošča dela kot nova. Preizkusim vse plošče in vse dela. Odlično!

Za popravilo sem na koncu potreboval potreboval kakšno uro do dve internetnega brskanja, kakšni dve uri za dvakratno razstavljanje plošče in uro za menjavo kondenzatorjev. Torej 5 ur dela in to zame, ki sem ta vikend prvič odprl indukcijsko ploščo in hkrati sem moral pridobiti še vse informacije. Seviser bi to moral opraviti v eni uri! Za popravilo bi brez problema plačal 30 ali 40€. Tako ni dobil nič in upam, da se mu bo kdaj kolcalo zaradi takšnega bednega odnosa do svojega poklica.

Strošek materiala pa – neverjetnih 0,24€. Ja 24 centov!

Pa še malo detajlov za tiste, ki jih to zanima.

Plošča je Baumatic 24SS, notri pa je drobovje od italijanske firme Copreci in sicer model IND5G2

Zamenjal sem tri elektrolitske kondenzatorje na kontrolnem tiskanem vezju, ki skrbi za nadzor nad obema moduloma. Originalno so SMD kondenzatorji, sedaj sem jih pritrdil na žičke in vgradil navadne elektrolitske. Zamenjati je potrebno vse tri in sicer je eden 47 μF 6.3V, dva pa sta 10 μF 16V.

Vir popravila pa sem črpal TUKAJ in na še nekaj podobnih straneh z istimi informacijami.

Copreci plošče naj bi uporabljal Whirpool in tudi Electrolux, ter očitno tudi Baumatic.

Zadeva pred popravilom3 :

In po popravilu. Sam sem zadeve še dodatno pritrdil z lepilom (hobby lepilo na pištolo).

Če koga zanima kaj več pa pustite komentar. Se bom potrudil odgovoriti vsem, ker se mi zdi izredna škoda, da bi menjal celo ploščo4 zgolj zaradi posušenih elektrolitskih kondenzatorjev slabše kvalitete.

 1. en modul krmili dve plošči, torej če zamenjaš oba modula dobiš novo ploščo…[]
 2. podmoduli SF, CF in problematični del z imenom MIXTA[]
 3. slike so sposojene iz zgornjega vira, svojih nisem slikal ker so v bistvu zelo podobne[]
 4. ki je sicer več kot odlična![]
 • Share/Bookmark


38 odgovorov v “Popravilo indukcijske plošče”

 1. Simon pravi:

  DIY projekti so itak zakon :) so poučni in koristni, ponavadi pa še malo stanejo. In če so pač uradni serviserji preleni, da bi opravljali svoje delo, je to pač njihova izguba.

  Sam sem podobno že doživel in v večini primerov se je obrestovalo. Je pa res, da je nekaj DIY projektov tudi neslavno propadlo :) sem se pa zato marsikaj naučil.

 2. chefchef pravi:

  Nikoli ne bom imel indukcije. Kot fukanje s kondomom, če mene vprašaš.

 3. Seamus pravi:

  @chef – A navadna steklokeramična je pa OK?

 4. miran pravi:

  Odlično! Jaz imam podobne izkušnje. Indukcija je pred kakim letom začela nagajat (ni se hotela prižgat, si moral malo počakat, mogoče do kake pol minute, probat še enkrat, pa je potem delalo). Nihče noče popravljat, vsi bi kar cel modul menjali, cena kakih 300€. Sem pustil tako, kot je bilo, ker za silo je še delalo. Potem se je izkazalo, da jo očitno matrajo nizke temperature, ker je celo poletje delala brez vsakega problema, zdaj ko je par stopinj hladneje, pa spet zajebava. Se bom očitno moral v kratkem lotiti popravila. Imam občutek, da je nekaj trivialnega. Je pa drugače od Zanussija.

 5. sandi pravi:

  Zdravo
  Mene pa zanima zakaj mi je nehal delat dotik na indukcijski plošči (no včasih še dela katera tipka ampak to je malokdaj ). Sem razkopal pa ni ničesar videt da bi bilo kaj skurjeno.

 6. Seamus pravi:

  Saj, če gre kondenzator izgleda vse OK. Elektrolitski kondenzator se lahko posuši ali pa napihne (in posledično lahko tudi raznese) in takrat ni več OK. Meni so se posušili, ker napihnjeni niso bili. Če enkrat dela, drugič ne, je lahko ravno kaj takega. Potrebno bi bilo pogledati kam je senzor priklopljen in tam zamenjati kondenzatorje (zamenjava je res poceni, saj posamezen kondenzator stane rang 10centov). Senzor dotika je drugače IR dioda – oddajna in sprejemna, lahko je šla tudi dioda (cenovni rang pomoje zopet ranga 1€ ali manj). Kot sem bral takrat je zlato pravilo takšno – najprej menjaj kondenzatorje, če to ne pomaga koplji naprej.

 7. Maj pravi:

  Živjo,
  kar kocine mi gredo pokonci ko to berem,ker imam enak problem le za ploščo IKEA NUTID HIN4T. Jutri grem po dele pa upam, da bo delalo, se javim.
  Glede uradnega servisa pa j…….

 8. seamus pravi:

  @Maj – pomoje je proizvajalcev indukcijskih generatorjev precej manj, kot firm, ki “proizvajajo” plošče. Tale “moja” italijanska firma ima precejšen del trga čez. Upam, da ti uspe in javi rezultat.

 9. alex pravi:

  Živjo!
  Mi imamo doma Zanussi (ne vem kateri točno model, stara kakih 8 let), vendar steklokeramično in nam počasi crkavajo posamezni ‘kvadranti’ oz. posamezne grelne plošče (al kako se temu reče) . Od 4 dela le še 1. Zanima me, če bi bil lahko podoben problem tudi v našem primeru?

  LP in hvala za odgovor!

 10. seamus pravi:

  Za steklokeramične ne poznam kako delujejo. Vsekakor tam ni tako “hude” elektronike, ker indukcijska ploščla potrebuje indukcijski generator, navadna steklokeramična pa samo en člen, ki vklaplja določeno moč.

  Samo glede na to, da je bil pri meni problem v krmilni logiki in ne v močnostnem delu je tudi v vašem primeru možno, da je podoben problem. Vsekakor se vam splača zadevo podret in pogledat, na koncu lahko še vedno naredite to kar bi na servisu naredili že v štartu – zamenjate okvarjen del z novim.

 11. Bojan pravi:

  Pozdravljen Jure,

  imamo prav tako indukcijsko, ki je čez garancijski rok ugasnila – ne dela touch vklop.

  Imate kakšno idejo kako se lotiti popravila?

  lp, Bojan

 12. seamus pravi:

  Zdravo,
  Nič drugače, kot sem opisal zgoraj. Vsekakor bi najprej preveril kondenzatorje na komandni plošči (2. in 3. slika), ker če ne dela vklop potem je kaj tam narobe, ker močnostni del (1. slika) je nadzorovan s te plošče.
  Bi pa še prej preveril varovalke in napetost v plošči, tam kjer pride napajanje iz močnostnega dela.
  Vsekakor pa naj to počne električar, ki se spozna na to, da ne bo koga streslo, ker napetost bo potrebno izmeriti v živo in nepravilno postopanje je v takšnem primeru smrtno nevarno.

 13. Franci pravi:

  Živijo.

  Hvala za tale članek. Imam podobne težave z enako indukcijo in upam da bo tole rešilo problem.
  Imam pa en nasvet za vse, ki se bodo lotili te popravila.
  47uF kondenzator ne nasloniti na voltage regulator, kot je na zgornji sliki, ker ga bo toplota zelo hitro uničila. Raje ga obrnite v nasprotno smer.
  Termo slika:
  http://html-color-codes.info/temp/termoslika.jpg

  Lp, F

 14. vinko pravi:

  Pozdravljeni!
  Iščem eno informacijo oziroma nekoga,ki bi znal na indukcijski plošči odklopiti funkcijo oziroma rele ,ki zazna kovinsko posodo,…
  Po načrtih iz neta sem naredil napravico,ki ti s pomočjo indukcijske plošče naredi več elektrike kot jo porabi. Za 200 watov porabljene elektrike ven dobiš cca 500 watov.In tako je tudi pri višji porabi ,za 1000 watov dobiš ven cca 3000 watov elektrike,…
  Zadevo sem že stestiral in deluje,,…
  Hvala in lep dan vsem želim! Lp

 15. bogdan pravi:

  Imam Whirlpool AKM990 ba in počasi umira. Javlja napako in nima več moči. Serviser pri Etisu hoče 400€ za popravilo. Ko sem tole prebral bi se lotil tudi sam popravila. Mi lahko kdo da kakšen napotek.

  Hvala in pozdrav

 16. Jazst pravi:

  @ Vinko To tvojo stvar sem videl in sprobal tudi sam in deluje fantasično. Meni je bolj všeč moja druga pogruntacija drugače, in sicer – avto sem obrnil na glavo in z elektro motorjem poganjam gumo. Ker ima bencinski motor izkoristek 1:3 ko izgoreva bencin dobim ven 3x več bencina kot dam notri elektrike. Nikoli več mi ni treba tankati.

  Glede servisa jih pa tut do neke mere razumem. Če bi jim plačal 30 evrov dobi firma 26 ostalo država. Za ta denar more serviser briti do tebe, razmontirati stvar, popraviti in sestaviti nazaj stvar in oditi nazaj v firmo. Da sploh ne govorimo, da je za eno urno dela že 26 evrov kar mala če odštejemo kaj vse država še pobere zraven. Pa demontaža in vse skupaj je vedno več kot samo 1 ura.
  Pa če bi bili vedno samo te 3je kondenzatorji potem bi še človek rekel da se splača (kljub temu da se ne). Kaj pa če je kaj drugega? Bi moral serviser samo imeti vse rezervne komponente za vse različne indukcijske plošče? Enostavno ni finančno realno. Če pa mu ti prineseš ploščo in rečeš da si na internetu videl da je sigurno treba zamenjati samo ta dva kondenzatorja in to on to naredi za 20 evrov. Ok kaj pa če ti to prineseš domol in ne dela. Ali si narobe povezal ti, ali je bilo kje drugje problem seveda bo serviser kriv in stranka nesrečna – kar spet ne prinese dobička serviserju. Lahko pa gre vse vredu in crnke čisto druga zadeva (ker je plošča toliko stara kot je) in bo spet serviser kriv. In ko je serviser kriv, se ga začne stiskati za popuste, reklamacije …. Če pa zamenja cel modul je pa lahko precej ziher da bo stvar delal vsaj toliko dobro kot je prej.
  TL;DR – Bi se dalo popraviti ploščo – da. Se serviserju splača za 30 evrov- niti ne.

 17. KRTZ pravi:

  To je mal pretirano kar je jazst rekel. Ceprav drzava kar veliko pobere, vsekakor ni tako razmerje kakor ga je jazst napisal. Konc koncev, ce je vcasih splacalo sraufat in ne vem kaj se vse, pa je tudi kar nekaj drzava vzela, potem se tudi zdaj. Ampak seveda, gospodom obrtnikom se nic ne da, vsi bi racunali delovno uro 50 eur in navzgor, popravljali bi pa tako, da ti en usran modul zamenja. In samo toliko, za 20 min dela uradni serviser zaracuna okoli 30 eur (+ddv), da je kolegu odklopil pokvarjeno uro na pecici, sem pa ziher da kakor jazst trdi, se ne bi s tem ubadal samo eno uro. Sj ze ve koliko ga bo razstavljanje, sestavljanje, ocena popravila in analiza dejansko stala in mu casovno vzela (ne do minute natancno, ampak vsaj okvirno).

  Zastopim pa, da so dan danes stroji narejeni tako, da je zadevo lazje samo zamenjat kakor popraviti in od tu njihov odnos.

 18. Jazst pravi:

  @Krtz – gledal sem izračune bivšega delodajalca in je izračunal da če hočem jaz v denarnico dobit 7 evrov/h more on not dobit približno 40-50 evrov na uro vsako uro. Ker zraven vsega kar država pobere je še: najem prostora, dopust, regres, ogrevanje, elektrika, server, internet, službene poti, reklama, amortizacija opreme in ostala potrošna oprema. Se precej nabere. Če misliš da je preveč si pa poračunaj za nek namišljeni primer pa boš hitro ugotovil, da če si hočeš izplačati kaj več kot minimalca in delati od doma je to kar to.
  Problem je da včasih so bili elementi DIP (z nogicam) vse se je dalo dobiti v štacuni, uporabljali so se eni in isti deli. Dobili so se tudi servisni listi, kjer si imel blokovno shemo, odpravljanje napak po korakih, vezja in vrednosti elementov tid. Zdaj je pa vse integrirano not v enemu mikroprocesorju (za katerega tudi če bi imel programator nimaš programa) zraven je pa celo vrsto nekih malih smd pakung ki jih komaj vidiš. Povrh vsega pa je cena novega produkta zelo vpadla. Npr. včasih si dal popraviti TV ker je bil nov za 3-4 plače, in si dal lahko 1 plačo za servis – sedaj pa dobiš novega za pol plače (da ne omenjamo rabljenih iz kake bolhe) in ima ta novi 100 novih funkcij. Oz meni je bolj znan trg računalnikov in včasih se jih je servisiralo in najbolj osnovni servis je bil ~500 evrov zdej je nov tolk.

 19. cr3azhippo pravi:

  Danes sem se lotil popravila Gorenjeve plošče EIK 690C po zgornjem postopku in deluje.Hvala za lepo opisan postopek seamus.

 20. Seamus pravi:

  @Jazst – sem napisal, da bi dal 30-40€.Kar se tiče popravil je pa tako, da povečini ne gre procesor, temveč analogija – kondenzatorji, motorčki ipd. Silicij je skoraj večen.

 21. Seamus pravi:

  @cr3azhippo – me veseli in povej naprej ;)

 22. Artebid pravi:

  Zdravo, debata je kar zanimiva, povsem slučajno sem jo našel na spletu in me je zainteresirala, ker se poklicno ukvarjam izključno s servisom gospodinjskih aparatov. To opravljam na skrajno profesionalnem nivoju, sem pooblaščen serviser za mnogo kvalitetnih (in manj kvalitetnih proizvajalcev) in delo opravljam z velikim veseljem ter vnemo.
  Bi pa izpostavil nekaj faktorjev. Oba servisa sta očitno žal slaba. Moj odnos je v primeru tovrstnih povpraševanj povsem drugačen. Stranki pri tovrstnih napakah predlagam, če ima možnost aparat dostaviti v servis, saj je moja servisna ura v delavnici kar nižja kot na terenu. Potem se pa pregleda in testira ter pripravi rešitev kaj se da narediti. V primeru, da se zadržim več kot pol ure z diagnozo napake in rešitve ter se stranka za popravilo ne odloči, ima strošek 20 evrov. V primeru, da bi popravil na enak način, bi bil strošek 42 evrov in nekaj centov. V primeru popravila na terenu pa okvirno 65 evrov. To pomeni, da pridem k stranki kadar njej ustreza, skrajno točen, urejen, pozitivno naravnan, zgovoren, prijazen…. Zadržim se verjetno na tip napake, uro do uro in 15 minut, za seboj pospravim, testiram delovanje, izdam račun in odidem.
  Ampak to, da se mnogih serviserjem takšnih stvari ne splača popravljati, gledati in se ukvarjati z njimi, je slabo. Zelo slabo, ker mečejo slabo luč na vse ostale serviserje, ki se resnično trudimo popravljati in ne samo menjati. Po drugi strani jih razumem. Pomanjkanje znanja na tem področju je večje kot si lahko potencialne stranke predstavljajo. Mnogi serviserji se sploh ne poglabljajo v delovanje elektronik in tudi ostalih sklopov ne. Nedolgo nazaj sem spoznal fanta, ki sploh ne uporablja multimetra, za merilnik induktivnosti, kapacitivnosti in upornosti še slišal ni. No in po možnosti takšnio zaradi pomanjkanja znanja, se rajši usmerjajo k precej enostavnem zaslužku na drugih nivojih – npr. montaža klimatskih naprav, servisi velikih profesionalnih aparatov (večinoma mehanika), prodaja rezervnih delov itd.
  Je pa zagotovo tudi to, da v primeru menjava celotnega sklopa (elektronike npr.) je izredno malo možnosti za reklamacijo dela. To pomeni, da je npr. elektronika 200 evrov, serviser si prišteje svojih 50 in je ziher, da se s stranko glede enake težave več kmalu ne sreča. V primeru popravila kot sem ga omenil za svoj primer, je vedno velik faktor rizika. Lahko bo za ta strošek stranka srečna še vrsto let, lahko, da bo čez nekaj dni prijavila reklamacijo. V primeru reklamacije je potrebno vedeti, da se vse poruši in ni nobenega zaslužka. Še posebej, če zadevo popravljam na terenu in moram potem zopet se nekam voziti, zopet razdirati ploščo, meriti, preverjati itd. Še tisto kar si stranki zaračunal prvič, je v momentu izguba. Zdaj ali imeti ta faktor planiran in se iti popravila (ter riskirati reklamacije) ali pa se mu v velikem loku izogniti in zgolj menjavati dele.
  Je pa tudi to res, da tovrstni servisi dandanes so močno pod vprašajem, saj država z vseh strani na nas pritiska, da se velikokrat lahko vprašamo ali je sploh vredno to opravljati. Na eni strani so stranke, ki ne bi plačevale serviserjevo uro v višini 40-50 evrov, na drugi strani so pa številne uredbe, zahteve ipd., ki serviserja ogromno stanejo. Sedaj čez nekaj tednov sledi npr. obnavljanje izpita za delo s hladilno tehniko in plini. Kdor se mora tri dni voziti v Ljubljano na predavanja in plačati šolanje, ga bo to stalo nekaj čez 1000 evrov. Vse več je potrebe po programiranju elektronik, diagnozi napak s pomočjo servisnih programov in priključkov. Strokovna šolanja pri priznanih proizvajalcih imamo nekajkrat letno. Dosegati moramo plan kupnje originalnih rezervnih delov in še in še. To ogromno stane na letni ravni in vsak proizvajalec ima svojo zahtevo. Tako, da kdor je kot servis vezan na pooblaščeno sodelovanje z neko znamko, mora imeti specialno orodje, programe, katalog za dostop itd., kar veliko stane.
  Zaključek v vednost je, da se pri servisni storitvi ne plačuje samo serviserjevih ur ampak vse tisto v ozadju. Skrajšano ali strokovno bi lahko temu rekli: znanje in izkušnje. Mene osebno pogreje kadar primerjam svoje delo in cenik ter npr. cenik dimnikarja. V našo sosesko zahaja en skrajno neasimiliran, še slovensko ne zna pa mi za 20 minut dela izda fakturo z zneskom 45 in več evrov. Tukaj je problem, tu.

 23. Peter pravi:

  Artebid prosim če podaš svoj kontakt. Imam tudi podobne težave z indukcijo vendar sam nisem usposobljen za popravilo takšnih stvari. Hvala.lp

 24. Štefan pravi:

  Pozdravljeni!

  kot vidim, je takšnih primerov ogromno, ko te pooblaščeni servis odpravi “se ne splača popravljat..vzemite novega”.
  Da ne zgubljam besed in vašega časa, bi vas prosil enako kot predhodnik pred menoj..
  Vaš kontakt in posvet bi mi prišel zelo prav, saj smo odvisni kuhanja od te Elektroluxove plošče.. malo je takih, ki imajo tak pristop, kot ste ga navedli vi…ki žal kvarijo sliko celotne servisne branže.. Še dobro, da se najdejo taki, ki imajo voljo in znanje, predvsem pa pravi strokovni pristop in s tem manjše zlo za uporabnika, kot v tem primeru

  Z lepimi pozdravi

  Štefan

 25. Marino pravi:

  Pozdravljen g. Artebid,lahko dobim vaš kontakt,sam imam težave z eno indukcijsko ploščo in bi rabil pomoč

  LP

  Marino

 26. Gregor pravi:

  Artebid, tudi sam prosim za tvoj kontakt… podoben problem z indukcijsko ploščo.

  Lp,

  Gregor

 27. Janina pravi:

  Pozdravljeni Artebid,

  tudi jaz sem včeraj dobila enak odgovor na servisu. Prosim za vaš kontakt, nujno vas potrebujem.

  Lp, Janina

 28. JERNEJ pravi:

  pozdravljeni…imam indukcijsko ploščo znamke Bosh.Kar naenkrat čez noč mi je nehala delat tipka skrajno na desni(+in-)in tipka + zraven nje,za drugo ploščo,tipka – pa dela normalno,kje bi to lahko bil problem? Hvala za odgovor

 29. helena pravi:

  dragi Seamus
  imam baumatic indukcijsko ploščo z identičnimi težavami. in nimam potrebenega znanja da bi se sama lotila. Kako se lahko zmeniva pa popravilo?

 30. Cveto pravi:

  Pozdravljen g. Artebid,lahko dobim vaš kontakt,sam imam težave z indukcijsko ploščo in bi rabil pomoč.Štedilnik je znamke Gorenje.

  Lp
  Cveto

 31. Andrej pravi:

  Zdravo vsem! Upam,da je tema še aktualna! Tudi sam bi z veseljem kontaktiral g. Artebida, če bi imel njegov kontakt! Problem imam z indukcijskimi kuhališči electrolux. In sicer kar naenkrat ne deluje nobeno, čeprav display prikazuje normalno. Ali obstaja kakšen reset s kombinacijo gumbov in/ali tipk? Me prav jezi, saj je minilo samo 6 mesecev po izteku garancijskega obdobja!

 32. zlatko pravi:

  sej jaz mam ist problem dva dni kopov po netu,da sem kj najdu.dve plate delata indukcijske pa ne kljub temu ,da integrator dela ne grejeta pa ne .jutri v napad pa da vidmo ,če bo gratal

 33. Bene pravi:

  Tudi jaz bi bil vesel, če bi lahko dobil vaš kontakt g. Artebid. Imam namreč podobne težave kot so opisane v zgornjih primerih indukcijskih plošč.

  Hvala in l.p.
  Bene

 34. d0r0 pravi:

  Hvala ti seamus za tale res uporaben članek. No tudi jaz sem na svoji indukcijski plošči imel popolnoma enak problem, enostavno plošča ni več zaznala posode, ki si jo postavil gor. Imam indukcijsko ploščo od Whirlpoola – IKEA model Nutid HB4 stara 9 let, ki ima kot sem ugotovil enako (IND5GA) kontrolno elektroniko kot jo omenja seamus-ov članek.
  Torej najprej pokličem na uradni servis, čez nekaj dni se doma oglasi serviser, ki je testiral ploščo in njeno delovanje skoraj 45 minut. Na koncu je rekel, da jo mora odpeljati v delavnico v Ljubljano, da jo prodrobneje pregledajo. Za ta čas mi je zmontiral nadomestno indukcijsko ploščo. Po cca dveh tednih me pokličejo iz servisa, da ne vedo kaj točno je okvarjeno ali kontrolno vezje cena cca 200€ ali pa vezje od kuhalnih plošč, cena okoli 150€. Ker je to že stari model indukcijske plošče so mi na servisu rekli, da moram v naprej plačati material in šele potem ga bodo naročili in popravili indukcijsko plošo. Moj odgovor je bil: Hvala lepa ni potrebno, za 350€ dobim že novo indukcjisko ploščo!
  Ko mi serviser pripelje nazaj mojo indukcijko ploščo, sem si rekel, da nimam kaj zgubiti, če jo sam razstavim in probam zamenjati kondenzatorje, ki naj bi bili krivi za nedelovanje. V najslabšem slučaju če to ni okvara zaradi katere mi štedilnik ne deluje, grem še vedno lahko kupiti novo indukcijsko ploščo.
  Torej v Conradu naročim tri konzenzatorje: enega 47μF 6.3V, ter dva 10μF 16V, skupen strošek za vse tri je bil 0.90€ – 90 centov. V Conradu sem kupil še stojalo (tretjo roko) z lupo za vsega 9€, ker je vezje res malo (cca 5 x 7cm) in se težko gleda ter spajka, spajkalnik sem imel že doma.
  Zvečer se lotim popravila. Najprej vse stare kondenzatorje odstranim, ter na vsak stik dodam kapljico novega lota, da se bo nov kondenzator lažje prispajkal. Preverim plus in minus pol za vsak kondenzator in po cca eni uri je bilo vse skupaj končano in jaz zadovoljen s končnim izgledom. Celotno ploščo sestavimin trenutek resnice. Štedilnik na gumb on/off vklopim in nastavim prvo ploščo na maksimum, postavim kozico z vodo in… številka preneha utripati in plošča prične greti, JUHEJ, potem prestavim kozico z vodo na drugo ploščo, tretjo in četrto, vsa delujejo!! Bravo, tako mali strošek za material in tako veliko zadovoljstvo. Na plošči sedaj že dober teden kuhamo in deluje kot nova.
  Tako da še enkrat hvala avtorju članka, ki mi je dal navdih, da se popravila lotim sam.

 35. seamus pravi:

  Pozdravljeni,
  Ker ta blog že nekaj let ni več aktualen, ima pa kakšno uporabno informacijo, bi vse ki jih zanima kakrkoli v zvezi s kakšnim od problemov, prosil, da mi pišejo na ravnikar.jure @ gmail.com (brez praznih mest seveda ;) ), da bodo dobili informacijo še pravi čas.

 36. seamus pravi:

  Še to – Artebid ni podal kontaktne informacije, tako da jo žal ne morem širiti naprej.

 37. Valsimot pravi:

  Indukcijska plošča se je rahlo odkrušila, samo lepotna napaka, ampak žena je preveč “picajzlasta” pa me zanima, če se to da popraviti?

 38. Edin pravi:

  Pozdravljeni,

  Imam indukcijsko ploščo od Gorenja model keit 68 in mi na enem kaže napako e4… Mogoče kdo ve kaj bi bilo narobe? Hvala za odgovor!

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !